Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #4

29 czerwca 2015 18:22 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

No smaka mi narobiłes i tyle !!!  Jak zostawisz te ogóry to ja je znajde i zjem. Oczywiście wirtualnie :fastfood:

Aaaaa teraz rozumiem ,
No to nad wodą też je znajdziesz - będą 60 km od domu.
A ja każdego, którego będe jadł- będe wirtualnie dzielił się z Tobą :))
29 czerwca 2015 18:42 / 4 osobom podoba się ten post
Dzisiaj popełniłam-pierś kurczaka w sosie curry z ananasem, bardzo dziki ryż do tego i sałata.
Muszę dodać, że choć pdp pierwszy raz taki ryż jadła, to jej smakował.
Fakt dokonany w postaci ryżu stał przed nią na talerzu, mimo ,że się 2 minuty na to podejrzliwie patrzyła, to jak spróbowała, to wmłóciła wszystko.
29 czerwca 2015 18:53 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

Kiedyś też czytałem o gołąbkach - ale nie takich jak nasze
Kapusta drobno pokrojona i dodana do mięsa mielonego, oczywiście jajko i wszystkie inne przyprawy,
i smażymy jak normane mielone

Ja z dzieciństwa takie mielone pamiętam. W sosie pomidotowym 
29 czerwca 2015 18:58
Samboja

Ja z dzieciństwa takie mielone pamiętam. W sosie pomidotowym :zakochana:

Tak, zapomniałem napisać o sosie, i to jeszcze muszą się w tym sosie pogotować troche, żeby przejśc tym aromatem - jak pulpety
29 czerwca 2015 19:01
darekr

Ogórki takie ostre, z chrzanem takim prawdziwym - kopanym a nie jakimś tam w ciartkach wywietrzałym kupowanym.
No gdzie ja mógłbym zostawić te ogórki

To jednak poszedłeś z łopatą i wykopałeś ten chrzan wiedziałam że nie wytrzymasz
29 czerwca 2015 19:04 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

To jednak poszedłeś z łopatą i wykopałeś ten chrzan wiedziałam że nie wytrzymasz

No bez przesady!
miałem taką małą łopatkę, a nie łopate! :)
29 czerwca 2015 19:11 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

Tak, zapomniałem napisać o sosie, i to jeszcze muszą się w tym sosie pogotować troche, żeby przejśc tym aromatem - jak pulpety

o to to to. Ale tego sosu tak nie za wiele. I do tego były młode ziemniaki z koperkiem <3
29 czerwca 2015 19:23 / 3 osobom podoba się ten post
darekr

Kiedyś też czytałem o gołąbkach - ale nie takich jak nasze
Kapusta drobno pokrojona i dodana do mięsa mielonego, oczywiście jajko i wszystkie inne przyprawy,
i smażymy jak normane mielone

Robiłam takie gołąbki w niemczech . Babulenka zażyczyła sobie gołąbki tylko nie nasze , bo powiedziała że nasze niedobre .Więc ona mi mówiła a ja robiłam. Kapuste włoska lekko sparzyłam, pare lisci ładniejszych zostawiłam na gołąbki, a reszte kazała mi zeszatkować na drobno i dodac do mięsa mielonego doprawic i zawijac w liście . Gotowe gołąbki podsmażałam  na margarynie. Potem do szybkowara zalac wodą tyle ile ma być sosu i gotować . Potem gołąbki wyciągnąc i zrobić ciemny sos Powiem wam , że mi osobiście smakowały
29 czerwca 2015 19:54 / 1 osobie podoba się ten post
evaa

Robiłam takie gołąbki w niemczech . Babulenka zażyczyła sobie gołąbki tylko nie nasze , bo powiedziała że nasze niedobre .Więc ona mi mówiła a ja robiłam. Kapuste włoska lekko sparzyłam, pare lisci ładniejszych zostawiłam na gołąbki, a reszte kazała mi zeszatkować na drobno i dodac do mięsa mielonego doprawic i zawijac w liście . Gotowe gołąbki podsmażałam  na margarynie. Potem do szybkowara zalac wodą tyle ile ma być sosu i gotować . Potem gołąbki wyciągnąc i zrobić ciemny sos Powiem wam , że mi osobiście smakowały:gotowanie:

To były kohlrouladen, pyszne są- a to co ja znam z dzieciństwa to po prostu podsmażone a potem uduszone w pomidorach pulpety z mielonego mięsa, tyle, że mięcho przygotowane jak na mielone wymieszano z poszatowaną kapustą :D
29 czerwca 2015 20:04
Samboja

To były kohlrouladen, pyszne są- a to co ja znam z dzieciństwa to po prostu podsmażone a potem uduszone w pomidorach pulpety z mielonego mięsa, tyle, że mięcho przygotowane jak na mielone wymieszano z poszatowaną kapustą :D

Masz racje tak się nazywają te gołąbki.  podaj przepis na te twoje pulpety, lubie eksperymentować cos sprawdzonego i dobrego  tylko jak zajade do domu , bo tutaj nie za 2 tyg:
29 czerwca 2015 20:14 / 3 osobom podoba się ten post
evaa

Masz racje tak się nazywają te gołąbki. :-) podaj przepis na te twoje pulpety, lubie eksperymentować cos sprawdzonego i dobrego :gotowanie: tylko jak zajade do domu , bo tutaj nie za 2 tyg:

Nie mam konkretnego przepisu na to :D Mieszało się mięcho "jak na mielone", dodawało poszatkowaną, sparzoną młodą kapustę włoską i formowało kotlety. Obsmażało się to to na bardzo dużym ogniu tak na szybko, na złoto.
Na tej samej patelni podsmaża się cebulkę i czosnek (i w mojej wersji jedną papryczkę chilli bez ziarenek). Wlewa puszkę pomidorów, takich posiekanych. Doprawia to solą, pieprzem, bazylią i maleńką szczyptą cynamonu (nie czuć go tak bezpośrednio, ale niebywale podkręca smak pomidorów). Wrzucasz do tego pulpety, przykrywasz, zmniejszasz ogień do minimum żeby sobie bulgotało,tak na jakieś pół godzinki - po 15 minutach przewracasz na drugą stronę :) 
29 czerwca 2015 21:28
darekr

Aaaaa teraz rozumiem ,
No to nad wodą też je znajdziesz - będą 60 km od domu.
A ja każdego, którego będe jadł- będe wirtualnie dzielił się z Tobą :))

Darekr, jesli jaka rybe zlapiesz, to tez ja na tego grilla poloz.
Menu miesne urozmaicisz.
29 czerwca 2015 21:33 / 2 osobom podoba się ten post
amelka

Menu miesne urozmaicisz.

Ja za rybami nie przepadam, znaczy za jedzeniem ryb.
Jak coś złape to zawsze Swojej przywożę, 
Ona nawet z ościami zje - tak uwiebia :) 
29 czerwca 2015 21:33 / 1 osobie podoba się ten post
amelka

Menu miesne urozmaicisz.

29 czerwca 2015 21:36 / 3 osobom podoba się ten post
darekr

To tak jak ja z grzybami.
Uwielbiam je zbierac, ale jesc juz nie.
Wyjatek dla suszonych jako dodatek do sosow i zup.