Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #4

29 czerwca 2015 16:56 / 1 osobie podoba się ten post
Michalinka

i kartofffluuufffff:wymiotuje: dodatki bez znaczenia:yeah:

Kiedyś oglądałam jakiś film i utknęła mi jedna scenka. Kucharz - Francuz bodajrze - zakochał się w Amerykance. Zaprosił ją na kolację przygotowując dla niej wyszukaną potrawę, oczywiście pięknie podaną. Ona weszła, siadła i poprosiła o ketchup. Zakłopotany kucharz, bo nie był pewien czy takowy posiada coś tam wygrzebał w szafkach, podał jej a ona sruuuuuu ...... tym ketchapem po pięknej piramidce. Oczywiście facet się odkochał.Takoż mojemu pdp nie ma co na siłę wciskać potraw bez sosu  mam szczęście, że nie tylko  ketchup chodzi. Kurde, sosy zupowe, zupy sosowe. Juz nie wiem co jest co. Ja jem co innego. 
29 czerwca 2015 17:09 / 3 osobom podoba się ten post
U mnie od jutra przez trzy dni grill.
Śniadanie - grill,
Obiad - grill,
Kolacja - grill.
Jadę sobie na trzy dni na ryby - sam.
Karczek, żeberka, szaszłyki i skrzydełka już zamarnowane,
dodatkowo kiełbasa i młode ziemniaczki a do nich masło czosnkowe
no i pięcio litrowy słój ogórków małosolnych - zrobiony wczoraj.
Z głodu chyba nie umrę - a nawet się zastanawiam czy jadę na ryby - czy na wyżerkę?
Żeby mi to wszystko na żołądek nie zaszkodziło, to 0,5l żubrówki też zabezpieczyłem.
29 czerwca 2015 17:12 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

U mnie od jutra przez trzy dni grill.
Śniadanie - grill,
Obiad - grill,
Kolacja - grill.
Jadę sobie na trzy dni na ryby - sam.
Karczek, żeberka, szaszłyki i skrzydełka już zamarnowane,
dodatkowo kiełbasa i młode ziemniaczki a do nich masło czosnkowe
no i pięcio litrowy słój ogórków małosolnych - zrobiony wczoraj.
Z głodu chyba nie umrę - a nawet się zastanawiam czy jadę na ryby - czy na wyżerkę?
Żeby mi to wszystko na żołądek nie zaszkodziło, to 0,5l żubrówki też zabezpieczyłem.

Weź sobie tego grilla i te żubrówkę ale zostaw na litoś ten słój z ogórkami !!!!
29 czerwca 2015 17:21
Mam prosbe , prosze o rade , jakie danie zrobic z kapusty wloskiej ?? wlasnie zakupiono mi takowa , a nie wiem jak Niemcy lubia ?? (golabki odpadaja )
29 czerwca 2015 17:24 / 4 osobom podoba się ten post
Mycha

Weź sobie tego grilla i te żubrówkę ale zostaw na litoś ten słój z ogórkami !!!!

Ogórki takie ostre, z chrzanem takim prawdziwym - kopanym a nie jakimś tam w ciartkach wywietrzałym kupowanym.
No gdzie ja mógłbym zostawić te ogórki
29 czerwca 2015 17:29 / 1 osobie podoba się ten post
barbara66

Mam prosbe , prosze o rade , jakie danie zrobic z kapusty wloskiej ?? wlasnie zakupiono mi takowa , a nie wiem jak Niemcy lubia ?? (golabki odpadaja )

jedyne co mi przychodzi na mysl to oprócz gołąbków mona dobrą zupe z takiej kapusty i  najlepiej smkuje taka ,albo gotowana w większych kawałkach i polana masełkiem z bułką troche przypieczoną i to sie da zjesc jest pyszne innych wariacji nie  lubię 
29 czerwca 2015 17:34
barbara66

Mam prosbe , prosze o rade , jakie danie zrobic z kapusty wloskiej ?? wlasnie zakupiono mi takowa , a nie wiem jak Niemcy lubia ?? (golabki odpadaja )

No oczywiście młoda kapusta i do tego boczek drobno pokrojony i lekko podsmażony (ala bigos)
ale to raczej serwował bym jako dodatek do dania głównego.
Podobno też się rbi jakąś zupę kapuścianą.
29 czerwca 2015 17:35 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

Ogórki takie ostre, z chrzanem takim prawdziwym - kopanym a nie jakimś tam w ciartkach wywietrzałym kupowanym.
No gdzie ja mógłbym zostawić te ogórki

sknerus
29 czerwca 2015 17:37
barbara66

Mam prosbe , prosze o rade , jakie danie zrobic z kapusty wloskiej ?? wlasnie zakupiono mi takowa , a nie wiem jak Niemcy lubia ?? (golabki odpadaja )

Kiedyś też czytałem o gołąbkach - ale nie takich jak nasze
Kapusta drobno pokrojona i dodana do mięsa mielonego, oczywiście jajko i wszystkie inne przyprawy,
i smażymy jak normane mielone
29 czerwca 2015 17:40
Mycha

:blee: sknerus

Nie rozumiem? w jakim sensie?
Co Ci moje ogórki zawiniły?
Jak mi jeszcze 5 dziewczyn napisze, że też nie lubi!
- to i tak wezme i zjem wszystkie:)
29 czerwca 2015 17:46 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

Ogórki takie ostre, z chrzanem takim prawdziwym - kopanym a nie jakimś tam w ciartkach wywietrzałym kupowanym.
No gdzie ja mógłbym zostawić te ogórki

co do tych ogórków małosolnych,to moja córka powiedziała mi ,że najpyszniejsze są z majonezem (??????)no ale w jej stanie zachciewajkowym ,to nic mnie nie zaskoczy,dobrze ,że nie je tego z dżemem
29 czerwca 2015 17:51 / 2 osobom podoba się ten post
Madonna

jedyne co mi przychodzi na mysl to oprócz gołąbków mona dobrą zupe z takiej kapusty i  najlepiej smkuje taka ,albo gotowana w większych kawałkach i polana masełkiem z bułką troche przypieczoną i to sie da zjesc jest pyszne innych wariacji nie  lubię :gotowanie:

Z kapusty włoskiej dobra jest teżcoś w rodzaju zupy,tylko troche gęściejsza,z dodatkiem paru ziemniaków,papryki,pomidora,mo,zna doda,c wcześniej podsmażone mięso mielone,razem wszystko poddusić ,przyprawić i mamy danie jednogarnkowe,typu chłopski garnek
29 czerwca 2015 17:58 / 1 osobie podoba się ten post
teresa-p

Z kapusty włoskiej dobra jest teżcoś w rodzaju zupy,tylko troche gęściejsza,z dodatkiem paru ziemniaków,papryki,pomidora,mo,zna doda,c wcześniej podsmażone mięso mielone,razem wszystko poddusić ,przyprawić i mamy danie jednogarnkowe,typu chłopski garnek :yeah:

a ja jadłam włoska kapuste gotowana w bulionie i zrobiona z bułka i masłem.Tak jak fasolka szparagowa. Bardzo smaczna.A i parzybrode można zrobić.
29 czerwca 2015 18:04
barbara66

Mam prosbe , prosze o rade , jakie danie zrobic z kapusty wloskiej ?? wlasnie zakupiono mi takowa , a nie wiem jak Niemcy lubia ?? (golabki odpadaja )

Zrób Rahmwirsinggemuese, to chyba w De najbezpieczniejsze danie z kapusty włoskiej ;).

Robisz jak naszą młodą kapustę, tyle, że do zeszklonej na maśle cebuli dajesz trochę mąki (zasmażka ;)) i słodkiej śmietany. Całość doprawiasz solą i gałką muszkatałową.
29 czerwca 2015 18:16 / 2 osobom podoba się ten post
darekr

Nie rozumiem? w jakim sensie?
Co Ci moje ogórki zawiniły?
Jak mi jeszcze 5 dziewczyn napisze, że też nie lubi!
- to i tak wezme i zjem wszystkie:)

No smaka mi narobiłes i tyle !!!  Jak zostawisz te ogóry to ja je znajde i zjem. Oczywiście wirtualnie