Kuchnia Niemiecka - przepisy

04 marca 2013 12:17
Dzięki, Kulka. Kiedyś mój synek, chyba 7-letni powiedial: "Mamusiu, jak robisz pierogi, a nie są to ruskie pierogi - to szkoda twojej pracy"". Lubię i ja je najbardziej na świecie, ale ten Quark.......
04 marca 2013 12:28
Ten quark jest beznadziejny,ja kupowałam nasz twaróg w polskim sklepie,ale ponoć z fetą się udają.Moim Niemcom smakowały pierogi z kapustą i grzybami,oraz barszcz.Tej zupy zupełnie nie znają.

Dorothea,przepis na nadziewane muszle rewelacyjny,to się może nawet z quarkiem udać.Dodam jeszcze,że quark jest dobry do sernika
04 marca 2013 12:32
Ja robilam z feta tylko trzeba z sola uwazac bo feta jest slona.Z qarkiem nie robilam ale feta da sie swietnie z ziemniakami zmiksowac )))))
04 marca 2013 12:34
Prawda ze nasz ser najlepszy do ruskich ,ale jak się nie ma to co

ja mój farsz dobrze przyprawiłam i ser najpierw na sitku potrzymałam naprawde był ok smaczne
04 marca 2013 12:35
JA tez obilam z qarkiem i z feta,z feta sa o niebo lepsze.
04 marca 2013 12:38
zrobie z feta

dzieki

04 marca 2013 12:49
Ja to jestem taki makaronowy czlowiek wiec jutro zapiekanka z makaronu.

Makaron ugotowac,piers z kurczaka drobno pokroic,usmazyc z przyprawami,jak kto lubi.

Szpinak rozmrozic w garnuszku dodac odrobine schlgsahne,doprawic odrobina soli,pieprzu lub maggi,dodac ser gorgonzolla,zamieszac,pieczarki usmazyc na maselku,wszystko razem wymieszac,wlozyc do zaroodpornego naczynia,posypac startym serem.........do tego salata w/g uznania
04 marca 2013 12:49
Ja na codzień takich frykasów nie gotuje,bo podopieczna zapomina ,co jadła na obiad,nie mówiąc już o tym,że zapomina,że wogóle coś jadła.Od święta owszem ,szaleję na obczyźnie w kuchni,daje mi to jakiś komfort psychiczny. Chodzi mi o pierogi.
04 marca 2013 14:53
Ja robię właśnie "Tydzień polski w kuchni niemieckiej". Dziś były pyzy z mięsem. Jutro mielone. Krokiety. Potem pierogi. Jakieś ciekawe pomysły może macie?
04 marca 2013 15:13 / 1 osobie podoba się ten post
Jesli juz pytasz Benita,to ja bede malo skromna i podam Swoj wymyslony przepis na zapiekanke ziemniaczana.

Przepis na zwykla blache do ciasta.



10 duzych ziemniakow

4 jaja

o,5l kwasnej smietany

2 pory

20 dag boczku wedzonego

sol,pieprz

zolty ser do posypania

Ziemniaki obrac i zetrzec na tarce na cienkie talarki,por posiekac na cienkie paski,boczek pokroic w kostke.Nastepnie jaja wbic do smietany wymieszac,wlac smietane do warzyw posolic,popieprzyc,tak na oko do smaku,uwazac z sola bo jest boczek.Boczek wrzucic do calej reszty i wymieszac.Blache wylozyc papierem do pieczenia,przelac jeszcze surowa zapiekanke,zakryc folia aluminiowa,piec ok.40 min.w piekarniku w tem 200 stopni,sprawdzic czy ziemniaki sa juz miekkie,nastepnie zdjac folie posypac tartym serem i zapiec.Gotowe i smacznego.Ja zapiekanke podaje z sosem czosnkowym(jogurtowo-majonezowym)i salata zielona z sosem vinegret.
04 marca 2013 16:01
dziewczyny a jak gotujecie barszcz czerwony? i jakiego sera używacie do pierogów ruskich?
04 marca 2013 16:17
Hogata, dzięki. Pomysł kupiony. Będzie w tym tygodniu. Mam nadzieję, że mi się uda. Pochwalę się.
04 marca 2013 16:19 / 2 osobom podoba się ten post
Ja kupuje ten normalny quark, 500 gr, wkladam go w tym pudelku do wrzatku na 15 min, on pusci wode, odlewam i jest gotowy.

Buraczki mozna dostac w Penny albo u turka, swieze, ja robie najpierw rosol, mieso, warzywa, na koncu daje starte buraczki i lyzke, lub dwie octu (dla kolorku), ja lubie z duza iloscia czosnku, dodaje na koncu drobno pokrojony.
04 marca 2013 16:22
Margolcia, tej sztuczki z serem nie znałam.
04 marca 2013 16:30
dzięki margolcia:)