Mnie kiedyś koleżanka poczęstowała chłodnikiem do picia : jogurt naturalny,koperek,drobniutko pokrojony ogórek,sól i troszkę pieprzu.Wszystko schłodzone w lodówce,ależ to było pyszne.
Mnie kiedyś koleżanka poczęstowała chłodnikiem do picia : jogurt naturalny,koperek,drobniutko pokrojony ogórek,sól i troszkę pieprzu.Wszystko schłodzone w lodówce,ależ to było pyszne.
Upiekłam je dzisiaj i okazało sie,że jutro muszę piec kolejne:) :)
Maślankowe ciasto z porzeczkami
Składniki:
2 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
3 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
400 - 500 g porzeczek
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blachę o wymiarach 25 x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy olej oraz maślankę i miksujemy . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i posypujemy owocami. Surowe ciasto jest dość gęste, by utrzymało owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu stanie się lekkie i puszyste. Ciasto pieczemy ok 60 minut," do suchego patyczka". Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Wczoraj robiłam cisto jak wiecie z galaretką,ale na biszkopcie swojej roboty. Zawse biszkopt wyrastał mi cudnie i zawsze się udawal.Dziwiłam się nawet jak to jest,żeby mógł nie udać,właśnie wczoraj tak sobie pomyślałam jak patrzyłam ,ze cudnie wyrósł,nagle patrzę a on na moich oczach kaputt zrobił...
Ostatecznie efekt niezły,galaretka pyszna z agaru i w sumie nie narzekam na wypiek :)
Może duch termostat w piekarniku przekręcił;)
Swoją drogą za ciastem nie przepadam,ale zakalec zjem:)
Może i termostat,ale bardziej skłaniam się do tego,że wlazł do srodka i paluchem pomacal,bo zeszło z niego dosłownie powietrze,nie do konca na szczęscie.:)
A botwinkowy chłodniczek.....mmmmmm,poezja,niebo w gębie:)
Czy robił ktos sałatkę z anasem,czerwoną fasolką,serem - tu zapomniałam czy feta czy żółty,kukurydza i to wszystko zalane jogurtem,czy majonezem? No nie mogę sobie przypomnieć. Jak ktos robił taką salatkę proszę mi przypomnieć.:)
Ja daję: ananas, kukurydzę, fasolę czerwoną, jajka gotowane,szynka, ser żółty.Ser kroje w kostkę, anans i jajka mieszam z majonezem, lub układam warstwami i przekladam majonezem- ladnie wyglada w szklanej salaterce.:)
moja PDP nie jada miesa,niby lubi ale nie je ryb tez nie, po samej zupie glodowka. wiec ziemniaki i wazywa na okraglo,a jak robie sos z miesem to oczywiscie ona mieso bee a warzywa i sos z ziemniakami chetnie,tylko pomyslow juz czasem brak na te warzywa i ziemniaki,plackow ziemniaczanych tez nie je a o ryzu moge zapomniec oczywiscie sobie zrobie czasem.nalesniki to zaden obiad dla niej tylko deser ok 15 haha