Kuchnia Niemiecka - przepisy

11 lipca 2014 21:27
A propo żelatyny, kupiłam dzisiaj ją w płatkach a w przepisie mam 2 łyzeczki tej w proszku.
Ile wg was listek ma łyzeczek albo łyzeczka listków ?
11 lipca 2014 21:35
Benita

Moni, przez 5 lat w moim 4-osobowym domu panowala kuchnia wegetariańska - i wierz mi, nie jedliśmy codziennie tego samego. Śmiem twierdzić nawet, że posiłki były bardziej urozmaicone, niż tylko: mięso, mięso, mięso. Zajrzyj do tematu kuchni - tam jest wiele przepisów na potrawy bez mięsa. Andrejka prowdziła długo taką kuchnię w de. Jej przepisy były rewelacyjne. Dasz radę. Powodzenia.

jak wpisuje to wyskakuje mi tylko kuchnia niemiecka
11 lipca 2014 21:41
moni19_88

jak wpisuje to wyskakuje mi tylko kuchnia niemiecka

To ja się zapędzilam. Właśnie tutaj znajdziesz wiele przepisów. Bezmięsnych też.
11 lipca 2014 21:59 / 2 osobom podoba się ten post
moni19_88

Dziewczyny potrzebuje waszej pomocy!! Moja Pdp nie jest fanką mięsa pod jakąkolwiek postacią, nie mam pomysłów na obiad a w kółko jeść jedno i to samo to się troche nudzi. Macie jakies dobre przepisy na dania bez mięsne?? może któraś z was ma taki sam przypadek jak ja haha. Pozdrawiam

a rozgrzanJajko sadzone ha ha Zartuje juz ci pomagam.Przepis dostalem od niemki.
- 2 cukinie pokroic wzdloz a potem na kawalki
- 1 duza cebula przekrojona na pol a potem w listki
sol i pieprz do smaku potrzebne 3 jajka
cukinie razem z cebula smazyc na oleju ok 10 min tak aby troszke zbrazowiala 
dodac polszklanki wody i dusic az woda odparuje
Na koniec wbic do tego 3 jajka i usmazyc
Smakuje troszke jak grzyby z cebulka
2.

,3 papryki ( mix) dwie cebule,kechap,3 duze pomidory,sol pieprz,papryka lub chilly
Na rozgrzany olej dajemy pokrojona cebule i smazymy na zloty kolor.dodajemy pokrojona papryke i pomidory (ob 
 rane ze skory) wszystko podlewamy woda ( jesli ma to byc zupa to troszke wiecej) 
- sol,pieprz i papryka lub chilli do smaku
- pod koniec dodajemy kechap aby zagescic konzystecje i chwile gotujemy.Podajemy z bialym pszennym pieczywem 
Mozesz do tego rowniez dodawac cukinie lub kabaczki.To takie leczo bez kielbasy lub miesa

3
Orginalnie robi sie z boczkiem ale mozesz to pominac
Potrzebne:
2 cebule,olej,5 ziemniakow,smietana,sol pieprz i bohnenkraut,puszka fasolki szparagowej
cebule pokroic podsmazyc na ojeju.Obrane i pokrojone w kostke kartofle do dodac tego,wsypac fasolke z puszki (bez tej wody) dodac przyprawy ( duzo tej bohonenkraut) troszke wody i wlac cala snietane.Gotowac ok 30 min
11 lipca 2014 22:05
Benita

Moni, przez 5 lat w moim 4-osobowym domu panowala kuchnia wegetariańska - i wierz mi, nie jedliśmy codziennie tego samego. Śmiem twierdzić nawet, że posiłki były bardziej urozmaicone, niż tylko: mięso, mięso, mięso. Zajrzyj do tematu kuchni - tam jest wiele przepisów na potrawy bez mięsa. Andrejka prowdziła długo taką kuchnię w de. Jej przepisy były rewelacyjne. Dasz radę. Powodzenia.

Moni, to jeden z najlepszych blogów wegetariańskich w Polsce:

http://www.jadlonomia.com/p/spis-przepisow.html

W De poszukaj sklepów Alnatury, mają tam bardzo dużo różnych półproduktów i gotowych steków i kiełbasek z seitana, soi i tofu. W DM-ie też są takie rzeczy, rozejrzyj się, na pewno znajdziesz coś, co trochę ułatwi Ci życie.

11 lipca 2014 22:06
Przepraszam, zacytowałam nie ten post, który chciałam :(.
11 lipca 2014 22:08
Gosia 1234

A propo żelatyny, kupiłam dzisiaj ją w płatkach a w przepisie mam 2 łyzeczki tej w proszku.

Jeden listek to 1 łyżeczka
11 lipca 2014 22:10 / 1 osobie podoba się ten post
Gosia 1234

Gosiu, cytuję za Dorotusem, autorką bloga "Moje wypieki":

1 łyżeczka (5 ml) żelatyny w proszku = 4 g
1 łyżka (15 ml) żelatyny w proszku = 3 łyżeczki żelatyny w proszku = 12 g
1 łyżeczka żelatyny w proszku = 1 listek żelatyny (uwaga: listki mogą mieć różną moc, zawsze należy przeczytać instrukcję z tyłu opakowania)
Jest wiele rodzajów żelatyny, każda może się różnić mocą, w zależności od producenta, dlatego tak trudno podać jednoznaczny i jeden wspólny przelicznik. Zawsze zapoznaj się z instrukcją na opakowaniu, a wyjściowo kieruj się ilością żelatyny w przepisie, z którego korzystasz.

11 lipca 2014 22:35 / 2 osobom podoba się ten post
moni19_88

Dziewczyny potrzebuje waszej pomocy!! Moja Pdp nie jest fanką mięsa pod jakąkolwiek postacią, nie mam pomysłów na obiad a w kółko jeść jedno i to samo to się troche nudzi. Macie jakies dobre przepisy na dania bez mięsne?? może któraś z was ma taki sam przypadek jak ja haha. Pozdrawiam

przepis na sos ogorkowy, osob. nie znalam... podpatrzony w De.

na masle podszklic cebulke, dodac pokrojonego w kostke  ogorka, podlac woda dusic do miekk. dodac wegety.
zagescic maka, mozna dodac 1 lyz. smietany,     ja robie bz smietany, dodaje koperek, jak mam

ja jem  z ryzem basman. lub z makaronem i wrzucam do got. juz sosu male mielone, czy pulpeciki.. smacznego
11 lipca 2014 22:37
AMOREK

przepis na sos ogorkowy, osob. nie znalam... podpatrzony w De.

na masle podszklic cebulke, dodac pokrojonego w kostke  ogorka, podlac woda dusic do miekk. dodac wegety.
zagescic maka, mozna dodac 1 lyz. smietany,     ja robie bz smietany, dodaje koperek, jak mam

ja jem  z ryzem basman. lub z makaronem i wrzucam do got. juz sosu male mielone, czy pulpeciki.. smacznego

ten sos nadaje się do ryby też chyba. Jakby więcej koperku dorzucić, soku z cytryny...
musze w domu spróbować jak wyjdzie.

11 lipca 2014 22:43 / 2 osobom podoba się ten post
z ryba nie probowalam... mozna dac b.duzo ogorkow i podac, jako goraca przystawke...
11 lipca 2014 22:45 / 1 osobie podoba się ten post
AMOREK

z ryba nie probowalam... mozna dac b.duzo ogorkow i podac, jako goraca przystawke...

Fajny ten przepis,a prowałaś blenderować,ale bez zagęszczania? Moze zupa-krem wyjdzie. Spróbuje w domku
11 lipca 2014 22:45 / 3 osobom podoba się ten post
AMOREK

albo schłodzić w lodówce sos i zamiast śmietany dodać naturalnego jogurtu (ale wtedy bez mąki ???) i do ryby wędzonej jako przystawka.
taki dip.
ja to kurde w domu wyekperymentuję i napiszę jak wyszło.
11 lipca 2014 22:51
ja raczej jestem miesozerna i uwielbiam z mielonymi..
na probach bledow wiem, ze nalezy uwazac z dodawaniem smietany, czy jogurtu.. moze =zabic= smak ogorka, ja nie daje..
11 lipca 2014 22:53 / 3 osobom podoba się ten post
Mnie kiedyś koleżanka poczęstowała chłodnikiem do picia : jogurt naturalny,koperek,drobniutko pokrojony ogórek,sól i troszkę pieprzu.Wszystko schłodzone w lodówce,ależ to było pyszne.