Kuchnia Niemiecka - przepisy

04 lipca 2014 11:53 / 6 osobom podoba się ten post
Ciasto wg przepisu Joasi,niestety babcia musiała spróbować :)
04 lipca 2014 13:45
Kupiłam dzisiaj takie stożkowate, zaj...cie zielone cudo, śliczności,
, chyba Romanescu się nazywa.

Gotujemy to jak kalafiora?
11 lipca 2014 17:54
Czy ktoś mi moze powiedzieć,czy cudo o nazwie "agar" może zastąpić galaretkę? Czy konsystencja po wystudzeniu będzie podobna jak galaretki?
11 lipca 2014 18:31 / 1 osobie podoba się ten post
chyba tak, daj mniej wody go galaretki...agar zawiera cukier nie tolerowany przez czlowieka.
zawsze uzywam galaretki ew. zelatyny.....
11 lipca 2014 18:34 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Czy ktoś mi moze powiedzieć,czy cudo o nazwie "agar" może zastąpić galaretkę? Czy konsystencja po wystudzeniu będzie podobna jak galaretki?

To cudo to jest własnie 'szwajcarska' galaretka  =D
11 lipca 2014 19:08
ania37

To cudo to jest własnie 'szwajcarska' galaretka  =D

Dzięki Aneczko :)
11 lipca 2014 19:09
AMOREK

chyba tak, daj mniej wody go galaretki...agar zawiera cukier nie tolerowany przez czlowieka.
zawsze uzywam galaretki ew. zelatyny.....

Ale skąd wezmę na jutro galaretkę? Paczka idzie kilka dni :)
11 lipca 2014 19:13 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Ale skąd wezmę na jutro galaretkę? Paczka idzie kilka dni :)

11 lipca 2014 19:15 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

http://diety.wieszjak.polki.pl/produkty/309244,Agaragar-jak-go-uzywac.html

Zanim otworzy mi się link to agar się zsiadzie :))). Dlatego też pytam na forum bo szybciej się dowiem niz z netu :)
11 lipca 2014 19:18
A, to sorry :).
11 lipca 2014 19:19 / 4 osobom podoba się ten post
Poprawiam się ;):

Jak postępować z agarem?
Agar-agar rozpuszcza się w temp. 85-95 stopni Celsjusza, tężeje natomiast już w 32-35 stopniach. Nie trzeba go więc wkładać do lodówki. Nie ma też obawy, że deser rozpuści się nam w temperaturze pokojowej. Czasami wystarczy już 2 g. proszku by przyrządzić galaretkę. Najlepiej metodą prób i błędów samemu za pomocą łyżeczki kuchennej odmierzać ile go potrzebujemy, by osiągnąć pożądaną konsystencję. Jest to łatwiejsze niż przy żelatynie bowiem, galaretkę z agar – agar możemy ponownie podgrzać gdy np. wyjdzie nam za rzadka, dodać więcej proszku i ponownie schłodzić. Najlepiej moczyć go w kieliszku wody aż się rozpuści a potem dodać do gotującej potrawy. Dla proszku wystarczy do 5 minut, dla granulek ok 10-15 min rozpuszczania.
Teraz czas na praktyczne zachowanie tej zdrowej, bo mającej w sobie błonnik, tłuszcze omega-3, kwas foliowy oraz witaminy K, E i B6 substancji.
11 lipca 2014 20:29 / 1 osobie podoba się ten post
No więc a'propos agaru: zrobiłam go na czuja,bo link od salazar otworzył mi się ho,ho po czasie. Jeśli ktoś ma dostęp do tego wynalazku to zachęcam do kupienia do domku.
Na pół litra soku z wodą z sokiem z cytryny dodałam dwie paczuszki agaru,wymieszałam,zagotowałam i zostawiłam do wystygnięcia. Zaczęło tężeć po wystudzeniu i nieśmiało zalałam ciasto. Zajrzałam po pół godzinie,a tam z "krwi i kości" świetna galaretka. Nie jest taka gumowata jak nasza z żelatyny tylko twarda i krucha,mnie się bardzo podoba.
11 lipca 2014 20:31 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

No więc a'propos agaru: zrobiłam go na czuja,bo link od salazar otworzył mi się ho,ho po czasie. Jeśli ktoś ma dostęp do tego wynalazku to zachęcam do kupienia do domku.
Na pół litra soku z wodą z sokiem z cytryny dodałam dwie paczuszki agaru,wymieszałam,zagotowałam i zostawiłam do wystygnięcia. Zaczęło tężeć po wystudzeniu i nieśmiało zalałam ciasto. Zajrzałam po pół godzinie,a tam z "krwi i kości" świetna galaretka. Nie jest taka gumowata jak nasza z żelatyny tylko twarda i krucha,mnie się bardzo podoba.

I zdrowa !!!
11 lipca 2014 21:14
Dziewczyny potrzebuje waszej pomocy!! Moja Pdp nie jest fanką mięsa pod jakąkolwiek postacią, nie mam pomysłów na obiad a w kółko jeść jedno i to samo to się troche nudzi. Macie jakies dobre przepisy na dania bez mięsne?? może któraś z was ma taki sam przypadek jak ja haha. Pozdrawiam
11 lipca 2014 21:26 / 2 osobom podoba się ten post
moni19_88

Dziewczyny potrzebuje waszej pomocy!! Moja Pdp nie jest fanką mięsa pod jakąkolwiek postacią, nie mam pomysłów na obiad a w kółko jeść jedno i to samo to się troche nudzi. Macie jakies dobre przepisy na dania bez mięsne?? może któraś z was ma taki sam przypadek jak ja haha. Pozdrawiam

Moni, przez 5 lat w moim 4-osobowym domu panowala kuchnia wegetariańska - i wierz mi, nie jedliśmy codziennie tego samego. Śmiem twierdzić nawet, że posiłki były bardziej urozmaicone, niż tylko: mięso, mięso, mięso. Zajrzyj do tematu kuchni - tam jest wiele przepisów na potrawy bez mięsa. Andrejka prowdziła długo taką kuchnię w de. Jej przepisy były rewelacyjne. Dasz radę. Powodzenia.