Kuchnia Niemiecka - przepisy

14 marca 2012 18:24
dzieki krysienko...a powiedz mi w tym drugim przepisie co z tym tłuszczem"1/2 kostki..dodac roztopioną?do tego ciasta?......
14 marca 2012 18:28
dziala.....i to jak dziala:)))))...dzieki bardzo za przepisy:)))))..jestem uratowana!!
14 marca 2012 20:22

Knedle berlińskie
Składniki

grzyby suszone 5 dag najlepiej jak by były świeże.
cebula 10 dag
słonina 20 dag
bułka 20 dag
jajka 4 szt
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
masło 1/2 kostki

Sposób przyrządzenia
Grzyby umyte namoczyć, ugotować, odcisnąć z wywaru, zmielić. Cebulę pokroić w kostkę razem ze słoniną i bułką.
Słoninę częściowo stopić, dodać cebulę, lekko zrumienić, połączyć z grzybami, bułką, chwilę smażyć mieszając.
Wymieszać z jajkami i mąką, doprawić do smaku, formować knedle, wkładać do wrzącej osolonej wody, ugotować, wyjąć, polać masłem.

14 marca 2012 20:24
ellaya said:
dzieki krysienko...a powiedz mi w tym drugim przepisie co z tym tłuszczem"1/2 kostki..dodac roztopioną?do tego ciasta?......

kochanie do podsmażenia a właściwie lekkiego podduszenia cebulki ,masełko

14 marca 2012 20:47
Dzieki Krysia te knedle berlinskie zaserwuje babci-w koncu to berlinianka-moze jej zasmakuja.
31 marca 2012 16:10
Mam przepis na fajny i smakowity sosik z pora i pomidorów.

Por kroimy na pół,potem w półplastry i lekko podsmażamy na mieszance masła i oleju.Jak będzie szklisty dodajemy pomidory przecierane. Krótko zagotować i wlać kubek creme fraiche( ostatecznie kwaśną śmietanę) .No i dosmaczyć ,ciut cukru, pieprzu ,no co się lubi poprostu.

Pasuje do ryżu,dla mnie pycha. Może się komuś przyda? :)
08 maja 2012 23:17
Piekłam rogaliki nieraz ale takiego przepisu nie znam ,muszę ten przepis przy okazji przetestować.
09 maja 2012 07:20
Andrea - bez jednego nawet jajka?
09 maja 2012 08:30
Dzięki za przepis. Musisz Go kochać, co nie?
09 maja 2012 09:41
To dobrze. Gdyby Cię nie wkurzał czasem - byłoby mdło. Trochę pieprzu poprawia smak, nie sądzisz?
13 maja 2012 10:11
hej to mi podchodzi raczej pod deser niż ciasto.
13 maja 2012 10:52
Jak zwał, tak zwał - robię coś takiego w domu w każdy truskawkowy czas. Spód piekę sama. Tu nie mogę - ciasto z cukrem, smietana z tłuszczem - a tu się takie "smakołyki" tępi.
16 maja 2012 19:20
pilne czasu brak na szukanie !!!!jak ugotowac to ich kartofelzupe blagam

16 maja 2012 20:14
http://www.chefkoch.de/rs/s0/kartoffelsuppen/Rezepte.html

Wiele ciekawych przepisow.
16 maja 2012 22:38
zosia-samosia.......dzięki za podanie bardzo fajnej stronki.