Knedle berlińskie
Składniki
grzyby suszone 5 dag najlepiej jak by były świeże.
cebula 10 dag
słonina 20 dag
bułka 20 dag
jajka 4 szt
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
masło 1/2 kostki
Sposób przyrządzenia
Grzyby umyte namoczyć, ugotować, odcisnąć z wywaru, zmielić. Cebulę pokroić w kostkę razem ze słoniną i bułką.
Słoninę częściowo stopić, dodać cebulę, lekko zrumienić, połączyć z grzybami, bułką, chwilę smażyć mieszając.
Wymieszać z jajkami i mąką, doprawić do smaku, formować knedle, wkładać do wrzącej osolonej wody, ugotować, wyjąć, polać masłem.
ellaya said:
dzieki krysienko...a powiedz mi w tym drugim przepisie co z tym tłuszczem"1/2 kostki..dodac roztopioną?do tego ciasta?......
kochanie do podsmażenia a właściwie lekkiego podduszenia cebulki ,masełko