Kuchnia Niemiecka - przepisy

08 marca 2012 18:47
Witajcie! Podglądam co tu gotujecie... Sama będę musiała niedlugo "glowkować" co ugotować podopiecznej i jestem przerażona (pierwszy mój raz..!) Jesli chodzi o szparagi to ja coprawda nie mam przepisu na te z szynką ale podają je także (przepis z Wloch) z sosem a raczej "dodatkiem z gotowanych na twardo jajek" Ugotowane jajka należy oddzielic i białka pokroić drobniutko a raczej posiekać. Żóltka utrzeć i dodać soli, pieprzu, oliwy, octu winnego (z czerwonego wina). Wymieszać te jajka i jeszcze może odrobinę przyprawić w razie konieczności. Można do tego dodać też drobniutko posiekaną świeżą natkę pietruszki. Polać tym "wynalazkiem" szparagi. Mnie smakowały w resteuracji znakomicie. Zmałpowalam przepis i smakowało... Piszcie o jakichś ciekawych wiosennych przepisach dla osób starszych.... Pozdrawiam
08 marca 2012 22:14
andrea said:
wiewiorka,nie jestem mistrzynia,ja gotuje tak: nic nie planuje i nigdy nie wiem co wyjdzie.wyciegam z lodowki i dalej jakos to wychodzi,jeszcze rano nie wiedzialam,ze por moze posluzyc tak jak biala kapusta na golabki.ale jak gotuje ,to wyciagam wszystko,robie przy tym straszny balagan.moja podopieczna juz sie przyzwyczaila,ze kuchna wyglada jakby 100 koni przez nia przebieglo.po wszystkim sprzatam i sama jestem zdziwiona czemu tak brudno,bo jak gotuje to tego nie wiedze.koszmar normalnie,ale po 20min wszystko jest na swoim miejscu.dziekuje czlowiekowi,ktory wynalazl zmywarke.!

No ,dlatego to mistrzostwo.Bo z ksiazki kucharskiej to prawie kazdy potrafi.A tu chodzi o to.ze improwizujesz i wychodza rarytasy.Ja tak nie mam.Jak juz ,to zawsze scisle trzymam sie przepisu.

13 marca 2012 12:18
dzieki dziewczyny za przepisy jakie tu umiesciłyscie,przepisalam bo napewno beda mi potrzebne.teraz jestem 3 raz u tej samej babci ktora jest zywiona dojelitowo...wiec gotuje tylko dla siebie..i dobrze i zle!!!bo jestm tu okolo roku..a dalej nie znam kuchni niemieckiej,i upodoban niemcow a juz na poczatku maja jade na zastepstwo gdzie trzeba bedzie gotowac!!!i tu zaczyna sie dla mnie horror!!
13 marca 2012 12:26
ellaya said:
dzieki dziewczyny za przepisy jakie tu umiesciłyscie,przepisalam bo napewno beda mi potrzebne.teraz jestem 3 raz u tej samej babci ktora jest zywiona dojelitowo...wiec gotuje tylko dla siebie..i dobrze i zle!!!bo jestm tu okolo roku..a dalej nie znam kuchni niemieckiej,i upodoban niemcow a juz na poczatku maja jade na zastepstwo gdzie trzeba bedzie gotowac!!!i tu zaczyna sie dla mnie horror!!

Będzie dobrze poradzisz sobie,wspólnie z babcią opracujecie sobie jadłospis.Podopieczna powie ci co lubi a co nie,być może jeszcze cię nauczy kuchni niemieckiej.

13 marca 2012 12:38
krysienko sytuacja jest taka(mam powody do obaw)podopieczna to młoda kobieta sparalizowana totalnie,a jej mąz ponoc maruda nie z tej ziemi..i tego sie własnie obawiam.ale masz racje,musze sobie poradzc.."co nas nie zabije....wzmocni):D
13 marca 2012 12:40
i dlatego chyle czola przed wami..i 100-krotne dzieki za rady i przepisy jakie tu znalazlam:)
13 marca 2012 13:03
ellaya said:i dlatego chyle czola przed wami..i 100-krotne dzieki za rady i przepisy jakie tu znalazlam:)A na męża to uważaj tej  pani,,,,wiesz o co chodzi????Ha Ha
13 marca 2012 13:18
Przyszła mi do głowy taka myśl .....post kieruję do ellaya,perełko wejdź na gogle rzuć hasło kuchnia niemiecka ,zapoznaj się czym się charakteryzuje nie jest trudna poczytaj oswoisz się z niektórymi nazwami.Miłego dnia
13 marca 2012 13:18
dam se rade..twrada kobieta jestem:D
13 marca 2012 13:23
ellaya said:
dam se rade..twrada kobieta jestem:D

no w końcu Koziorożec jesteś nieCool

14 marca 2012 08:30
kolezanki kochane...kto moze podac mi przepis na semelknedel(nawet nie wiem jak to sie pisze)knedle z bułki...potrzebuje recepty na to cos!
14 marca 2012 10:34
tak,tak..dokladnie to samo..tam jest jeszcze +jajko..i dalej nie wiem..mąka?potem do wody zagotowac..ale co i jak?NIE MAM POJECIA:(
14 marca 2012 17:32
Knedle niemieckie

Ile porcji: 4



Czas przygotowania: 30 min.

Składniki



bułka tarta 1,5 szklanki

mąka 3/4 szklanki

mleko 2 szklanki

masło roślinne 3 łyżki

jajka 3 szt

sól 1 szczypta



Sposób przyrządzenia



Bułkę tartą wymieszać z mąką, mlekiem i zostawić na 20 minut. Dodać roztopione masło, żółtka i ubitą pianę z białek, posolić. Uformować okrągłe knedle i kłaść na wrzącą, osoloną wodę, ugotować. Potem polać tłuszczem lub sosem.
14 marca 2012 17:35
Knedle szwabskie

Ile porcji: 4

Łączny ;

Czas przygotowania: 1 godz.

Składniki



natka pietruszki 1 garść

sól 1 szczypta

mąka 2 szklanki

jajka 2 szt

tłuszcz 1/2 kostki

cebula 2 szt

jajko ugotowane na twardo 2 szt

ziemniaki 1 kg



Sposób przyrządzenia



Ziemniaki ugotować, ostudzić, odparować. Zemleć razem z jajkami. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć. Połączyć z masą, jajkami, natką pietruszki i mąką. Formować okrągłe knedle, kłaść na wrzącą, osoloną wodę, ugotować. Odcedzić, polać skwarkami z cebulą lub sosem.
14 marca 2012 18:10
W

idze,ze nasze pogotowie kuchenne dziala pelna para))No i jak tu nie kochac naszego forum?