Kuchnia Niemiecka - przepisy

16 maja 2012 23:18
przejrzalam....sa super czesc musze sobie przetlumaczyc,az jestem glodna hi hi...
17 maja 2012 15:43
dzieki kolezanko.........udalo sie ufff ......i jeszcze bialego wina dodalam....
19 maja 2012 14:27
Łatwa, prosta i tania zupa z pora!!!

Składniki; mięso mielone, por, serek topiony

mięso podsmażamy na patelni,

pora kroimy drobniutko,

następnie przekładamy wszystko do garnka dodajemy trochę wody i gotujemy chwilę

ser kroimy drobniutko wrzucamy do zupy mieszamy i jeśli trzeba to doprawiamy. ..

według mnie smaczna-polecam

robiłam też z brokuła oraz z kalafiora

17 czerwca 2012 10:17
witam chce sie pochwalic jadlam dobre kluchy tu to potrawa typowo niemiecka i pochodzi tu z Bawariitak tlumaczyla babcia nazywa sie Semmelknodel 10 malych bulek 3 jajka mleko 50gr masla pietruszka zielona i cebula sol troche maki 10 minut wyrabiac musi byc jak mielone robic kule takie spore jak bulka i gotowac je tyle zeby byly gorace podawac na cieplo z duza iloscia sosu i sztuka miesa do tego salate pycha roboty kilka minut i warto





19 czerwca 2012 18:04 / 1 osobie podoba się ten post
Ależ się cieszę, że założony przeze mnie temat tak się rozwinął i jest przydatny.

Poproszę o przepisy na bawarskie jedzonko:)

Pozdrawiam bardzo serdecznie tych co mnie pamietają i nowe koleżanki!
20 czerwca 2012 20:39
Do Justy witaj ...przetestowałam twój przepis na Semmelknodel super rozkosz dla podniebienia.
20 czerwca 2012 20:42
bardzo mi milo ja tez sie zajadalam pycha.zaskocze wszystkich w domu bo my tego nie znamy. pozdrawiam
20 czerwca 2012 21:15
u nas te semmelknodel robią w roznych warintach - moj faworyt -z serem zoltym pokrojonym w kosteczke:):):) polany klarowanym masłem i posypane parmezanem:):) w Polsce moja rodzinka sie tym zajada!:):)

mozna dodac podsmazony szpinak(tak z czosnkiem i posiekany drobno) no i znow masło klarowane i parmezan:):)

robią tez z wątróbką, ale to nie wiem jak, bo nie lubie wątróbki:( to nie probowałam
20 czerwca 2012 21:27
Do rennie1933 kochana ile tego sera wg uznania?
20 czerwca 2012 21:28
dzięki za sugestię.
21 czerwca 2012 13:05
no, tak sporo, zeby bylo dobrze czuc:):):) poszukam przepisu i zaraz wstawie:)
21 czerwca 2012 13:13
ok, to leci tak:

300g bułki wczorajszej, 1/4 l mleka, 300g pokrojonego w drobna kostke sera (np.gouda, emmentaler),1 cebula, 1 łyzka mąki, 3jaja, 2 łyzki posiekanych zioł ( pietrzuszka, szczypiorek), sol

parmezan i klarowane masło



bułke pokroic drobno, zalac ciepłym mlekiem, chwile zostawic zeby naciągneło. dodac pokrojony ser.

cebule podsmazyc na masle, dodac do bułki, dorzucic mąkę, jajka i pietruszke. wszystko posolic i dokladnie wymieszac, no i lepic kluchy, knodel są okrągle, a te z serem robią takie bardziej podłuzne:) gotowac w lekko osolonej wodzie ok 15 min, podawac polane masłem i posypane parmezanem!

i wsio!:):)
21 czerwca 2012 19:10
te knedle z wątróbką robi się tak samo jak te z serem,tylko zamiast sera bierzemy 30dkg wątrobki drobiowej ,którą drobno siekamy nożem i nie dodajemy ziól,ale jezeli chcemy miec knedle na zapas to zamiast gotować to smażymy na głębokim oleju i ostudzone mrozimy,póżniej możemy dodawać do zup.Tak robilam gdy byłam w Buchbach nauczyla mnie tego córka mojej podopiecznej,chociaż mnie te knedle z wątróbką nie smakuja,wolę te z samej bułki i te z serem.
21 czerwca 2012 19:20
A ja jadlam dzisiaj znowu jakas nowosc sluchajcie do garnka troche wody kostke knora w drugim garnku parowki ugotowac a na ten wywar z kostki wrzucilam cos jak makaron (co sie pozniej okazalo ze smaza nalesniki zwijaja w rulon kroja na makaron i mroza a potem maja obiad w 5 minut).Wyprobojcie warto malo mycia i szybko to znowu danie z Bawarii smacznego
21 czerwca 2012 19:31
Proste i szybkie jest też podsmażyć na masełku cebulkę ,do tego dodajemy pieczarki z puszki,sos do pieczarek z torebki i podajemy z makaronem,to gotowałam najczesciej w piatki.