Kuchnia Niemiecka - przepisy

27 października 2013 00:46
A gdy od obiadku zostana sie nam ziemniaczzki to mozna zrobic takie leniwe pierozki(serowe szagowki)
20 dag utluczonych ziemniakow(musza byc zimne)
niecaly maly kubek qwark(serek bialy)ze 3 zoltka i dobra szklanka maki pszennej(250g)
szczypta soliszybko wyrobic ,uformowac walek splaszczyc i pokroic szagoweczki,wrzucac na wrzaca wode i na wolnym ogniu gotowac do wyplyniecia,
podawac z reszty serka i smietanki cukru i cukru waniliowego wykonac zimny sos.tym polewamy kluseczki,pychotka

27 października 2013 07:39
ania37

Proszę bardzo,czuwam,czuwam:

Kroisz 1 małą cebulkę w kostkę i to samo z gotowana szynką robisz,na olej lub na masło i ładnie podrumieniasz...
W innym garku 1 saszetka ryżu na (3 papryki),ugotować i odcaczyć z wody...Mieszamy cebulkę+szynka+ryż  + 1 całe jajo doprawiamy pieprzem,solą i grubo posiekaną natką pietruszki...Myjemy paprykę,rozcinamy na długość,należy oczyścić środek papryki z ziarenek...Napełniamy farszem papryki posypujemy żółtym serem i pieczemy podlewając wodą ponad 90 min,od czasu do czasu zaglądając do piekarnika czy nie za wysoka temp pieczenia...Piekarnik na 180 st c góra-dół.

Trochę chaotycznie,ale można odczytać.

Smacznego !

po 90min to bylaby pasta paprykowa:):)mam nadzieje, ze to przeoczenie a nie zlośliwie:)
27 października 2013 08:23
kaska_45

po 90min to bylaby pasta paprykowa:):)mam nadzieje, ze to przeoczenie a nie zlośliwie:)

napewno przeoczenie,wystarczy 40-45 minut w tem.180st.Ja zawsze daje na 200st.do nagrzanego piekarnika i 40 minut .
27 października 2013 08:36
Pyszny pasztet- 1 kg.mięsa mielonego,5garści płatków owsianych,3 ząbki czosnku,2 jajka,1 łuzka wegety,1 łyzka knimku mielonego,2 łyżki czerwonego (Delikatu Knorr),pieprz.Wszystko razem mieszamy i zostawiamy na całą noc lub na dwie godziny w zależności ile mamy czasu.Piec 40 minut w temperaturze 160st.
27 października 2013 15:58
Kurcze do tych placuszkow z piersi kurczaka potrzebne sa jeszcze 2-3 jajka p
27 października 2013 17:43
No to po francusku prosze:
kurczak z rosolu, do tego uduszone pory, pokrojone w plasterki, kurczaka na mniejsze kawalki kroimy i mieszamy z uduszonymi porami-mozna na masleku, bo kuchnia francuska uwielbia maselko:)Ciastem francuskim wykladamy foremke, moze byc okragla, albo jakakolwiek inna , w zaleznosci ile macie tego nadzienia, trzeba samemu ocenic, nakaladamy nadzienie i przykrywamy warstwa ciasta, niektorzy robia widelcem dziurki z gory , ale niekoniecznie, pieczemy, tyle zeby ciasto bylo zlote, bo to co w srodku , to i tak ugotowane.Do tego salata zielona i obiad gotowy -voila !
p.s. z resztek ciasta mozna zrobic ciasteczka z jablkami, na szybko, zawinac kawalek jablka , piecze sie to pare minut i naprawde lepsze , jak te w piekarni.Acha, i nie dodawajcie zadnej wegety albo kucharka, wiecej warzyw i smak bedzie lepszy a nie wegetowy.Ja mialam kiedys babcie smakoszke, i ona miala jakas taka wegetowa przyprawe w kuchni, nie mogla uwierzyc , ze ja jej nie dodawalam,naprawde nie jest konieczna, no i co poniektorzy sa na glutaminian sodu (glowny skladnik ) uczuleni.
27 października 2013 18:02
KOCHANI POMOCY!!!!potrzebuje cos szybkiego i pysznego na obiad,rodzina przyjezdza a ja niemam pojęcia co zrobić aby im smakowalo bo żadna ze mnie specjalistka w gotowaniu to ma być na 6osob,
27 października 2013 18:09
Anusia02

KOCHANI POMOCY!!!!potrzebuje cos szybkiego i pysznego na obiad,rodzina przyjezdza a ja niemam pojęcia co zrobić aby im smakowalo bo żadna ze mnie specjalistka w gotowaniu to ma być na 6osob,

polecam , to co wyzej:)szybko i mozesz wczesniej przygotowac, tylko zapiec przed obiadem, ok 30 min, mysle.
27 października 2013 18:26
daisy_44

polecam , to co wyzej:)szybko i mozesz wczesniej przygotowac, tylko zapiec przed obiadem, ok 30 min, mysle.

dziekuje bardzo pewnie jest pyszne ale ja potrzebuje co bez pieczenia w piekarniku niestety jest zepsuty
27 października 2013 19:08 / 1 osobie podoba się ten post
Jeszcze raz skoryguje przepis na placuszki z piersi kurczaka
pol kg piersi pokroic w kosteczki(1cm)
2-3 jajka
2i pol lyzki mondaminy(maka ziemniaczana)
3 cebule zeszklic w 4 lyzkach oleju i to razem dodac do miesa maki jaj,przyprawic do smaku sol przyprawy wg uznania,mozna na ostro
jesli mamy mozna dodac pol papryki
lub pieczarki 6 sztuk
lub zolty ser starty
to wszystko razem wyrobic i odstawic do lodowki na 3 godziny do zmacerowania
nastepnie usmazyc placuszki (tak jak placki ziemniaczane)
na wolnym ogniu po 4-5 minut z kazdej strony
wychodzi ich sporo i mozna zamrozic,a potem np w sosie mozna odgrzac i szybki obiad gotowy
sMACZNEGO
28 października 2013 09:14
Ratunku Kochane Kucharki ! Z tego co zrozumiałam Dziadzio lubi paprykę jako surówkę tylko ja nie wiem jak się robi surówkę z samej papryki tzn. czym ją doprawić ? oliwą, pieprzem i solą czy jakoś inaczej ?
28 października 2013 09:33
judora

Ratunku Kochane Kucharki ! Z tego co zrozumiałam Dziadzio lubi paprykę jako surówkę tylko ja nie wiem jak się robi surówkę z samej papryki tzn. czym ją doprawić ? oliwą, pieprzem i solą czy jakoś inaczej ?

Hej,conij trochę postów do tyłu...podawałam super przepis na sałatkę z papryki z żółtym serem...
Jak nie znajdziesz to szybciutko napiszę za chwilę.

28 października 2013 09:36
judora

oliwą z oliwek , albo słonecznikową ,albo z pestek winogron, możesz dodać fety, albo jakiegoś innego sera ostrzejszego w smaku, można troszkę cebulki drobno pokrojonej, parę kistków salaty bądz pekinskiej.Przyprawić można pieprzem solą , ja dodaję bazlylii , bądz oregano, zależy co kto lubi..
28 października 2013 09:40 / 1 osobie podoba się ten post
kaska_45

jasne,że przeoczenie..miało być do 40 min...

a skoro jestem taka złośliwa,to proszę mnie o przepisy nie pytać więcej,jest internet od tego :)

28 października 2013 09:46
Dziękuję Wam bardzo :) Serek i sałata odpadają. Dodam troszkę cebulki :) Niestety nie mogę robić prawie nic z gotowych przepisów, bo tego nie jada a tamtego nie lubi. Sałata jest dla królików, szynka i boczuś lepszy od serka, brokuły są fuj, drób jest niejadalny, pomidory jakieś sztuczne. Więc zrobie dzisiaj schabik duszony, ziemniaczki zasmażane i tą paprykę nieszczęsną. A może się wkurzę i czerwoną kapustę pierdyknę :)