Kuchnia Niemiecka - przepisy

26 października 2013 10:45
Tagliatelle z dynią, krewetkami i różowym pieprzem

Składniki dla 4 osób:

makaron tagliatelle
12 krewetek 16/20
250 g dyni
150 ml śmietanki słodkiej 30%
2 ząbki czosnku
garść rukoli
pieprz różowy
sól i pieprz do smaku
masło

Etapy przygotowania:
Dynię obrać i pokroić w paski, krewetki przekroić wzdłuż, czosnek pokroić w plastry. Wszystko razem delikatnie podsmażyć na maśle. Dodać słodką śmietankę i poczekać aż zgęstnieje. Całość przyprawić solą i pieprzem oraz dodać różowy pieprz. Pod koniec dodać rukolę i wymieszać z ugotowanym makaronem.
Smacznego !
26 października 2013 17:20
Dziewczyny kochane, powiedzcie mi proszę czy naleśniki z serem (na słodko), podane na obiad przejdą? Jedzą niemieccy seniorzy?, pytam bo ja ciemnota kulinarna jestem.. Kurcze.. sorry, że zaśmieciłam zdeczka.. tutaj tylko przepisy miały się znajdować z założenia..
26 października 2013 17:25
neta

Dziewczyny kochane, powiedzcie mi proszę czy naleśniki z serem (na słodko), podane na obiad przejdą? Jedzą niemieccy seniorzy?, pytam bo ja ciemnota kulinarna jestem.. :-) Kurcze.. sorry, że zaśmieciłam zdeczka.. tutaj tylko przepisy miały się znajdować z założenia..

Mysle,ze powinnas zrobic ,podac,jaknie bedzie smakowac,wiecej nie bedziesz robila:)Wydaje mi sie ,ze przejdzie,Oni placki ziemniaczane na slodko jadaja,to czemu nie nalesniki z serem?
Proponuje jednak,zrobic maly garnuszek zupy,jakby im nie smakowalo, a jesli zupka zostanie nietknieta,masz obiadek na drugi dzien.Problem rozwiazany:)Powodzenia.
26 października 2013 17:26
neta

Dziewczyny kochane, powiedzcie mi proszę czy naleśniki z serem (na słodko), podane na obiad przejdą? Jedzą niemieccy seniorzy?, pytam bo ja ciemnota kulinarna jestem.. :-) Kurcze.. sorry, że zaśmieciłam zdeczka.. tutaj tylko przepisy miały się znajdować z założenia..

Tak,przejdą,tyle,że oni jedzą z jabłkowym dżemem...
26 października 2013 17:29 / 1 osobie podoba się ten post
hogata76

Mysle,ze powinnas zrobic ,podac,jaknie bedzie smakowac,wiecej nie bedziesz robila:)Wydaje mi sie ,ze przejdzie,Oni placki ziemniaczane na slodko jadaja,to czemu nie nalesniki z serem?
Proponuje jednak,zrobic maly garnuszek zupy,jakby im nie smakowalo, a jesli zupka zostanie nietknieta,masz obiadek na drugi dzien.Problem rozwiazany:)Powodzenia.

Mnie też się wydaje ,że wciągną te naleśniki,nie znają tego,ale nigdzie się nie spotkałam,aby nie smakowały.
26 października 2013 17:30
Mój dziadek też lubi naleśniki i czasami na obiad jemy. Więc powinno takie danie przejść.
26 października 2013 17:33
Ja ostatnio zrobiłam mojej babci jadła aż się uszy trzęsły
26 października 2013 17:36
Raz kozie śmierć.. zaryzykuję. Po jutrzejszym obiedzie zreferuję reakcję babci
26 października 2013 23:20 / 1 osobie podoba się ten post
Haneczka47

A ja dzis usmazylam przepyszne placuszki mojej receptury porcja dla 2 osob
2 jablka starlam na tarce o grubych okach
2zoltka
3-4lyzki maki pszennej
1lyzka qwarku(ten ich twarog)
2 lyzki sclag sahne(slodkiej smietanki )
pol lyzki cukru
szczypta soli
wymieszac,musi to miec konsystencje naszych plackow ziemniaczanych
smazyc takie placuszki na oleju na ;,wolnym ogniu"po 3-4 minutki z kazdej strony na zloty kolor
mozna posypac cukrem pudrem ale nie koniecznie,jesli ktos ma ochote prosze sprobowac,zycze smacznego:)

Dziękuję za przepis...dziś wypróbowałam...PYSZNE no i szybko i łatwo.Babcia zachwycona jakie smaczne, a ja jeszcze do domu  przepis netem wysłałam.Wyszło mi 8 szt. ale są naprawdę sycące.
27 października 2013 00:00 / 2 osobom podoba się ten post
Fajnie ze smakowaly,moj pomysl,sama wczoraj wyprobowalam
27 października 2013 00:02 / 2 osobom podoba się ten post
Haneczka47

Fajnie ze smakowaly,moj pomysl,sama wczoraj wyprobowalam

I takie przepisy najbardziej cenie:)
27 października 2013 00:16
Przepis na jutrzejszy obiad,nastepne placuszki
jedna piers z kurczaka(pol kilo) pokroic w drobna kostke(1 cm)usmazyc w 3lyzkach oleju 2 cebule,i dodac razem z tym olejem do pokrojonego miesa,2 lyzki maki ziemnoiaczanej(mondamina),mozna wkroic z kilka pieczarek,kawalek papryki,czy dodac startego sera(wg uznania)przyprawic do smaku sol,pieprz.dokladnie wymieszac i odstawic na godzine do lodowki by sie z macerowalo.po godzinie smazymy placuszki (tak jak placki ziemniczane)na wolnym ogniu tez po 4-5 minut z kazdej strony.zycze smacznego i polecam babuszki bardzo to lubia bo jest miekkie i smaczne
zycze smacznego
27 października 2013 00:19 / 1 osobie podoba się ten post
Wychodzi ich sporo,mozna zamrozic i nastepny obiad jak znalazl,mozna posiedziec na forum i obiad w kilka chwil gotowy
27 października 2013 00:26
A ktos pytal o nalesniki z czym podac mozna podac i niemcy uwielbiaja ze szpinakiem
wykonuje ciasto nalesnikowe ale doprawiam na osto jarzynka,suszone ziola(szczypior-schnitlauch ,pietruszka ,pieprz) smaze nalesniki i nakladam podsmazonym szpinakiem z cebulka na wedzonym szpeku,bardzo to lubia i dwa takie nalesniki kosztuja 10 euro,
27 października 2013 00:37
A moja rada do nalesnikow dodaje same zoltka,
nalesniki zrobione na ostro rowniez mozna podac ze szaragami
na nalesnik nakladam kochschinken na to 2-3 szparagi polewam holandisch sos (albo leciutko majonezem)i zwijam, podaje na cieplo
a jak ugotowac szparagi tez moge podpowiedziec,ale nie chce sie wy......ma.....c,
zycze milego gotowania