Na wyjeździe

21 maja 2012 16:27
Nie mówcie, że we Włoszech marnie się zarabia w porównaniu do D., skoro Rennie ma etat za 1300 euro netto, płatny urlop i 13tkę. Czy ktoś z nas ma tutaj takie warunki? To niech się przyzna i powie, która firma tak dobrze pracownika traktuje.

Rennie, co to za język ten friaulski, pierwszy raz o nim słyszę! Z grupy romańskich pewnie, ale do czego jest podobny?W Rzymie widziałam raz u znajomych gruby słownik sycylijsko-włoski, a koleżanka dobrze znająca włoski powiedziała mi, że trzeba około 2 tygodni aby sycylijski zrozumieć. Bardzo zróżnicowane te Włochy wbrew pozorom...

W Polsce bardzo ciepło, dużo ludzi jest już opalonych, bo był tu tydzień mocnego słońca w maju. Pozdrowionka z Wrocławia ślę, miasta przez ostatnie 400 lat należącego do Niemców, dzięki którym mamy tu dużo zieleni i ładnych, XIX wiecznych kamienic, niestety okrutnie zaniedbanych, z powodu niedostatecznej ilości funduszy na remont..
21 maja 2012 17:01
hej romana,

tak dokladnie to sama nie wiem co to za jezyk, ale tutaj w kazdej prowincji praktycznie sa 2-3 jezyki urzedowe, a 2 to min, bo oficjalny włoski, tzn. mediolański no i takie regionalne, tutajj kazda wysepka ma "swoją" odmiane włoskiego!:)

21 maja 2012 17:02
a tak z raporu pogodowego, to ja moge słoneczka tylko pozazdroscic!! u nas pada, na szczescie tylko deszcz, bo w zeszłym tygodniu "zimna Zośka" to i snieg nawet nam przyniosła!!

21 maja 2012 19:27
Ja słyszałam o "zimnych ogrodnikach" a nie o Zośce
21 maja 2012 19:42
Paula, Zośka też jest zimna, choć te które ja znam są akurat gorące kobiety...
21 maja 2012 20:29
:):):):)
21 maja 2012 22:21
A gdzie gorąca Andrea? Wyjechała do Polski i pustka w temacie. Cholera, ale śpiący jestem...
21 maja 2012 22:28
nie jest zle we Wloszech np.moja synowa pracuje o dziadkow 3 godz dziennie i 6 stowek wyciaga a kto pracowal we wloszech chociaz raz bedzie tesknił , bo np. tam w kazdej mijscowosci wiadomolo bylo gdzie spotykaja sie polki gdzie ukrainki,czwartek popoludnie wolne, no i sobota lub niedziela cala zadnych posrednikow .umowa o prace miedzy mna a rodzina w niemczech pracuje drugi rok i nie spotkalam sie jeszcze z innymi dziewczynami ktore pracuja w opiece a np.w Mediolanie na dworcu zapytasz ukrainke /jest ich tam duzo/ gdzie spotykaja sie polki i juz nie jestes sama na wolnym
22 maja 2012 00:05
siwa564- 6 stówek miesiecznie?600euro?to b malo przeciez
22 maja 2012 07:38
witam!!

Kasia63 za 3 godziny 600 e to mało??
22 maja 2012 07:41
a u mnie upały :/ jak ktoś chce to mogę oddać kilka stopni ciepła ;)
22 maja 2012 08:06
ja do ciepła dołożę śpiew ptaków i zapach wszelkiej kwitnącej zieleniny, prosto z Polski. Siwa, Rennie i inne kobiety, fajnie, że piszecie o pracy w różnych miejscach Europy, bo są to po pierwsze ciekawe rzeczy, a po drugie nigdy nie wiadomo, gdzie kogo zawieje i warto znać tamtejsze możliwości.
22 maja 2012 08:48
ulencja - nie doczytalam 3 godzin,fakt-ale zeby wyjsc na swoje to trzeba by ze 2-3 takie domy miecDodac do tego koszty mieszkania i utzrymania,bo przeciez nie mieszkasz u rodziny tylko cos sobie musisz znalezc,oplacic,zjesc itd. - to moim zdaniem zadne kokosy,tyle ze klimat cieplejszy i jezyk milszy dla ucha..Jesli sie tam na stale mieszka to ok ale w innej wersji niekoniecznie.
22 maja 2012 09:42
Witam wszystkich we wtorkowy poranek, mówię Wam tutaj bez neta to jak bez nogi... Zabrakło prądu na kilka godzin i jak włączyli to router się spalił i trzeba było na nowy czekać, ale znów jestem z Wami. Pozdrawiam serdecznie i zaczynam nadrabiać zaległości. :*
22 maja 2012 10:38
Mam podobne zdanie jak Kasia. Dla przyjemności można do Włoch, dla pieniedzy do Niemiec.