Na wyjeździe

20 maja 2012 02:00
Andrea znikła i nikt już nie zagląda tutaj? Ja właśnie z wesela wróciłam i jakoś nie mogę usnąć jeszcze.
20 maja 2012 06:43
Paula, ależ zagląda. Baw się, jak masz okazję. Teraz pewnie slodko śpisz, a my w pracy, jak zwykle. Ja dziś od 5:30, wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Ale za Andreą tęsknimy. Dziś pewnie szykuje się już na tę komunię.

Witam tych wszystkich, którzy są w dobrych humorach, i tych, którzy mają tak jak ja też.
20 maja 2012 08:03
Benita: Czyzby dolek ? Trzymaj sie, pogoda wreszcie (u mnie ! ) piekna, ciepelko i sloneczko wychodzi. Jak mnie napada - robie bilans spraw zalatwionych dzieki tej pracy spraw, mi pomaga !

Andrea zajrzy niebawem, nie wytrzyma bez forum, to wchodzi w nawyk, jak kawa poranna !
20 maja 2012 08:31 / 1 osobie podoba się ten post
Witam u mie tez sloneczko moze tak bedzie bo ostatnio mi tu ciagle zimno a nie wzielam duzo cieplych rzeczy ,babci dalej nie ma a ja juz nie wiem co wymyslac ale jakos sobie radze .Wlasnie zrobilam kawke do kosciola tez nie pojde bo msza po wlosku za tydzien jest dla nas wiec na pewno bede.Na pewno trzeba isc na spacer i to dlugi zeby sie zmeczyc Wczoraj zwiedzilam znowu pol miasteczka nawet juz dotarlam pod szpital babci dzisiaj musze sie dogadac z rodzina w jakiej sali lezy to zrobie jej niespodzianke i ja jutro odwiedze,Wiec do roboty i zycze wszystkim milego dnia pozdrawiam
20 maja 2012 09:15
Nono Justa. Zrób babci niespodziankę. Oby jej się poprawiło.
20 maja 2012 09:39
hej! u mnie tez z rana sloneczko swieci, chociaz na popoludnie nadawali deszcz, a szkoda bo mam wolne!:( znow trzesienie ziemi bylo na polnocy, kolo Bolonii gdzies, nawet u nas czuc bylo calkiem mocno, juz trzecie w tym roku!! chyba najgorsze, bo zginelo kilka osob:( u nas na szczescie tylko postraszylo troche...:(
 no nic, spokojnego dnia wszystkim!!!
20 maja 2012 20:07
Rennie Ty we Włoszech jesteś?
20 maja 2012 21:23
nom!:) dokladnie w Pol. Tyrolu (alto-adige) taka austriacka prowincja we Włoszech:):)
20 maja 2012 21:42
Myślałam, że my tutaj to same "niemki".
21 maja 2012 06:46
Ja już w pełnej gotowości. Kawa pycha. Witajcie !
21 maja 2012 07:42
Ja juz po porannym bieganku i prysznicu. Dziadek pewnie zaraz sie obudzi, wiec trzeba jakies sniadanie zmontowac :)

We Wloszech musi byc fajnie. Moglabym tam troche popracowac, ale z z jezykiem wloskim nigdy nie mialam nic wspolnego niestety. Czy to prawda, ze jest stosunkowo latwy? Czesto spotykam sie z taka opinia.
21 maja 2012 08:12
Ja bym do Włoch nie wyjechał nigdy. Kolejny kraj bankrutujący, ciągnący całą UE w kierunku dna. Z tego co wiem, to zarabia się tam połowę tego co w DE, chyba że się trafi na zamożną rodzinę.
21 maja 2012 10:07
Nie orientuje sie w zarobkach, ale nie bylam nigdy we Wloszech i chcialabym po prostu tam pobyc. Ech, ile rzeczy to ja bym nie chciala. Zycia za malo... ;)
21 maja 2012 10:40
taaa, opiekunie _janusz, bo w DE to kokosy normalnie sie zbija!! prosze cie!!!
nie oszukujmy sie, z moich znajomych ponad polowa porozrzucana jest po calej Europie, przez Irlandie, Hiszpanie, Wlochy wlasnie, po Cypr, Malte, Korsyke!!! jestesmy wszedzie i wszedzie zarabiamy mniej niz "tubylcy" i tak samo w kazdym kraju sa regiony bogatsze i biedniejsze, i tak tez zroznicowane są zarobki Trentino-Alto Adige jest po Lombardii drugą najbogatszą dzielnicą Wloch, takze nie mam tu na co narzekac:) no moze na wysokie ceny:(
 a co do zarobkow to z tego co wiem kształtują sie od 900 do 1500Euro, plus 13stka i platny urlop takze w sumie o wiele gorzej niz w DE nie jest
poprostu wszedzie jestesmy tania siłą roboczą i nie ma co wydziwiac,
21 maja 2012 10:46
giunta a tutaj gdzie ja mieszkam np. 80% ludnosci jest niemieckojezyczna, im dalej na poludnie tym wiecej Wlochow, w miescie powiatowym Bolzano juz 75% to Wlosi, a znow na wschod od nas sa Ladinczycy, co sie jezykiem retroromanskim posługują

i wszystkie 3 jezyki sa w naszej prowincji jez. urzedowymi!!!

z tego co sie orientuje to np w regionie Wenecji np. obowiazuje włoski i friaulski:):)

a opiekunki z dobrym niemieckim u nas juz na starcie mają wiecej niz z samym wloskim

i wogole jak ktos chce pracowac gdzies w sklepie, urzedzie, szpitalu czy domu starcow to musi oba jezyki- wł i niem- znac, egzaminy normalnie robią, a na wschodzie prowincji musi wszystkie 3 znac!