Na wyjeździe

18 maja 2012 21:29
Benedykta, ojejku, ale oryginalnie. Mój zboczony umysł natychmiast szuka punktu zaczepienia i znajduje jakąś św. Benedyktę od Krzyża, ale poza tym ciemność. Kim była? Co robiła? Czy to nie nawrócona Żydówka - Edyta Stein, bardzo zdolna kobieta-filozof zagazowana w Oświęcimiu? A potem widzi rozległe pola uprawiane przez zakonników benedyktynów, pracowicie przepisywane księgi, kopistów-cudnych iluminatorów, innowacje wprowadzane w rolnictwie, piękne śpiewy w zimnym kościele kilka razy na dobę, leczenie ziołami, nalewki, smaczne produkty rolnicze typu miody, cukierki prawoślazowe i inne, wosk pszczeli. No i dociera do 20-latka św. Benedykta, który siedzi w grocie, godzina jazdy od Rzymu autostradą teraz, w Subiako chyba i modli św. w dzikim bardzo krajobrazie, a św. Roman mu w koszyku jedzenie spuszcza na sznurku z góry, bo tereny to takie do teraz, gdzie diabeł dobranoc mówi. itd. I cała ta cudna wyprawa dzięki Twojemu imieniu, o rany!.
18 maja 2012 21:37
Romana, tylko Ciebie imię mogło poprowadzić takimi ścieżkami . Jedyne, co mi tu pasuje, to śladowe dziedzictwo Ojców Benedyktynów - mam ładny charakter pisma i kocham książki - na skrybę bym się nadała.
18 maja 2012 22:12
http://www.e-zyczenia.pl/znaczenie-imion/Benedykta

Benitko - prosze bardzo,znalazłam takie cosik
19 maja 2012 08:03
Witam wszystkich ja juz pije kawke i zastanawiam sie nad planem dnia a wy co spicie ?pozdrawiam i sloneczka zycze .
19 maja 2012 08:03
Witajcie !

Wsrod rozwazan roznorakich - ja zwyczajnie ciesze sie, ze pod HH trzy dni dobrej pogody zapowiadaja ! Juz jest cieplo, chociaz na razie sloneczko za mgielka !

No i swiatelko mi swieci w tunelu - ponoc moja zmienniczka juz zaklepana, czyli zostaly mi dwa tygodnie. W zwiazku z czym - humorek mam swietny, kawka zaliczona, dymek tez, teraz ide Babcie z lozka wyrzucic, dzis moje pol dnia dla mnie !!!
19 maja 2012 08:31
Witam wszystkich.

Kasiu, dzięki za namiary. Fajne. Prawie prawdziwe.
19 maja 2012 09:04
Dzień dobry przy rannej kawie :) Mój Herr jeszcze śpi, wczoraj zabalował i już ok 22 w łóżeczku grzecznie spał... pozdrawiam i życzę miłej soboty :)
19 maja 2012 09:52
hej hej!! pamięta mnie tu ktoś?? nie było mnie tak długo bo komp mi nawalił :/. mam nadzieję, że u Was wszystko w porządeczku

pozdrawiam sobotnio i przesyłam buziole :* :)
19 maja 2012 10:07
hej hej!! pamięta mnie tu ktoś?? nie było mnie tak długo bo komp mi nawalił :/. mam nadzieję, że u Was wszystko w porządeczku

pozdrawiam sobotnio i przesyłam buziole :* :)
19 maja 2012 10:11
ojej sorki, że 2 razy :)
19 maja 2012 10:27
Witam wszystkich. ja juz po kawce, mam piękne słoneczko i zycze go wszystkim
19 maja 2012 11:17
teresadd said:
A ja chciałam się zapytać o określenie "pacjent wymaga transferu" szukałam informacji ale znalazłam określenie typowo techniczne.Może któraś z pań coś wie ?

Witam. Mam babcię którą transferuję z łóżka na wózek i odwrotnie...Posiadam taki dżwig nazywa się ,,personen Lifta''. Nie trzeba dżwigać ręcznie.
19 maja 2012 13:10
nawet pod Hamburgiem dzisiaj słońce, a obowiązkowy tutaj wiatr- ciepły. Szok, a drugi był na ścieżce rowerowej. Emeryt uprawiający nordic walking, wygrzebywał dziś kijkiem rozbite butelki nie sprzątnięte z poboczy i wrzucał na drogę, pewnie w celu zauważenia i dokładnego sprzątnięcia przez odpowiednią ekipę. Tyle, że dziś sobota i przez dwa dni psy i rowerzyści mają przechlapane, jak wpadną na takie szkiełko...
19 maja 2012 14:01
Ulencja jasne, że Cię pamiętam... pozdrawiam i cieszę się, że jesteś znów z Nami :)
19 maja 2012 14:45
No jasne ze pamietamy pozdrawiam