Jak długo firma może szukać opiekunki do zmiany?

26 października 2014 15:15
doda1961

Przepraszam, ale Twoja kolezanka jest tak głupia,że aż mi jej szkoda. Zadnego rzecznika opiekunek nie ma w Polsce, a jeśli ona jest takim, sorry cielęciem, to niech siedzi na tej stelli do Wielkanocy. No jaja jakies, sorry, ale na głupotę nie ma rady, jest tylko pusty śmiech !!!!

A całkiem poważnie mówiąc, to :
1 . Czy ma oskładkowane wynagrodzenie w całości?
2.  Czy ma druk A1 i kartę EKUZ?
3.  Czy diety sa płacone według prawa?
Prawnikiem to ja postraszyłabym firmę, za bezprawne straszenie zleceniobiorcy i mobbing, plus nie trzymanie się przepisów !!!!

Idę sobie melisy zaparzyc, bo jak Boga kocham, nie ogarniam głupoty niektórych. Sorry!!!!!

Jak koleżanka się boi, to ja poproszę nr tel. do tej firmy i raz dwa zrobię z ta sprawa porządek! Obiecuję!!!!

No!!!!!
26 października 2014 15:18 / 6 osobom podoba się ten post
Wiecie co, ja nic z tego nie kumam......chyba jakas inteligentna inaczej jestem bo....... Pracuję na umowie zlecenie, mam w zleceniu termin wykonania pracy od...do.
Ostatniego dnia zlecenia wyjeżdżam i tyle, co mnie obchodzi, ze firma nie może zmienniczki znalezć.
A tu czytam jakieś hocki -klocki. Nawet jeżeli firma chce opiekunce przedłużyć kontrakt, czy umowę, to sama tego nie może zrobić, bo umowę czy aneks do niej podpisać muszą dwie strony.
26 października 2014 15:21
doda1961

Przepraszam, ale Twoja kolezanka jest tak głupia,że aż mi jej szkoda. Zadnego rzecznika opiekunek nie ma w Polsce, a jeśli ona jest takim, sorry cielęciem, to niech siedzi na tej stelli do Wielkanocy. No jaja jakies, sorry, ale na głupotę nie ma rady, jest tylko pusty śmiech !!!!

A całkiem poważnie mówiąc, to :
1 . Czy ma oskładkowane wynagrodzenie w całości?
2.  Czy ma druk A1 i kartę EKUZ?
3.  Czy diety sa płacone według prawa?
Prawnikiem to ja postraszyłabym firmę, za bezprawne straszenie zleceniobiorcy i mobbing, plus nie trzymanie się przepisów !!!!

Idę sobie melisy zaparzyc, bo jak Boga kocham, nie ogarniam głupoty niektórych. Sorry!!!!!

Jak koleżanka się boi, to ja poproszę nr tel. do tej firmy i raz dwa zrobię z ta sprawa porządek! Obiecuję!!!!

uwierz mi ze ja tez tego nie ogarniam....podam jej ten nr tel a co bedzie dalej to juz nie moja sprawa 
26 października 2014 15:24 / 3 osobom podoba się ten post
Bardzo dziekuje wszystkim za podpowiedzi co mozna zrobic w tej sytuacji.(jak zawsze mozna liczyc na wasza pomoc) mam nadzieje ze wleje jej sie rozum do glowy...
26 października 2014 15:28
kasiachodziez

Widzisz Aniu a ja mam umowe na rok za 30 dniowym okresem wypowiedzenia,ale na każdy wyjazd w każdej firmie dostawałam polecenie wyjazdu z konkretnymi datami,oczywiście może być różnica 2 dni,jak dotąd nie było problemu ze zmienniczką......ale przyszedł mail że tym razem może być problem bo święta idą,nie pozostaje mi nic innego jak wypowiedzieć umowe.

I tak zrób, jeśli nie chcesz tam pracować. I firma zobowiązana jest wypowiedzenie przyjąć. Ten problem to jest problem firmy, nie Twój. 
Ty wypowiadasz umowę, czekasz aż przyjdzie odpowiedni dzień, umowa przestaje obowiązywać i jedziesz do domu.
Pamiętaj jednak, że wypowiedzenie ma moc prawną, jeśli jest na piśmie w oryginale. Wyślij więc je pocztą, listem poleconym i za potwierdzeniem odbioru.
Musisz być pewna, że firma list otrzymała.
Pozdrawiam. 
26 października 2014 15:28
Wiecie co, ja nic z tego nie kumam......chyba jakas inteligentna inaczej jestem bo....... Pracuję na umowie zlecenie, mam w zleceniu termin wykonania pracy od...do. Ostatniego dnia zlecenia wyjeżdżam i tyle, co mnie obchodzi, ze firma nie może zmienniczki znalezć. A tu czytam jakieś hocki -klocki. Nawet jeżeli firma chce opiekunce przedłużyć kontrakt, czy umowę, to sama tego nie może zrobić, bo umowę czy aneks do niej podpisać muszą dwie strony.

No i z tego wszystkiego dwa razy mi się kliknęło :((((((( Ale dalej tego nie ogarniam :))

26 października 2014 15:32 / 1 osobie podoba się ten post
kasiachodziez

tak firma straszy mnie już Bożym Narodzeniem.....

Ten, kto Ciebie straszy sam niech przyjedzie na zastępstwo, że tak już napiszę.
Albo zapłata podwójna za BN poza domem. Jakaś rekompensata być musi.

26 października 2014 16:04 / 7 osobom podoba się ten post
Kończąc moją aktywność w tym temacie (melisa pomogła) powiem tylko, że są na tym świecie osoby, którym nie da się pomóc. Po prostu nie da się, bo one i tak zrobią swoje!Szkoda więc prądu!
26 października 2014 16:18 / 6 osobom podoba się ten post
amelka

Ten, kto Ciebie straszy sam niech przyjedzie na zastępstwo, że tak już napiszę.
Albo zapłata podwójna za BN poza domem. Jakaś rekompensata być musi.

Mnie nawet podwójna zapłata nie rajcuje:))))))
26 października 2014 16:31
kasiachodziez

Mnie nawet podwójna zapłata nie rajcuje:))))))

a jak dlugo jestes juz w de
26 października 2014 16:35
ania52

a jak dlugo jestes juz w de

5tydzień
26 października 2014 16:53
kasiachodziez

5tydzień

to ile masz pracowac 3 miesiace?polecenie wyjazdu masz na okreslony termin a na czas pobytu w de masz druga umowe?
26 października 2014 16:57
ania52

to ile masz pracowac 3 miesiace?polecenie wyjazdu masz na okreslony termin a na czas pobytu w de masz druga umowe?

polecenie wyjazdu mam na 9tyg. umowe z firmą mam na 12 miesięcy.
Mam wrażenie że tylko u mnie jakoś to wszystko dziwne jest z umową.
26 października 2014 17:01 / 1 osobie podoba się ten post
kasiachodziez

to do pobytu w de obliguge cie polecenie wyjazdu bo to dokument ze na ten okres jastes delegowana pozostaly okres pracy jest w kraju.no a jak w de zostaniesz bez polecenia wyjazdu to jak na czarno.jak policaje cie drapna to na jakiej podstawie w de pracujasz.przy takim podejsciu firm to bez zjazdow bysmy tutaj siedzialy..
26 października 2014 17:11
kasiachodziez

Ja także miałam podobnie,polecenie wyjazdu na 7 tygodni,umowa na 12 miesiecy i jeżeli po powrocie do kraju w ciągu miesiąca nie podejmę z nimi dalszej współpracy moja umowa automatycznie ulega przerwaniu.Nie podobało mi sie to 12 miesięcy więc zadzwoniłam do firmy i Pani M. potwierdziła ,że tak się stanie.To było pod koniec lutego.w maju wyjechałam z inną firmą,miałam być chyba do 8 lipca ale skrócili mi kontrakt i wróciłam 15 czerwca.21 czerwca wyjechałam na następną stelle...z innej już firmy.....po powrocie podjęłam pracę w PL i mam umowę do końca pazdziernika.Mając chwilę czasu postanowiłam pójść do KRUSU i uporządkować swoje sprawy i co się okazało.....Wygonili mnie do ZUSU po stosowne zaświadczenia,firma z którą podjęłam współpracę w lutym  do tej pory mnie nie wyrejestrowała....nadal widnieje u nich jako pracownik......