26 października 2014 18:53 / 2 osobom podoba się ten post
ewa.pNo u mnie jest tyle samo z tą różnicą, że składki od 1200 są płacone a nie od średniej krajowej - więc wg mnie dalej ździerstwo - dlatego rozglądam się za inną agencją, ale czy lepiej trafię?????
Nie możesz tak mysleć. To jak trafisz, to zależy po prostu od szczęscia, oraz ile możesz znieść. Możesz trafić na fajną rodzine, a możesz trafić na toksyczną. Miesiąc wytrzyma się wszedzie, jak mówi moja koleżanka serdeczna, opiekunka z 11 stażem i bardzo dobrym niemieckim.
Jak coś nie halo, to składasz wymówienie. Każdy musi sam podjąc decyzję, jaka forma zatrudnienia mu odpowiada. W kazdym razie jak dotychczas, osoba pracująca na umowie o pracę , mimo, że mniej zarabia niż osoby na umowie zleceniu, ma prawo do zasiłku chorobowego przez pół roku, a przy opłacaniu składek od sredniej krajowej jest to kwota około 2000 zł netto miesiecznie, ma prawo do ekwiwalentu za urlop ( 1 m-c pracy= 2 dni urlopu, oczywiscie bez diet)
Ma potęzny zwrot podatku ( w moim przypadku było to 1900 zł ) , więc sa to plusy nie bez znaczenia. Dodam, że i konto emerytalne rosnie wtedy znacznie.
Nigdy, przenigdy nie pojechałabym na umowę zlecenie, a jesli juz, to bacznie przyjżałabym się umowie i składkom, które firma opłaca. Znam emerytki, które w ten sposób pracując, znacznie podwyższyły sobie emerytury.