Biedna babcia żyje w nieświadomości -nikt jej przed zatrudnieniem Ciebie nie wyjaśnił różnicy między opiekunka a służbą domową.....Ale Ty ze swoją znajomościa języka tak myslę babcię wyedukujesz ,że na odjezdne płakac za Toba będzie:):):):)
Biedna babcia żyje w nieświadomości -nikt jej przed zatrudnieniem Ciebie nie wyjaśnił różnicy między opiekunka a służbą domową.....Ale Ty ze swoją znajomościa języka tak myslę babcię wyedukujesz ,że na odjezdne płakac za Toba będzie:):):):)
z innej beczki, w de założenie stacjonarnego internetu jest bardzo drogie?miesięczny abonament w jakich kwotach oscyluje? bo mi sąsiadka kupiła tu karte pre-paid za 10 euro ale to tylko 1gb, ktoś się orientuje?
Kasia , ja taką franczeskę to miałam w czasie mojego chrztu , czyli na pierwszej szteli .. Żona PDP-go nie mogła patrzeć jak tylko usiadłam . Któregoś dnia , bylo jeszcze trochę czasu do obiadu ( ona gotowała ) , Wili siedział w miarę spokojnie to to pi.....ko wstrętne kazało mi pomyć wszystkie drzwi ( 7 albo *8 )).... w domu to taką robotę bym rozłożyła na cały dzień a tam w ciągu 1,5 do dwóch godzin umyłam wszystkie .... i tak wieczorem dostałam jakiś opitol , słodka była jak miałam coś robić ... a , żeby ją pokręciło i obsrało jak mawiała moja śp. teściowa ... jak se przypomnę , tooooo !!!!!-:)
Domyślam się, że dziadek ma telefon, więc trzeba by tylko zmienić taryfę.
Najczęściej Niemcy mają z Telekom podpisane umowy (przynajmniej z tego, co ja widziałam).
http://www.telekom.de/privatkunden/internet
Tu strona tego operatora.
Ogólnie najniższa oferta to chyba ta
http://www.telekom.de/privatkunden/internet
Dziewczyny czuwanie ,nasłuchiwanie itp to jest też praca ,tak zwana gotowość która chyba najbardziej męczy w tym wszystkim .Bo przecież nie kąpiemy podopiecznej 8 h ,
Szkoda, że moja babcia tak nie uważa i niemal codziennie wymyśla coś, co by trzeba zrobić - a to zmyć schody, a to ułożyć rzeczy w szafie, a to zmyć parapety itd. To są niby pierdoły, ale ja to bym to wszystko na raz zrobiła i reszta dni "wolna" - a ta nie - lubi, żebym codziennie miała zajęcie.
Nawet bywa, że mi się pyta, co do południa zrobiłam - oczywiście śniadanie, obiad, ścielenie łóżek, drobne zakupy to się nie liczy. Jak bezczelnie mówię, że ponad to to nic, to kręci z dezaprobatą głową i obmyśla plan zajęć na jutrzejszy dzień. A moje wolne to dla niej pójście z nią na spacer... Jaka obraza i oburzenie było, gdy się stawiałam i powiedziałam, ze spacer z nią to dla mnie żadne wolne. Wolne tylko dla mnie w końcu wywalczyłam, ale też kilka rozmów było i kilka nieprzyjemnych uwag od babci. Nie wiem jak się zabrać do oduczania babci tego wymyślania dla mnie zadań.
to ja zrobiłam tak ? jak mi rodzina z babcią bekneły o myciu okien ,i wyszorowaniu klatki schodowej to : wydrukowałam umowe ,napisałam stawke 12 euro z a godzinę sprzatania i dałam do podpisania od tamtego czasu mam spokój :)
To jest też dla mnie oczywiste,że bedąc opiekunką całodobową jesteśmy w pracy bez wzgledu na wykonywane czynności. Niektórym sie wydaje, że praca to wtedy jak latasz ze szmatą albo stoisz przy garach a granie w debilnego chińczyka to juz czysta rozrywka i wypoczynek. Albo siedzenie z pdp przy telewizorze to nygusostwo i nie za to nam płacą te szalone 40 euro dziennie. Chyba mam doła , wszystkie zale mnie nawiedzają a najbardziej ten, że niewiele z tymi problemami można zrobić, bo tak naprawdę żadne przepisy nie reguluują warunków naszej pracy. Chyba pora szukać następnej firmy i stelli.Idę spać nie wykapana bo łazienke mam w piwnicy i to za daleko.
nie wiem co kur..a myśleć ? wiać czy co ? dziadek niby śpi, dostał dziś pierwszy raz tabletki na sen, przed chwilą zadzwonił dzwoneczkiem, myślałem że nie śpi, a on śpi, jęczy, kręci się, weszłem do niego zapaliłem małą lampke a on dalej śpi, on chyba musi mieć faktycznie jakiś ostry ból co tabletki/krople nie pomagają? te plastry z morfiną będą dobre? czy może powinien do szpitala jechać?
a może on o prowokuje ze strachu ,i sprawdza czy ktos jest ,moze zostawiaj mu swiatło w korytarzu tkie małe , nie panikuj i tak mu nie pomozesz?:( ból to ból ,mozesz tylko zgłosić ,opiekunom,ale dziadka w nocy nie musisz wysadzać ?