Wypieki

17 maja 2014 13:20
kasia63

Ivetta-za chwilę Twój sernik włazi do piekarnika:):):)Takiej "chcicy" dostałam na sernik a przepis prosciutki bez komplikacji:)To jedziemy z rańca ,przy sobocie:):):) 

o tej godzinie robic sernik - podziwiam 
17 maja 2014 13:30 / 3 osobom podoba się ten post
mleczko47

W obcym domu,domowe? mysle o swoim domu,gdzie mam wszystko czego potrzebuję.I w dodatku piekarnik dobry.

piekarnik dobry - to jest podstawa..... w pierwszym tygodniu jak tu przyjechalam, stwierdzilam, ze zrobie sernik.... 
corka mi wytlumaczylam jak sie wlacza piekarnik ( gazowy ), sernik mial byc na kruchym ciescie, a na wierzchu ubite bialka posypane kokosem ....
Kiedy przyszlo co do czego to piekarnika nie umialam wlaczyc....poszlam po babcie, a Ta rozklada rece ''ze nie wie''
po chwili wlaczyla, nie wiem jak ...naprawde (piekarnik gazowy dla mnie czarna magia).
Wsadzilam ciasto i sie pieklo tak godzinke, stwierdzilam ze jest za bardzo nagrzany i wylaczylam.... przyszedl czas na ubite bialko i kokos.....
i tak czekam .....czekam ...... kiedy nabierze koloru .... nic ... zaczelam cos krecic.... i sobie poszlam .....wracam po kilkunastu minutach ....jest czarny.....
 
Corce powiedziala, ze jak bede cos chcialam piec to, zebym jej powiedziala i udostepni swoj piekarnik :)
 
17 maja 2014 15:27 / 2 osobom podoba się ten post
85marzena

piekarnik dobry - to jest podstawa..... w pierwszym tygodniu jak tu przyjechalam, stwierdzilam, ze zrobie sernik.... 
corka mi wytlumaczylam jak sie wlacza piekarnik ( gazowy ), sernik mial byc na kruchym ciescie, a na wierzchu ubite bialka posypane kokosem ....
Kiedy przyszlo co do czego to piekarnika nie umialam wlaczyc....poszlam po babcie, a Ta rozklada rece ''ze nie wie''
po chwili wlaczyla, nie wiem jak ...naprawde (piekarnik gazowy dla mnie czarna magia).
Wsadzilam ciasto i sie pieklo tak godzinke, stwierdzilam ze jest za bardzo nagrzany i wylaczylam.... przyszedl czas na ubite bialko i kokos.....
i tak czekam .....czekam ...... kiedy nabierze koloru .... nic ... zaczelam cos krecic.... i sobie poszlam .....wracam po kilkunastu minutach ....jest czarny.....
 
Corce powiedziala, ze jak bede cos chcialam piec to, zebym jej powiedziala i udostepni swoj piekarnik :)
 

No to z sernika wyszedł piernik :)
Ja tu tylko raz piekłam ciasto,ale piekarnik wcale mi się nie podoba. Przymierzam sie do sernika Ivetty,ale prawde mówiąc mam obawy. Może piernik nie wyjdzie .?
17 maja 2014 17:50 / 1 osobie podoba się ten post
Myślałam o tym co napisała Kasia63, więc mając 1kg sera , to na tortownicę wcale nie jest tak dużo.Mi zawsze sernik wychodzi , a że czasami popęka , czy boki sa wyższe niż środek ,to nie szkodzi ,w brzuchu się wyrówna.
17 maja 2014 18:25 / 3 osobom podoba się ten post
Właśnie wstawiłam do piekarnika ciasto. Nie miałam dziś nabożeństwa do cudowania i odstawiłam szybki numer. Polecam, bo jest naprawdę szybkie, niekłopotliwe i smaczne.
 
Do dużej miski wsypać warstwami (nie mieszać):
5-6 jabłek pokrojonych w kostkę (w sezonie mogą być wiśnie bez pestek, brzoskwinie, rabarbar, ananas, banan...)
1 szklankę cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki kakao
4 roztrzepane wcześniej jajka
3/4 szklanki oleju
Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, po tym czasie wymieszać drewnianą łyżką, wylać na blachę i piec ok.40 minut w 190'C Można polać polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem.
 
Robota żadna a smakuje. Ale podobno ważna jest ta podana kolejność. Nie wiem, nigdy nie ryzykowałam inaczej sypać :)
17 maja 2014 21:14 / 1 osobie podoba się ten post
niche

Sernikowi nic się nie dzieje, że "upadnie". Smak jest taki sam, pyszny :). To tylko kwestia estetyczna, a bez ubitych białek jest jeszcze prościej go upiec.
Ja zbieram przepisy ograniczające ilość ruchów i gwarantujące sukces jak najmniejszym kosztem :).

No to wobec tego polecam przepis z internetu na ciasto jogurtowe.
Pyszne i proste tak, ze prostszego już nie ma.
17 maja 2014 21:42 / 2 osobom podoba się ten post
Sernik-Kapeć zeżarty do ostatniego okruszka:):):)
17 maja 2014 21:43 / 2 osobom podoba się ten post
Lili

Właśnie wstawiłam do piekarnika ciasto. Nie miałam dziś nabożeństwa do cudowania i odstawiłam szybki numer. Polecam, bo jest naprawdę szybkie, niekłopotliwe i smaczne.
 
Do dużej miski wsypać warstwami (nie mieszać):
5-6 jabłek pokrojonych w kostkę (w sezonie mogą być wiśnie bez pestek, brzoskwinie, rabarbar, ananas, banan...)
1 szklankę cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki kakao
4 roztrzepane wcześniej jajka
3/4 szklanki oleju
Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, po tym czasie wymieszać drewnianą łyżką, wylać na blachę i piec ok.40 minut w 190'C Można polać polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem.
 
Robota żadna a smakuje. Ale podobno ważna jest ta podana kolejność. Nie wiem, nigdy nie ryzykowałam inaczej sypać :)

Juz sobie zapisuje i w tygodniu bede robic;) 
Jak twierdzisz, ze malo roboty i smakuje.... ja tez sie wczorajnie popisalam hehehe.....
kupilam gotowe ciasto francuskie posmarowalam czekolada i jablkami ....zawsze wychodzi i tez smakuje hehehe
17 maja 2014 21:53 / 1 osobie podoba się ten post
85marzena

Juz sobie zapisuje i w tygodniu bede robic;) 
Jak twierdzisz, ze malo roboty i smakuje.... ja tez sie wczorajnie popisalam hehehe.....
kupilam gotowe ciasto francuskie posmarowalam czekolada i jablkami ....zawsze wychodzi i tez smakuje hehehe

Ja uwielbiam to gotowe ciasto francuskie robię je z anansami w kawałkach lub brzoskwiniami z jabłakmi cynamone szybko i pyszne :)
17 maja 2014 22:23 / 2 osobom podoba się ten post
Przepis na sernik który mi nigdy nie opadł a w DE wychodzi jeszcze większy i lepszy ale zaznaczam piekę w elektrycznym piekarniku :)
1kg sera (ja kupuje w Aldi 2pojemniki po 500g)
4żóltka
2jajka
2budynie waniliowe
szklanka cukru
1/2szkl oleju
1szklanka mleka( niepełna)
żółtka i 2 jajka ubijam z cukrem dodaje ser potem olej na koniec budynie rozpuszczone w mleku wszystko wyrabiam robotem wlewam do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą wsadzam do zimnego piekarnika i piekę 55min w 180st
4 białka ubijam z 4 łyżkami cukru wyjmuje sernik i kładę ubita na sztywno pianę ponownie do piekarnika na ok 20min ale tem do 160 ( oczywiście można piec też na kruchym cieście nie podpiekam go nigdy :)
17 maja 2014 22:26
takaja

Przepis na sernik który mi nigdy nie opadł a w DE wychodzi jeszcze większy i lepszy ale zaznaczam piekę w elektrycznym piekarniku :)
1kg sera (ja kupuje w Aldi 2pojemniki po 500g)
4żóltka
2jajka
2budynie waniliowe
szklanka cukru
1/2szkl oleju
1szklanka mleka( niepełna)
żółtka i 2 jajka ubijam z cukrem dodaje ser potem olej na koniec budynie rozpuszczone w mleku wszystko wyrabiam robotem wlewam do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą wsadzam do zimnego piekarnika i piekę 55min w 180st
4 białka ubijam z 4 łyżkami cukru wyjmuje sernik i kładę ubita na sztywno pianę ponownie do piekarnika na ok 20min ale tem do 160 ( oczywiście można piec też na kruchym cieście nie podpiekam go nigdy :)

To mój ulubiony sernik,piekę go od lat ale tylko w domu. Przeważnie jest zjadany na gorąco bo nikt nie moze się doczekać aż wystygnie:). Myślisz,ze z ichniejszego sera też wyjdzie taki pyszny?
17 maja 2014 22:43
Ja uważam że jest jeszcze lepszy a wysoki aż za tortownice i to sporo że białka to już są poza :)
18 maja 2014 00:28 / 3 osobom podoba się ten post
85marzena

Juz sobie zapisuje i w tygodniu bede robic;) 
Jak twierdzisz, ze malo roboty i smakuje.... ja tez sie wczorajnie popisalam hehehe.....
kupilam gotowe ciasto francuskie posmarowalam czekolada i jablkami ....zawsze wychodzi i tez smakuje hehehe

Najwięcej roboty jest przy przygotowaniu owoców - obrać i pokroić :)
 
19 maja 2014 12:09
to ja tez podam przespis na jablecznik z budyniem ;) jest bardzo smaczny i przepis mam od mamy mojej kolezanki ;) ciasto: 3,5 szklanki maki , 1 szklanka cukru,1 kostka masla lub margaryna, 2 lyzczeki proszku do pieczenia,2 jajka 2 kg jablek budyn ; 2 torebki budyniu z 3 szklanek mleka blache obsmarowac margaryna i bulka tarta, wszystko razem wymieszac potem ciasto podzielic na 2 czesci jedna czesc na spod na to starte jablka(odsaczyc je z soku) nastepnie budyn i na wierzch 2 czesc ciasta ;) piec jakies 40 min w 180 stponiach ;) ale mozna zerkac co jakis czas ;) potem posypac cukrem pudrem i gotowe ;)
19 maja 2014 12:11
Nenciii

to ja tez podam przespis na jablecznik z budyniem ;) jest bardzo smaczny i przepis mam od mamy mojej kolezanki ;) ciasto: 3,5 szklanki maki , 1 szklanka cukru,1 kostka masla lub margaryna, 2 lyzczeki proszku do pieczenia,2 jajka 2 kg jablek budyn ; 2 torebki budyniu z 3 szklanek mleka blache obsmarowac margaryna i bulka tarta, wszystko razem wymieszac potem ciasto podzielic na 2 czesci jedna czesc na spod na to starte jablka(odsaczyc je z soku) nastepnie budyn i na wierzch 2 czesc ciasta ;) piec jakies 40 min w 180 stponiach ;) ale mozna zerkac co jakis czas ;) potem posypac cukrem pudrem i gotowe ;)

Ale budyń najpierw ugotować?