Wypieki

12 listopada 2014 10:07
kasia63

To mąką troszkę podsyp-napisane było,ze ma odchodzić od ręki-czyli lepić do łapek sie nie powinno:)

Kochana koleżanko :)) podsypywałam i podsypywałam i podsypywałam ....itd.... i tak sobie pomyślałam że jak będę tak podsypywała to wkońcu nie wyjdą ciasteczka tylko makaron :)) do tego jeszcze glutowaty :))) jest bardzo wilgotne a zarazem tłuste więc ma prawo się lepić :))) No nic czekam końca :)) Idę wyciągnąć babcię z łóżka , nakarmię , i wezmę się za robutki ręczne :))) ..... Ja zrobię trujkąciki i polukruję :))
12 listopada 2014 10:32 / 4 osobom podoba się ten post
basiaim

Wiele naszych babć lubi cos słodkiego do kawy.
Znalazłam przepis na szybkie ciasto jogurtowe,juz je piekłam.

1 kubeczek do 200 g jogurtu naturalnego.

Kubeczek ten służy potem do odmierzania dalszych składników.

3 kubeczki mąki pszennej
2 kubeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1kubeczek oleju

Wszystko razem wymieszać w misce,nie mikserem-ladnie wszystko się łączy.
Piec w keksowce lub innej malej foremce w 180 stopniach.
W przepisie jest 30 minut ale ja musialam piec godzinę.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Moje ciasto właśnie się piecze,dziś dodalam trochę startem skórki cytrynowej

Tak, zrobilam to ciasto w poniedzialek.
Proste, szybkie, tanie, dobre.
Dodaje nieco rodzynek i kandyzowana skorke z pomaranczy. Kupilam ja w Aldi.
Zdecydowanie polepsza smak i aromat ciasta.
Polecam, bo zawsze sie udaje i nie opada.
12 listopada 2014 10:53
Ja tak naprawdę to żadko pieke na wyjeżdzie , ale jak już po rozeznaniu w terenie chce się podlizać i być taka łał !!! :)) to piekę ciasto marchewkowe z cytrynowym lukrem :)))
12 listopada 2014 12:37
Bardzo proszę o łatwy przepis na sernik-ja właściwie to nic nie umiem piec-powiem,co mam,bo chciałabym zrobić jutro sernik,bo mam gości-Jezu zeby nie było wstydu!Mam kilo białego sera,pół litra smietany 18%,herbatniki,cukier puder,no i jaja.Prosze ślicznie o nieskomplikowany przepis,dobrze?
12 listopada 2014 12:38
Ciotka

Ja tak naprawdę to żadko pieke na wyjeżdzie , ale jak już po rozeznaniu w terenie chce się podlizać i być taka łał !!! :)) to piekę ciasto marchewkowe z cytrynowym lukrem :)))

Juz się chyba upiekły rogaliki?
12 listopada 2014 12:43 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Juz się chyba upiekły rogaliki?

Właśnie się pieką :))
12 listopada 2014 13:03 / 2 osobom podoba się ten post
Ciotka

Właśnie się pieką :))

Napiszę tak : PYSZNE !!!!:))) jeszcze się piecze druga tura , ale zaraz jak się upiką wszystkie wrzucę fotkę :)) muszę się przyznać że zamiast margaryny dałam masło , a od siebie dodałam na pół porcjii 2 żółtka i kopiastą łyżkę cukru :))) Ale są naprawdę pyszne , słodziutkie i kruche :))) i polukrowałam cytrynowym lukrem polecam przepis!!!! sprawdzony , wykonany i zaraz zostanie skonsumowany :)))
12 listopada 2014 13:25 / 1 osobie podoba się ten post
Czekam,czekam,czekam telefon mialam, ale z firmy gdzie złozyłam aplikacje. Narazie  - "0"  - efektow brak.No to czekam dalej.

Ale,żeby było na temat to mam pytanie dla kogo te ciasta pieczecie -  piszecie,że opiekunka nie powinna wypiekac ciast u podopiecznej, a tym bardziej dla jej rodziny? Ja do tej pory schodziłam kilka schodkow na dół i kupowalam gotowce na śniadanie.I tak co dzień rano, nie potrafię piec ciasta!
12 listopada 2014 13:36 / 1 osobie podoba się ten post
kotka

Czekam,czekam,czekam telefon mialam, ale z firmy gdzie złozyłam aplikacje. Narazie  - "0"  - efektow brak.No to czekam dalej.

Ale,żeby było na temat to mam pytanie dla kogo te ciasta pieczecie -  piszecie,że opiekunka nie powinna wypiekac ciast u podopiecznej, a tym bardziej dla jej rodziny? Ja do tej pory schodziłam kilka schodkow na dół i kupowalam gotowce na śniadanie.I tak co dzień rano, nie potrafię piec ciasta!

Kotek,ja też nigdy nie piekę,ale jutro mam urodziny,moja babcia pieze dla mnie,jej córka też,a ze lubie ta rodzinę,to chce cos od siebie-z czystej gościnności,nie żeby załapać plusy pod kątem ewentualnych referencji.Oni lubią mnie,ja ich,a dla mnie to wyjatkowy dzień-i tak myślami bede w Polsce.
12 listopada 2014 13:39 / 2 osobom podoba się ten post
kruszynka1964

Bardzo proszę o łatwy przepis na sernik-ja właściwie to nic nie umiem piec-powiem,co mam,bo chciałabym zrobić jutro sernik,bo mam gości-Jezu zeby nie było wstydu!Mam kilo białego sera,pół litra smietany 18%,herbatniki,cukier puder,no i jaja.Prosze ślicznie o nieskomplikowany przepis,dobrze?

a mąke tez masz?
12 listopada 2014 13:42 / 1 osobie podoba się ten post
Ciotka

Napiszę tak : PYSZNE !!!!:))) jeszcze się piecze druga tura , ale zaraz jak się upiką wszystkie wrzucę fotkę :)) muszę się przyznać że zamiast margaryny dałam masło , a od siebie dodałam na pół porcjii 2 żółtka i kopiastą łyżkę cukru :))) Ale są naprawdę pyszne , słodziutkie i kruche :))) i polukrowałam cytrynowym lukrem polecam przepis!!!! sprawdzony , wykonany i zaraz zostanie skonsumowany :)))

Voila ;) Prosze sięczęstować :))
12 listopada 2014 13:42 / 1 osobie podoba się ten post
A ja dziś upiekłam Muufinki znalazłam przepis już 2 raz pierwszy w silikonowych babeczkach dziś już w profesjonalnej blaszce do Muffinów (kupiłam w Edeka 4,99 plus 60szt papierków) http://kotlet.tv/muffiny-najlepsze/ powiem wam jedno pyszne zrobiłam z Erdnusse Korn (kupione w Aldi) i kropkami czekoladowymi mam do końca tyg dla babci do kawki :)
Kotka to zależy od rodziny jeśli oni rozpieszczają ja ich też ale tez często kupuje gotowe mrożone ciastka w Aldi lub małe pączki też mrożone jak dla mnie bardzo dobre :)
12 listopada 2014 13:44
kruszynka1964

Przyda Ci się jeszcze sok z cytryny albo kwasek cytrynowy,cukier wanilliowy (2 torebki,ale 1 torebka tez ok),ja czasem daje tez rodzynki;))
12 listopada 2014 13:53
kotka

Ja piekę czasami , jak wpadnie mi jakiś prosty i nie skomplikowany przepis :) Teraz jak upiekę coś smacznego , lub ugotuję to częstuję wszystkich  w Rezidenc Senioren - babcie i dziadki ,, moje koleżanki ,, :)) kture tu przebywają :)) Ponieważ jestem jedyną prywatną opiekunką mojej podopiecznej :))
12 listopada 2014 13:54 / 1 osobie podoba się ten post
kruszynka1964

Kruszynka mam 2 przepisy łatwe i które zawsze wychodzą :)
ser,4 żółtka,2jajka,2 budynie smietankowe lub waniliowe 1/2 szkl oleju ,szklanka mleka ,szklanka cukru
żółtka i jajka ubijam z cukrem dodaje ser olej i wymieszany budyn w mleku wylewam na ciasto kruche ty masz herbatniki wylej na nie pieke ok 55min w 180-160st
Ubijam piane z 4 białek dodaje 4 łyzki cukru dalej ubijam na sztywno wykładam na gorący ser i zapiekam ok 15min w 160st :)

II
ser,budyn waniliowy,szkl.cukru,4jajka,100ml oleju,100ml smietany kwaśnej, 1łyzka mąki krupczayki jeśli brak zwykła mąka lub np manna
na początku ubijam pianę aby nie myc specjalnie miksera pozostałe składniki wrzucam do miski tzn ser.cukier żółtka olej,śmietana ,budyn ,mąka miksuje na koniec pianę ale już mieszam widelcem delikatnie i na foremnkę musi wyjść moja siostra laik a wychodzi super możesz potem polac gotową polewą kupioną w Rewe lub jakimś sosem owocowym :)