A ja upiekłam wczoraj keksa, to jedno z tych ciast które mogą postać kilka dni.
Tylko jak to zrobic jak moja Babciunia ma taką duza rodzine.
Co trochę ktos na kawę "po drodze" wpada.
A ja upiekłam wczoraj keksa, to jedno z tych ciast które mogą postać kilka dni.
Tylko jak to zrobic jak moja Babciunia ma taką duza rodzine.
Co trochę ktos na kawę "po drodze" wpada.
Ewa ja w moich sklepach nie spotkałam :)
Gosiu podziel się przepisem.
Coś nowego bym upiekła, a na dobrego keksa nie mam przepisu.
Keks
3/4 kostki margaryny,2 szkl. mąki1 szkl. cukru 5 jajek 1/2 opakowania proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego bakalie,( orzechy, morele, śliwki, rodzynki).Morele i orzechy trochę rozdrabniam Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cukier waniliowy i małymi porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać na gładką masę. Dodać drobno pokrojone bakalie. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w ok.180st. Zawsze się udaje.
Dzięki,
w tygodniu upiekę.
Napisz tylko ile mniej więcej tych bakali na tę porcję.
Ok. 1 szklanki czy więcej?
Już mi slinka leci.
Ja wrzucam po garści tego co mam.( razem wychodzi ze 2 szk.) często improwizuje i dodaje tez kandyzowane owoce albo Figi np. na świeta
Tutaj nie znalazłam śliwek suszonych to było bez, wtedy ciasto ma jasny kolor.
Czym wiecej śliwek tym ciemniejsze.
Spisałam przepis na niemieckie ciasto z czerwonymi porzeczkami i chciałam się z wami podzielić ale w tym szale pakowania i rozpakowywania gdzieś wzięła i mi się zgubiła ta luźna kartka :( to było z najświeższego numeru "Essen und Trinken". Jak znajdę jakimś cudem to wkleję.
Znalazłam sposób jak się najeść ciasta i nie przytyć............nie jeść już koalcji :))))
Wczoraj zrobiłam ciasto z rabarbarem i jest tak pyszne,że już połowę z babcią zjadłyśmy.
Przepis:
5 jajek w całości
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubic z cukrem,potem dodać olej. Potem dodać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łyżką.
Położyć na ciasto pokrojony rabarbar i trochę go wepchnąc do środka. Piec około 50 minut w tem 190st.
Można jeść zanim całkiem wystygnie.:))
Dzięki!!
Odnośnie śliwek suszonych to na 100 % sa w Aldiku i Netto
w takich prawie kilowych okragłych lub prostokątnych fioletowych puszkach.
Lubię je mieć do memlania wieczorem przy lapku, są pyszne.
Koszt ok. 2-3 E.
W innych marketach też napewno są.