Szarlotka królewska
ciasto: margaryna,3szkl maki, 4 zółtka, 1/2szkl cukru (ja daje mniej) cukier migdałowy lub wanil., 1,5 lyzeczki proszku do piecz. Zagniesc szybko ciasto (jesli za rzadkie to dodac 1/2szkl maki. Odlozyc 1/2 na blache a reszte do zamrazarki na schłodzenie.
jabłka (ja daje ok 1,7 kg bo lubie duzo) zcieram odciska sok podsmazam i dodaje galaretke agrestowa. ostudzic lekko.
Ubic białaka z cukrem (mniej niz 1/2 szkl cukru) dodac kisiel bez cukru.
Wyłozyc jabłka na ciasto na to pianke i zetrzec na tartce ciasto na wierzch. Piec 45-50 w 180C na zloty kolor.
Jabłka mozna klasycznie zrobic z cynamonem bez smazenia ale mi smakuje wg mojej kombinacji :)