Wypieki

07 sierpnia 2014 14:57
a moją babcia jak byłam na zleceniu nie mogła się na jeść moich racuchów z jabłkami..musiały być..i nawet po obiedzie sobie podjadała..
08 sierpnia 2014 17:59
Atiii

Szarlotka królewska
ciasto: margaryna,3szkl maki, 4 zółtka, 1/2szkl cukru (ja daje mniej) cukier migdałowy lub wanil., 1,5 lyzeczki proszku do piecz. Zagniesc szybko ciasto (jesli za rzadkie to dodac 1/2szkl maki. Odlozyc 1/2 na blache a reszte do zamrazarki na schłodzenie.
jabłka (ja daje ok 1,7 kg bo lubie duzo) zcieram odciska sok podsmazam i dodaje galaretke agrestowa. ostudzic lekko.
Ubic białaka z cukrem (mniej niz 1/2 szkl cukru) dodac kisiel bez cukru.
Wyłozyc jabłka na ciasto na to pianke i zetrzec na tartce ciasto na wierzch. Piec 45-50 w 180C na zloty kolor.
Jabłka mozna klasycznie zrobic z cynamonem bez smazenia ale mi smakuje wg mojej kombinacji :)

Zrobiłam dzisiaj tE szarlotkę i wyszła mi wyśmienicie........... jak sama nazwa wskazuje KRÓLEWSKA. Moje Nimiaszki zachwycają się nią i nawet nauczyli się wymawiać nazwę - szarlotka.
Musiałam tylko zrobić małą korektę. NIe miałam galaretki agrestowej i kiślu. W zamian dodałam do jabłek klare Tortenguss i łyżeczkę żelatyny, a do piany z białek rote Tortenguss. Palce lizać.
09 sierpnia 2014 09:05
Zofija bardzo sie ciesze, ze smakuje :) a co oni nie znają apfelkuchen (czy jakos tak:))
13 sierpnia 2014 21:29
Skończyła mi się poczciwa polska żelatyna,
dodaję zawsze ociupinkę jako zagęszczacz do bitej śmietany.

Nabyłam dzisiaj w Edece taką w listkach,
poradźcie jak się ją traktuje?
Namoczyć i rozpuścić?
Jeden listek to będzie ok 1 łyżeczki?
PLIZZZZ...

Chcę w sobotę zrobić biszkopta ze śmietaną i truskawkami.
13 sierpnia 2014 21:39 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Skończyła mi się poczciwa polska żelatyna,
dodaję zawsze ociupinkę jako zagęszczacz do bitej śmietany.

Nabyłam dzisiaj w Edece taką w listkach,
poradźcie jak się ją traktuje?
Namoczyć i rozpuścić?
Jeden listek to będzie ok 1 łyżeczki?
PLIZZZZ...

Chcę w sobotę zrobić biszkopta ze śmietaną i truskawkami.

Kompendium wiedzy o żelatynie i nie tylko :):
 
http://www.mojewypieki.com/post/ujarzmiamy-zelatyne
13 sierpnia 2014 21:41
Scarlet w Penny jest żelatyna błyskawiczna. Nic z nią nie trzeba robić, tylko sypać ;). Ja sobie bardzo chwalę, ostatnio uratowała mi zważoną masę :).
13 sierpnia 2014 21:43
Masa oczywiście była zważona, ale przede wszystkim zwarzona :D.
13 sierpnia 2014 21:46 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Scarlet w Penny jest żelatyna błyskawiczna. Nic z nią nie trzeba robić, tylko sypać ;). Ja sobie bardzo chwalę, ostatnio uratowała mi zważoną masę :).

Mam tu wszystkie markety oprócz Penny, ironia losu.
 
A jak pisze na opakowaniu to może gdzie indziej wypatrzę przy okazji.
 
Dzięki za stronkę, BERDI też.
 
Z Wami człowiek nigdy nie zginie.
13 sierpnia 2014 21:53
scarlet

Skończyła mi się poczciwa polska żelatyna,
dodaję zawsze ociupinkę jako zagęszczacz do bitej śmietany.

Nabyłam dzisiaj w Edece taką w listkach,
poradźcie jak się ją traktuje?
Namoczyć i rozpuścić?
Jeden listek to będzie ok 1 łyżeczki?
PLIZZZZ...

Chcę w sobotę zrobić biszkopta ze śmietaną i truskawkami.

Ja osobiśćie nie chwalę sobie tych listkow zelatynowych, ale polecam torten guss pakowane po 5 szt kosztują ok 1E niepamiętam dokladnie gotujesz az się zrobi klarowne i zalewasz owoce bardzo szybko gestnieje
13 sierpnia 2014 21:54
scarlet

Mam tu wszystkie markety oprócz Penny, ironia losu.
 
A jak pisze na opakowaniu to może gdzie indziej wypatrzę przy okazji.
 
Dzięki za stronkę, BERDI też.
 
Z Wami człowiek nigdy nie zginie.

Którąś z nich na pewno znajdziesz ;):
 
https://www.google.de/search?q=sofort+gelatine&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=UcLrU-GSJ-Lk4QS_zoHgDA&ved=0CB8QsAQ&biw=1366&bih=653
 
13 sierpnia 2014 21:56 / 1 osobie podoba się ten post
doda

Ja osobiśćie nie chwalę sobie tych listkow zelatynowych, ale polecam torten guss pakowane po 5 szt kosztują ok 1E niepamiętam dokladnie gotujesz az się zrobi klarowne i zalewasz owoce bardzo szybko gestnieje

A ja tego nie lubię. Taki glut się robi ;(.
13 sierpnia 2014 21:59
salazar

Którąś z nich na pewno znajdziesz ;):
 
https://www.google.de/search?q=sofort+gelatine&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=UcLrU-GSJ-Lk4QS_zoHgDA&ved=0CB8QsAQ&biw=1366&bih=653
 

No i widzisz jaka tępa jestem,
pewnie, ze SOFORT.
 
Poszukam.
13 sierpnia 2014 22:00
salazar

A ja tego nie lubię. Taki glut się robi ;(.

NO faktycznie masz rację trzeba bardzo szybko mieszać żeby się kluchy nie porobiły to nie to samo co nasze galaretki
13 sierpnia 2014 22:03
doda

Ja osobiśćie nie chwalę sobie tych listkow zelatynowych, ale polecam torten guss pakowane po 5 szt kosztują ok 1E niepamiętam dokladnie gotujesz az się zrobi klarowne i zalewasz owoce bardzo szybko gestnieje

Tak, torten guss na wierzch do polania,
a ja używam zelatynkę do utrwalenia bitej śmietany pod owoce,
albo jak torta robię.
13 sierpnia 2014 22:05 / 1 osobie podoba się ten post
doda

NO faktycznie masz rację trzeba bardzo szybko mieszać żeby się kluchy nie porobiły to nie to samo co nasze galaretki

Doda, jak nasze galaretki w De jest coś, co nazywa się Goetter Speise:
 
https://www.google.de/search?q=sofort+gelatine&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=UcLrU-GSJ-Lk4QS_zoHgDA&ved=0CB8QsAQ&biw=1366&bih=653 
ale Niemcy na ciasta leją te zastygajace w locie kiślowate gluty :/.