30 kwietnia 2014 12:50 / 1 osobie podoba się ten post
ania37ha ha ,dla niewiedzących co to jest: Rösti (roesti) – szwajcarskie placki ziemniaczane, potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, bardzo często ze stopionym serem na wierzchu, kiełbasą lub jajkiem. Placek zazwyczaj jest wielkości całej patelni. Rösti mogą być też dodatkiem do dania zasadniczego
Słowo "raclette" jest związane z potrawą wytwarzaną ze specjalnego gatunku sera, podgrzewanego nad ogniem na małych patelenkach. Pierwotnie potrawa była przyrządzana przez szwajcarskich pasterzy na gorących kamieniach ułożonych wokół paleniska.
Wg mnie,było by lepiej,jakbyście pisały co to są za dania,bo mam nie pracującym w Szwarcarii nic to nie mówi....
To wszystko jest w necie.Ja opisuje nie ściągając nic to co wiem z wlasnego doswadczenia.I to nie sa plaki ziemniaczane bo tam nie dodaje sie jajka przynajmniej w tej rodzinie z ktorą współpracowałam.
Jesli chodzi o raclette to jest specjalny gril przystosowany do tego na wierzchu uklada sie cebule,pomidory,papryke i co kto lubi.Oczywiscie ich małe kiełbaski ,mieso,małe kotleciki ,a pod spodem pod spiralą układa sie ser o tej samej nazwie na małych tackach z trewniana rączką a teraz to i z plastikowymi.Do tego gotuje sie ziemniaki w mudurach i po rozpuszczeniu sie sera na tej patelence polewa sie ziemniaki na swoim talerzu.Do tego sałata zielona,ogoreczki korniszonki,papryka,cebulka konserwowa,czosnek konserwowy,pieczarki konserwowe.No i oczywiscie wino wg uznania gospodarzy.
Kupilam sobie a nawet swego czasu poleciłam na forum zakup takiego ustrojstwa znajoma korzysta z tego w domu i jest zadowolona.Ja robie często w domu chociaz zapach sera (dobrego) nie jest zachcecajacy ale za to smaczny.Kupuje w Ch wieksza ilosc i mroże w domu.W DE tez jest ten ser ale gorszej jakosci.
Jesli chodzi o rosti to jest to dosc gruby placek,ktorę ja smaze uzywając dwoch patelni,poprostu przykladam jedną do drugiej i przewracam.Prawdziwy Szwajcar przewraca rosti w powietrzu i spada mu do patelni w stanie idealnym.Cwiczyłam,nie wyszło.