nowadanutaJak się "światu" zada właściwie pytanie to przychodzi odpowiedź... Wiem już gdzie "ń" gdzie... :-), ale o tym kiedyś... Bardziej interesuje mnie zakodowanie w nas tak informacji, że jesteśmy więźniami świadomości zbiorowej, żyjącymi niby na wolności . Wschód-zachód słońca, czy wyżej opisana zasada krzyża to jedne z nich ... Dzisiaj o mało nie "przewróciłam się " o palec środkowy... :lol2: bo okazało się, że takie mam trzy... :lol3:
W środku to w środku, a w środku, czyli pomiędzy małym palcem i kciukiem mam: środkowy palec serdeczny, środkowy palec wskazujący i środkowy palec środka (?)... :rozmysla: Tak piszę o tym bo to co w środku niech będzie w środku i niech nie wychyla się na zewnątrz :lol2:
A później wpadł mi do głowy taki to zapis:
- nie Łódź się... :zaskoczenie: Wiecie, my chyba mówimy tylko małymi literami... (to tak na marginesie)
Bosze... ledwo parę stron, a już nie mogę niczego znaleźć w tym swoim bałaganie...

Przydałoby sie zlecić Oliwierowi sprzątanie.., ale on pewnie tym swoim męskim rozumem "zamiótłby" mi całość do "Rozmów na luzie", a ja tam już wchodzę tylko z "pewną dozą ostrożności" ...

Zapisuję co dla mnie najważniejsze (żeby nie "umkło"

) :
1/raz - to taki ułameczek, którego nie umiem tu inaczej zapisać...
i wracam do tych paluszkow i ich właściwosci.., wiec mały poluszek ma wyjątkowe zdolności...

Mianowicie umie połaczyć wszystko...

Czym jest to wszystko w naszych realiach do końca nie wiem ... i nie wiem czy ktoś to wie, ale jest to taka zdolna bestia, która to umie zrobić...

Właściwie takiego "małego paluszka" należałoby się bać bo potrafi połączyć to co się z natury nie łączy.., a taki tu w realiach mało użyteczny...

I stąd sie wzięło nasze rodzime powiedzenie : - wszystko w małym paluszku !!!
Z kolei kciuk służy do rozdzielenia... ma jakieś takie właściwości, że to czego nie było razem nie ustanowi razem !!!, ale kciuka trzeba mieć. I tu się zaznacza przewaga zwykłej, małej istoty dwuręcznej (czyli istoty ludzkiej) nad gatunkiem (gatunkami) czteroręcznych... I rada małpa, że się śmieli, że może coś zmałpować (czyli udać), ale oddzielić się od tego co zmałpowała juz nie potrafi... Dlatego słowa (wyrazy) kradzież i małpowanie własciwie powinny być jednoznaczne... System gradacji paluszków najłatwiej "zobaczyć" (

) posiłkując sie też naszym rodzimym Tomciem Paluszkiem... I tak:
Tomcio Paluszek
Tomek Palec
Tomasz Paluch. Tomek Palec wyglada, że jest palcem środka.., ale poruszanie się odbywa się pomiędzy Tomciem Paluszkiem a Tomaszem Paluchem

Ja jako niemowle nigdy nie ssałam kciuka, ale właśnie ten cholerny mały paluszek... Nie dziwota, że łaczą mi sie cuda na kiju (

), których przecież nie wyssałam z mlekiem matki...

(to tak na marginesie)