Co wozicie z Niemiec do Polski?

12 października 2016 20:37 / 1 osobie podoba się ten post
Nie wiem gdzie tu napisać ,ale podpowiedzcie co tu najlepiej kupować ,znaczy jakie maja dobre rzeczy i tanie ,tak żeby do Polski zabrać albo tu używać? Macie na pewno doświadczenie.
12 października 2016 20:41 / 6 osobom podoba się ten post
luttka

Nie wiem gdzie tu napisać ,ale podpowiedzcie co tu najlepiej kupować ,znaczy jakie maja dobre rzeczy i tanie ,tak żeby do Polski zabrać albo tu używać? Macie na pewno doświadczenie.

Ostatnio wiozła do dom zgrzewkę papieru toaletowego bo jest wydajny i mocny. Tak było tylko raz bo miałam miejsce w walizce. poza tym ariel w kapułkach i inne proszki,kawa w ziarenkach,czekolady-moje ulubione Riter sport,w Polsce są sporo droższe. Kupuj wszystko na co masz ochotę,wiele produktów niemieckich pod tą samą marką jest znacznie lepsze niż produkowane w Polsce.
12 października 2016 21:01 / 6 osobom podoba się ten post
Ja kupuję czasem słodycze w promocjach, teraz w Kauflandzie od czwartku duża milka z całymi orzechami jest tylko za 1,88, co stanowi niecałe 8zł, u nas rzadko są takie okazje. Kupuję też czasem płyty CD do 5-7 euro, z muzyką którą bardzo lubię, czyli głównie z klasyką. Rozejrzyj się i posłuchaj co Ci w duszy gra i to kupuj.

Warto wiedzieć o sklepach fundacji OXFAM, które są niestety tylko w nielicznych, dużych miastach. Tam Niemcy oddają rzeczy używane w bardzo dobrym stanie i można upolować coś naprawdę fajnego z rodzaju mydło i powidło. Pieniądze zebrane w ten sposób idą na wartościowe cele dla krajów ubogich, budowę szkoły, czy studni, pomysłodawcą są Anglicy z Oxfordu. Można w nich kupić odzież, buty, gry, książki czasem w różnych językach, nie tylko po niemiecku, np. we Frankfurcie nad Menem był Prachett po angielsku po 2-3 euro, są płyty, stare widokówki, obrazy, pamiątki z egzotycznych krajów i inne ciekawostki. Podobne są sklepy Czerwonego Krzyża (Rote Kreuz), je znaleźć już łatwiej, bo mieszczą się także w niedużych miastach.
12 października 2016 21:12 / 7 osobom podoba się ten post
luttka

Ja przywożę do Polski "symbolicznie", a są to zazwyczaj żelki imbirowo-cytrynowe i dla mamusi folia aluminiowa, gruba , z wzorkiem.
12 października 2016 21:19 / 4 osobom podoba się ten post
o kurcze. ja wożę tony.
zwłaszcza ciuchów z wyprzedaży (dla dzieci po kilka euro moga być nawet z H&M, C&A, Erstings Familly ale nigdy KIKa bo tam barachło dla mnie), kosmetyków z dm-u, proszki i płyny do płukania - właściwie wszystko na prezenty.
12 października 2016 21:25 / 3 osobom podoba się ten post
W tej chwili mało co wiozę do Polski.Tylko to co sobie domownicy zamówią w ramach prezentów.A i tak mam sporo słodyczy ,bombonierek,win,i zestawów kosmetycznych.To prezenty od familii mojej Pdp. Jak jeździłam busami ,to kupowałam proszki do prania ,żele ,dezodoranty,kawy ziarniste ,i co mi tam potrzebne było.W tej chwili mam jedną wielką torbę i raczej drugiej nie chcę. A i mojej wnuczce ciuchy.
12 października 2016 21:37 / 2 osobom podoba się ten post
luttka

Za kazdym razem obiecuję sobie,że wozic nic nie będę i za kazdym razem słowa nie dotrzymuję.

Raz na jakiś czas wożę tą słynną chemię niemiecką - płyny do płukania np, czasem słodycze, jak w promocji (Haribo i Nutella).
Wożę wina czasem (duży tu wybór i ceny obłędnie niskie).
Kawę w padach (saszetkach)- w Pl mogę kupić na bazarze, ale cena z kosmosu- ten, kto ją przywozi i sprzedaje ma za to  bilet opłacony tam i z powrotem pewnie.

Poczytaj też tu:

http://www.opiekunki24.pl/forum/temat/1438/o-wszystkim-i-o-niczym/co-wozicie-z-niemiec-do-polski-/page/1  

12 października 2016 21:44 / 4 osobom podoba się ten post
Wożę do Polski orzechy włoskie zebrane z bezpańskich okolic, czyli darmowe. W zeszłym roku przywiozłam aż 9 kg zebranych w Bonn, chodziłam na nie dobre dwa tygodnie codziennie, nawet w deszcz, w czasie wolnym. Mieszkałam blisko Venusberg, gdzie lasy dookoła, teraz w Badenii też drzew nie brakuje, ale na razie złupiłam Niemczarnię tylko na 4kg. Moje dwa chłopaki, najstarszy czyli ślubny i najmłodszy uwielbiają orzechy, a ja mam ruch na świeżym powietrzu i szczerą radochę. Kilka lat temu pod Hamburgiem miałam darmowe śliwki i mało absorbującego pdp, więc zrobiłam kilkanaście słoików powideł.
12 października 2016 21:48
Romana1

Wożę do Polski orzechy włoskie zebrane z bezpańskich okolic, czyli darmowe. W zeszłym roku przywiozłam aż 9 kg zebranych w Bonn, chodziłam na nie dobre dwa tygodnie codziennie, nawet w deszcz, w czasie wolnym. Mieszkałam blisko Venusberg, gdzie lasy dookoła, teraz w Badenii też drzew nie brakuje, ale na razie złupiłam Niemczarnię tylko na 4kg. Moje dwa chłopaki, najstarszy czyli ślubny i najmłodszy uwielbiają orzechy, a ja mam ruch na świeżym powietrzu i szczerą radochę. Kilka lat temu pod Hamburgiem miałam darmowe śliwki i mało absorbującego pdp, więc zrobiłam kilkanaście słoików powideł.

9 kg???? W ilu workach to zmieściłaś?
12 października 2016 21:53
Nie uwierzysz - w jednym dużym dość plecaku.
12 października 2016 21:59
Romana1

Nie uwierzysz - w jednym dużym dość plecaku.

Jak upchałaś to się zmieściły bo jednak orzechy są dość lekkie i 9 kg przewieść to nie lada wyczyn. 
12 października 2016 22:01 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

W tej chwili mało co wiozę do Polski.Tylko to co sobie domownicy zamówią w ramach prezentów.A i tak mam sporo słodyczy ,bombonierek,win,i zestawów kosmetycznych.To prezenty od familii mojej Pdp. Jak jeździłam busami ,to kupowałam proszki do prania ,żele ,dezodoranty,kawy ziarniste ,i co mi tam potrzebne było.W tej chwili mam jedną wielką torbę i raczej drugiej nie chcę. A i mojej wnuczce ciuchy.

Proszki wiem ale kupuję w Polsce je,żeby nie targać. Wina i piwa lubię ale to ciężar jest.Tylko w jakich sklepach kupować ? Tak żeby było korzystnie?
12 października 2016 22:02 / 2 osobom podoba się ten post
luttka

Proszki wiem ale kupuję w Polsce je,żeby nie targać. Wina i piwa lubię ale to ciężar jest.Tylko w jakich sklepach kupować ? Tak żeby było korzystnie?

gdzie jest promocja aktualnie :)
lub tam gdzie masz blisko do sklepu i jest promocja
12 października 2016 22:04 / 1 osobie podoba się ten post
luttka

Jak jest promocja w Aldi to w tym samym czasie w Rewe. Najlepiej szukaj promocji.
12 października 2016 22:04
basiaim

Za kazdym razem obiecuję sobie,że wozic nic nie będę i za kazdym razem słowa nie dotrzymuję.

Raz na jakiś czas wożę tą słynną chemię niemiecką - płyny do płukania np, czasem słodycze, jak w promocji (Haribo i Nutella).
Wożę wina czasem (duży tu wybór i ceny obłędnie niskie).
Kawę w padach (saszetkach)- w Pl mogę kupić na bazarze, ale cena z kosmosu- ten, kto ją przywozi i sprzedaje ma za to  bilet opłacony tam i z powrotem pewnie.

Poczytaj też tu:

http://www.opiekunki24.pl/forum/temat/1438/o-wszystkim-i-o-niczym/co-wozicie-z-niemiec-do-polski-/page/1  

O dzięki ,chemię znam wina też i piwa .tylko gdzie kupować korzystnie?Myślałm o kosmetykach dobrych ale tego nie znam oprócz linii sebamed{uwielbiam mydło to białe}