ewasw3Dziękuję wam koleżanki za podpowiedzi ale nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa .Jeśli podpisze umowe-zlecenie a mam komornika to chyba zabiera wszystko jeśli tak to jestem w czarnej.....Chyba że jest jakieś wyjście z sytuacji.Mam bardzo trudną sytuacje rodzinna i finansowa zostalam z dlugami sama no i ty dlugu ale musze jakos dac rade no ale nie wiem jak to ugryżć ja już dlugo splacalam komornika i teraz czas na mojego byłego a że on nie ma jak mu sciagac to sie czepia mnie.Prosze o wyrozumialosc ja nie unikam splaty ale narazie musze troche stanąć na nogi.Jeśli macie jakies podpowiedzi to prosze o pomoc.
Komornik może zająć wynagrodzenie z umowy-zlecenia tylko wtedy gdy ta jest jednorazowa.
Ale nasza umowa jest z reguły powtarzalna,
Zajęcie wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenia przez komornika
w sytuacji, gdy wypłata wynagrodzenia z umowy zlecenia charakteryzuje się powtarzalnością, zatem zleceniobiorca co miesiąc uzyskuje z tego tytułu pieniądze i stanowi to źródło jego utrzymania, to wówczas zleceniodawca nie może przekazać całego wynagrodzenia komornikowi. W takim przypadku ma zastosowanie zasada dotycząca potrąceń komorniczych z wynagrodzenia otrzymywanego ze stosunku pracy. Jest to zgodne z art. 833 par.1 i 2 kodeksu postępowania cywilnego w związku z art. 87 par. 1 pkt 1 i 2 kodeksu pracy. Tak też orzekł Sąd Najwyższy, w uchwale z dnia 17 grudnia 1981 r. (sygn. akt. III CZP 32/81): „Kwoty pobrane z tytułów wymienionych w art. 833 § 2 k.p.c. podlegają egzekucji z ograniczeniem wynikającym z odpowiedniego zastosowania art. 829 pkt 5 k.p.c.”
Należy zatem przytoczyć, iż zgodnie z Kodeksem pracy z wynagrodzenia za pracę - po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych - podlegają potrąceniu tylko następujące należności:
sumy egzekwowane na mocy tytułów wykonawczych na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych,
sumy egzekwowane na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne,
zaliczki pieniężne udzielone pracownikowi,
kary pieniężne przewidziane w art. 108 kodeksu pracy.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, potrąceń dokonuje się w kolejności podanej powyżej. Potrącenia mogą być dokonywane w następujących granicach:
w razie egzekucji świadczeń alimentacyjnych - do wysokości trzech piątych wynagrodzenia,
w razie egzekucji innych należności lub potrącania zaliczek pieniężnych - do wysokości połowy wynagrodzenia.
Potrącenia, o których mowa powyżej w punktach: 2 i 3, nie mogą w sumie przekraczać połowy wynagrodzenia, a łącznie z potrąceniami, o których mowa powyżej w punkcie pkt 1 - trzech piątych wynagrodzenia.
A czy sprawdziłaś czy twój dług nie jest już przeterminowany? Często tak bywa, ale dłużnik nie wie o tym.
Może warto skierować do sądu rejonowego sprzeciw wobec zapłaty ? to da też trochę czasu.
Życzę Ci powodzenia w regulowaniu tych długów. Ciężkie to bardzo sprawy