Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

16 stycznia 2014 10:04 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Sa ludzie chorzy na "pozyczkobranie" i nie zalezy to od ilosci posiadaanych pieniędzy.Nie nalezy poprostu pozyczać.Nie byłam z łapanki pracowałam 27 m-cy z przerwami na jednej Stelli.Bajek tez nie piszę - pisze zawsze jesli o sobie to prawdę,jeśli coś przerobiłam a skutek był dobry tez piszę prawdę.

Nie pisałem żadnej aluzji do Ciebie Mleczko o tym bajkopisaniu.
16 stycznia 2014 10:11 / 3 osobom podoba się ten post
opiekun_Janusz

Nie pisałem żadnej aluzji do Ciebie Mleczko o tym bajkopisaniu.

Tak też myslałam,ale wolałam wyjasnić.
16 stycznia 2014 10:12 / 1 osobie podoba się ten post
Acha moze jeszcze takie jedno pytanie z zakresu prawa.

Czy rodzina ma OBOWIAZEK zaplacic premie za dni swiateczne (np. Gwiazdka) czy to tylko DOBRA WOLA rodziny ?

Chodzi o normalna umowe z rodzina Seniora ale w umowie nic na temat swiat nie ma. A wiem ze jak cos nie zawarte w Umowie to trzeba sie powolywac na Kodeks Pracy. Jak to jest w niem. Kodeksie pracy?

Jak Ktos wie prosze o ... Tipp ! :)

Udanego DNia!
16 stycznia 2014 10:15 / 4 osobom podoba się ten post
Jak w umowie nic nie ma to tylko dobra wola wchodzi w rachube.A jaki kodeks pracy?Czy jestes zatrudniona przez firme niemiecka skoro piszesz o ich kodeksie pracy.Jesli go masz poczytaj.
16 stycznia 2014 10:54 / 2 osobom podoba się ten post
opiekun_Janusz

Nie wiem skąd wymyśliłaś te dane, ale to bzdura straszna, że nielegalnie pracuje 200 tysięcy opiekunek, a legalnie 4 tysiące.

Przychylam sie do opinii Janusza.Wiele informacji na forum powiela sie bo......ktos powiedział.
Poniewaz mamy ograniczony dostęp do rzetelnych informacji,nie nalezy pisać nie sprawdzonych wiadomosci.
16 stycznia 2014 11:05
Janusz tutaj zrodlo : http://opieka-niemcy.beepworld.pl/apps/imprint?userid=5052020
16 stycznia 2014 11:20 / 2 osobom podoba się ten post
Athenka

Janusz tutaj zrodlo : http://opieka-niemcy.beepworld.pl/apps/imprint?userid=5052020

Ciekawe kto jest autorem. 
P.S. Mleczko - własnie jeśli chodzi o tych "bajkopisarzy", o których pisałem wcześniej, to należy zaliczyć do nich chyba autora tego artykułu co podała Athenka. Z tego co wiem, to największa firma w Polsce zatrudnia kilka tys. opiekunek (informacja nie sprawdzona w 100%, ale moim zdaniem wiarygodna).
16 stycznia 2014 13:34
Hmm, mozliwe Janusz, mozliwe
16 stycznia 2014 22:05
opiekun_Janusz

Tak, ja też spotykałem kiedyś w sklepie regularnie jedną taką, co tygodniowo miała 400 euro. Pożyczyła ode mnie pieniądze na fajki, bo musiała kupować je za swoje. Kilka dni później ją spotkałem i drugi raz pożyczyła (Panie Januszu, do środy", bo dostaję tygodniiówkę, bo teraz nie mam) - oczywiście nigdy mi nie oddała. Jak ją spotkałem po raz kolejny, to zwiała na drugą stronę ulicy na mój widok, udając że mnie nie widzi. Po niemiecku mówiła gorzej niż ja wtedy (a mówiłem tragicznie). Więc bajkopisarzy i bajkopisarek nie brakuje. Nie twierdzę, że nikt tyle na czarno nie zarabia, ale prawda jest taka, że jak rodzina ma wydać o 100-200 euro więcej agencji na legalnie zatrudnionego opiekuna, to nie będzie dawać osobie "z łapanki" 1600 euro ot tak. 

Nie jestem bajkopisarka i nie zalezy mi na tym ile osob na forum wierzy w to co napisalam.mam to w nosie. Pisalam juz,ze pewnikiem zalerzy to od rejonu,szczescia itp. Nie naleze do osob,ktore sciemniaja,pracowalal za 1000euro i wcale tego nie ukrywalam.nie znasz mnie wiec nie masz prawa mnie oceniac ani insynuowac,ze pisze bajki.a takich pan co zyja na cudzy koszt jest wiele. Pierwsza zasada jak pracujesz za granica nie pozyczaj kasy i nie czestuj papierosomi.pozdrawiam.
16 stycznia 2014 22:23 / 2 osobom podoba się ten post
BEA

Nie jestem bajkopisarka i nie zalezy mi na tym ile osob na forum wierzy w to co napisalam.mam to w nosie. Pisalam juz,ze pewnikiem zalerzy to od rejonu,szczescia itp. Nie naleze do osob,ktore sciemniaja,pracowalal za 1000euro i wcale tego nie ukrywalam.nie znasz mnie wiec nie masz prawa mnie oceniac ani insynuowac,ze pisze bajki.a takich pan co zyja na cudzy koszt jest wiele. Pierwsza zasada jak pracujesz za granica nie pozyczaj kasy i nie czestuj papierosomi.pozdrawiam.

Mój komentarz jest tylko do ostatniego zdania.A własnie,że tak wcale nie musi byc -nas tu cała banda-14Polek.I pozyczamy sobie kase jak trzeba i fajkami sie częstujemy i jeszcze sie nie zdarzyło,żeby któras zapomniała oddać....Nie miałby po co sie pokazywać tu z powrotem:)No ,ale to tez jest troszke inaczej bo znamy sie juz ,chociaz jak ja tu 1x przyjechałam to kolezanka mi bez mrugniecia okiem  pozyczyła kasę i ja sama potem tez innej ,której tez jeszcze nie znalysmy.Moze to zależy raczej od tego czy trafisz na uczciwa osobę.Z drugiej strony była tu poprzednio pani ,która odjeżdżając wysprzatała bieliźniarke PDP z 2 nowiutkich kompletów poscieli,nie jakies super hiper,zwykła posciel z Aldi. ,zakupionych przez córkę,jeszcze zapakowanych!-sprawa sie wydała dopiero jak stała opiekunka zmieniała pościel ,po tygodniu....zniknęło jeszcze kilka rzeczy równie"cennych"....Wszędzie są ludzie i parapety........
16 stycznia 2014 22:29 / 1 osobie podoba się ten post
A ja mowie,ze sa ludzie i pimpongi.
16 lutego 2014 01:43
Witaj emi w(klubie) opiekunkowym :))
16 lutego 2014 07:27
Emi, ja Ciebie tez witam! Dziadek chamski , ze Ci tak wypomina , ze moze miec tansza opiekunke i wydajniejsza. Dla mnie to ponizajace ze Opiekunka ma "robic wszystko" ! Skoro Agencja bierze 1240€ tylko to nie trudno sobie wyobrazic ze dla Opiekunki nie zostaje wiele... .  Mi kiedys na samym poczatku Babcia , jak jej sie cos nie podobalo, to krzyczala "UWazajj, uwazaj, bo wezmne Rumunke za 500€ !!!  " . Ale po czasie przestala, bo ja tez nie bede sobie pozwalac na taki szantaz po tylu miesiacach na tej sztelli. 

*

A co do minusow w Twojej sytuacji - to przeciez zawsze jest minus ze ktos na Ciebie / lub / na dziadka doniesie . Ja bym nie mogla spac po nocach.
16 lutego 2014 07:45
Twoj podopieczny napewno nie doczytal do konca .........plus pflegestufe (jaka ma ).
16 lutego 2014 08:00
zosia_samosia

Twoj podopieczny napewno nie doczytal do konca .........plus pflegestufe (jaka ma ).

Ooo! 
Sluszna uwaga. 
Bo sama do tej pory spotkalam sie ze Agencje biora najmniej 1700€, a przewaznie blizej 2000€ . A tu 1240€ tylko ... 
No dziadkowi szczeka opadnie. Koniecznie mu powiedz o tym co Zosia_Samosia zauwazyla, Emi!