Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

15 stycznia 2014 21:59 / 1 osobie podoba się ten post
http://www.nfz-szczecin.pl/uprawnieni_do_swiadczen_dzieci.htm
Tam znajdziecie info na temat ubezpieczenia dzieci.
15 stycznia 2014 22:00 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Wiesz Lilusiu,mnie mówiła pani w recepcji w przchodni,że dopóki moja córka nie ukończyla 18-lat mogłam jej nigdzie nie zgłaszać ,bo dzieci są z automatu ubezpieczone.Natomiast jesli chodzi o Ciebie to musisz sobie wykupić jakąs polisę,na wypadek gdybyś musiała w Polsce skorzystać z opieki medycznej.Ale Ty spokojnie możesz w Niemczech chodzić do lekarza.

Dziewczyny moje kochane, nie wierzcie w takie bzdury co opowiadaja panie w rejestracji!! dzieckuo musi byc zgloszone i koniec!! działa system EWUŚ i on po peselu sprawdza,czy ktoś jest zgłoszony do ubezpieczenia czy też nie. Lila a co chodzi o ciebie, to taka polisa np w PZU kosztuje za rok okolo 1000zł, płatne w dwóch ratach.Ale to działa tylko w wybranych prywatnych przychodniach, nie w takich zwykłych NZOZach, wiem, bo takowe sprzedawałam:)) Jestem w identycznej sytuacji i szukam rozwiazania najlepszego wiec jestem na bierzaco
15 stycznia 2014 22:17
Impala

http://www.nfz-szczecin.pl/uprawnieni_do_swiadczen_dzieci.htm
Tam znajdziecie info na temat ubezpieczenia dzieci.

niby pisze,ze moze być sytuacja,ze dziecko nie jest zgłoszone.Ale nie piszą,ze jeżeli rodzic ma mozliwosc zgłosic dziecko a nie dopełni tego OBOWIAZKU to co wtedy?! ja tam wolę z NFZ nie dyskutować:(( tak jak z kwestią, czy mąż moze do swojego ubezpieczenia zgłosić dzieci zony. Zadzwoniłam do NFZ z takim pytaniem, pani przekonywała mnie,że nie ma takiej mozliwości, chyba,że mąż te dzieci przysposobił. Hmm poczytałam ustawę o ubezpieczeniach zdrowotnych, szczególnie część kogo sie wlicza do członków rodziny, a więc: dzieci własne,dzieci małżona, dzieci przysposobione, itd. Zadzwonilam do centrali NFZ do Wawy, i pytam,żeby mi wytłumaczyła ten zapis w ustawie i jak to sie ma...Pani odesłała mnie do regionalnego oddziału.....dałam spokój, znajoma ma mi to sprawdzić:) a tu w tekscie z linku już jest znów potwierdzenie " Zgłoszenie dziecka do ubezpieczeniaDziecko zgłasza do ubezpieczenia jego matka lub ojciec, lub babcia, lub dziadek, lub żona ojca lub mąż matki; dziecko przysposobione zgłasza do ubezpieczenia osoba, która je przysposobiła.Dziecko może być zgłoszone do ubezpieczenia przez inną osobę, która prawnie sprawuje nad nim opiekę, także w ramach rodziny zastępczej." Rany oni sami nic nie wiedzą:((((
15 stycznia 2014 22:24
Niestety.Nasze przepisy są często skonstruowane niejasno i ogólnie wiadomo,że ich interpretacja przez urzędników bywa przeróżna.Ja np. nie założyłam działalności jako opiekunka,bo w moim mieście usłyszałam,ze jest to niemożliwe i nielegalne. Z urzędem trudno wygrać.Uważam,ze najlepiej pytać we własnych oddziałach ZUS.

https://pue.zus.pl/
A to jest link do strony,gdzie są info o tym,jak można sprawdzać stan swojego konta w ZUS,odprowadzanie składek,ubezpieczenie...
Niestety najpierw trzeba w ZUS swoje dane potwierdzić,nie da sie tak internetowo zarejestrować,ale warto taki dostep mić chyba.
15 stycznia 2014 22:37
siwa38

tatuś dzieci ma obowiazek ich dopisać do swojego ubezpieczenia, jezeli pracuje i takowe ma. Info prosto z NFZ, cytuję"ma obowiazek", jesli zaś nie ma to babcia lub dziadek moga do swojego ubezpieczenia dopisać wnuki, nawet jeśli sa na rencie badź emeryturze. A to ubezpieczenie które wykupiłaś  w PZU to zapewne na życie a nie zdrowotne, więc wizyta u lekarza odpada, takiego w przychodni

Hmmm, od początku nie wierzyłam mojemu eks, że nie może ich dopisać, ale stwierdził że tak powiedziała jakaś ksiegowa czy tam kadrowa z jego zakładu. Wobec takiego dictum nie podejmowałam dyskusji bo sama jestem zielona, a w końcu tam pani z przepisami na bieżąco... To albo pani niedouczona, albo były ściemniał...
15 stycznia 2014 22:43 / 1 osobie podoba się ten post
siwa38

Dziewczyny moje kochane, nie wierzcie w takie bzdury co opowiadaja panie w rejestracji!! dzieckuo musi byc zgloszone i koniec!! działa system EWUŚ i on po peselu sprawdza,czy ktoś jest zgłoszony do ubezpieczenia czy też nie. Lila a co chodzi o ciebie, to taka polisa np w PZU kosztuje za rok okolo 1000zł, płatne w dwóch ratach.Ale to działa tylko w wybranych prywatnych przychodniach, nie w takich zwykłych NZOZach, wiem, bo takowe sprzedawałam:)) Jestem w identycznej sytuacji i szukam rozwiazania najlepszego wiec jestem na bierzaco

Nie pamietam jaka nazwa tego ubezpieczenia, babka w PZU powiedziała że pierwsza pomoc i podstawowe choroby wieku młodzieńczego u lek. pierwszego kontaktu obejmuje i nieszczęśliwe wypadki. Na dwa m-ce wykupiłam i za obydwóch zapłaciłam razem bez groszy 120 zł. No nie mam jej tutaj, wiadomo  - świstek w domu został. Nie korzystali z tego i daj Boże, żeby przez te dwa tyg. do mojego powrotu nie musieli.
Coś mi się zdaje że mój urlop spędzę w różnych urzędach w całości... Jak zacznę na pocz. miesiąca to przed powrotem skończę... A pierwsze będą ZUS i NFZ...
15 stycznia 2014 22:47 / 1 osobie podoba się ten post
Impala

Niestety.Nasze przepisy są często skonstruowane niejasno i ogólnie wiadomo,że ich interpretacja przez urzędników bywa przeróżna.Ja np. nie założyłam działalności jako opiekunka,bo w moim mieście usłyszałam,ze jest to niemożliwe i nielegalne. Z urzędem trudno wygrać.Uważam,ze najlepiej pytać we własnych oddziałach ZUS.

https://pue.zus.pl/
A to jest link do strony,gdzie są info o tym,jak można sprawdzać stan swojego konta w ZUS,odprowadzanie składek,ubezpieczenie...
Niestety najpierw trzeba w ZUS swoje dane potwierdzić,nie da sie tak internetowo zarejestrować,ale warto taki dostep mić chyba.

ale własnie ta pierwszą odp otrzymałam we własnym oddziale, a majac watpliwosci zgłosiłam sie do centrali:((
15 stycznia 2014 22:49
Skoro urzędnicy sami nie wiedzą tego przy czym pracują i za co biorą pieniądze to co ja się sobie dziwię???
15 stycznia 2014 22:53 / 1 osobie podoba się ten post
Lili

Nie pamietam jaka nazwa tego ubezpieczenia, babka w PZU powiedziała że pierwsza pomoc i podstawowe choroby wieku młodzieńczego u lek. pierwszego kontaktu obejmuje i nieszczęśliwe wypadki. Na dwa m-ce wykupiłam i za obydwóch zapłaciłam razem bez groszy 120 zł. No nie mam jej tutaj, wiadomo  - świstek w domu został. Nie korzystali z tego i daj Boże, żeby przez te dwa tyg. do mojego powrotu nie musieli.
Coś mi się zdaje że mój urlop spędzę w różnych urzędach w całości... Jak zacznę na pocz. miesiąca to przed powrotem skończę... A pierwsze będą ZUS i NFZ...

no to witaj w klubie:)) tam gdzie mój eks pracuje kadrowa jest moja siostra cioteczna, no ale niestety jak on tego nie zgłosi to nikt inny nie może.Jeszcze nie probowałam z nim rozmawiac ale chyba bedę musiała.A na 100% może, bo już kiedyś tak było, miał eks je -córki , u siebie wpisane. Cholernie jestem ciekawa co to za ubezpieczenie?! aż jutro pogrzebię, bo w tym momencie nic takiego nie kojarzę.....Od nieszczęśliwych wypadków-zgoda, ale inne....nie sadzę, ale pewności nie mam,moze jest coś nowego
15 stycznia 2014 22:58 / 3 osobom podoba się ten post
Lili

Tylko zakup przedtem duze ilosci neospasminy,moze uratuja Ci zycie.

Jedna w torebce, druga na pólce w domu / jak uda Ci sie dotrzeć na trzesacych nogach/, trzecia w ręce i walisz z gwinta
przy Jej Wysokosci Urzedniczce,
15 stycznia 2014 22:58 / 3 osobom podoba się ten post
Łoj Boze, Bozicku
jak dobrze było przi cycku
jeść dali, pić dali
i jesce pokołysali...

Życie samo w sobie jest trudne, a urzędnicy jeszcze tylko utrudniają...

Scarlet, proszę - nie dobijaj mnie zawczasu ;))) Chociaż jak wpadnę w furię to może być tak, że to Jaśnie Oświecona Urzędniczka będzie jej na gwałt potrzebowała, a nie ja...
15 stycznia 2014 22:59 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Tylko zakup przedtem duze ilosci neospasminy,moze uratuja Ci zycie.

Jedna w torebce, druga na pólce w domu / jak uda Ci sie dotrzeć na trzesacych nogach/, trzecia w ręce i walisz z gwinta
przy Jej Wysokosci Urzedniczce,

oj tak:))) inaczej sie nie da:)
15 stycznia 2014 23:15
Kwadratura koła.
Plącze mi sie jeden z pierwszych komorników których się spodziewam.

I słuchajcie:
Napisał do firmy zajął te resztki polskiej wypłaty ze zleceń.
Dopatrzył się konta w euro, zajął.

Kwota nie astronomiczna, do spłacenia.
Nie dostałam przez dwa m-ce tych ochłapów polskich, dobra myślę są już u komornika,
Zablokowane konto w EUR, kasa jest, ja nic nie mogę podjąć, myślę bank przeleje i git,

Czekam grzecznie 3 dni po wypłacie niech sobie ze spokojem zaksiegują.
Widszę ,ze kasa euro jak wisiała na koncie EURO , to wisi moja i nie moja.

1 telefon do izby komorniczej ile mają zaksięgowane kmojej kasy zs firmy w PL.
NiC!!!!! A do konta euro to musi pani sama iść do oddziału i złożyć dyspozycję przelewu tej zablokowanej kwoty,
sami nie mozemy wziąść, ale zablokowaqć mogli.
Dzwonie do oddziału, no ale pani musi osobiscie. Ja jestem DE jakie kurna osobiscie.
Na szczęście men jest upoważniony,poszedł przelał.

Telefon do firmy, gdzie są moje pieniadze za 2 m-ce skoro komornik ich nie ma?

Pani słodziutko,ze oni zbierają porzez trzy m-cy,ptem przelewają.
Nóż sie w kieszeni otwiera.

Tele bajki na dobranoc.
16 stycznia 2014 10:00
"Obecnie w Niemczech nielegalnie może pracować nawet opiekunek 200 tysięcy. Legalnie zatrudnionych może być około 4 tysiące opiekunek, ale ich liczba sukcesywnie wzrasta.
"

*
Scarlet, czyli na dzien dzisiejszy przepadly Ci 2 pensje ?

Mozesz mi napisac jaka kwote ta twoja firma przetrzymuje po 3mies ? nigdy nie slyszalam o takiej prodecedurze. Moze chodzi o to ze przelew drozszy od tej kwoty dlatego ekonomiczniej co 3miesiace?
dziwne to!
16 stycznia 2014 10:03 / 1 osobie podoba się ten post
Athenka

"Obecnie w Niemczech nielegalnie może pracować nawet opiekunek 200 tysięcy. Legalnie zatrudnionych może być około 4 tysiące opiekunek, ale ich liczba sukcesywnie wzrasta.
"

*
Scarlet, czyli na dzien dzisiejszy przepadly Ci 2 pensje ?

Mozesz mi napisac jaka kwote ta twoja firma przetrzymuje po 3mies ? nigdy nie slyszalam o takiej prodecedurze. Moze chodzi o to ze przelew drozszy od tej kwoty dlatego ekonomiczniej co 3miesiace?
dziwne to!

Nie wiem skąd wymyśliłaś te dane, ale to bzdura straszna, że nielegalnie pracuje 200 tysięcy opiekunek, a legalnie 4 tysiące.