niby pisze,ze moze być sytuacja,ze dziecko nie jest zgłoszone.Ale nie piszą,ze jeżeli rodzic ma mozliwosc zgłosic dziecko a nie dopełni tego OBOWIAZKU to co wtedy?! ja tam wolę z NFZ nie dyskutować:(( tak jak z kwestią, czy mąż moze do swojego ubezpieczenia zgłosić dzieci zony. Zadzwoniłam do NFZ z takim pytaniem, pani przekonywała mnie,że nie ma takiej mozliwości, chyba,że mąż te dzieci przysposobił. Hmm poczytałam ustawę o ubezpieczeniach zdrowotnych, szczególnie część kogo sie wlicza do członków rodziny, a więc: dzieci własne,dzieci małżona, dzieci przysposobione, itd. Zadzwonilam do centrali NFZ do Wawy, i pytam,żeby mi wytłumaczyła ten zapis w ustawie i jak to sie ma...Pani odesłała mnie do regionalnego oddziału.....dałam spokój, znajoma ma mi to sprawdzić:) a tu w tekscie z linku już jest znów potwierdzenie " Zgłoszenie dziecka do ubezpieczeniaDziecko zgłasza do ubezpieczenia jego matka lub ojciec, lub babcia, lub dziadek, lub żona ojca lub mąż matki; dziecko przysposobione zgłasza do ubezpieczenia osoba, która je przysposobiła.Dziecko może być zgłoszone do ubezpieczenia przez inną osobę, która prawnie sprawuje nad nim opiekę, także w ramach rodziny zastępczej." Rany oni sami nic nie wiedzą:((((