Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

10 stycznia 2014 20:45
Athenka

Impala , tak to stimmt :) ZUS jakies pol roku temu wprowadzil taka zasade . Aby wyjechac przez Polska Agencje jako Opiekunka musisz byc min. 1 monat ubezpieczona w Polsce ( moze byc jako bezrobotna, moze byc w "normalnej" pracy obojetnie ..) .

A jaka ta ciekawa pensja byla ? :) Tez pytam z ciekawosci :)

Na my polacy- to czytałam,podawali widełki 1350 albo1400(już nie pamiętam)-do 1600e.I ta górna granica jest dla mnie interesujaca.
Chociaż z doswiadczenia wiem,ze często górna granica jest ciekawa finansowo,ale nieosiagalna,raczej jest to swoisty wabik.Nie mniej lubie czytać takie ogłoszenia i czasami dzwonie i pytam.
10 stycznia 2014 20:52
Impala

Na my polacy- to czytałam,podawali widełki 1350 albo1400(już nie pamiętam)-do 1600e.I ta górna granica jest dla mnie interesujaca.
Chociaż z doswiadczenia wiem,ze często górna granica jest ciekawa finansowo,ale nieosiagalna,raczej jest to swoisty wabik.Nie mniej lubie czytać takie ogłoszenia i czasami dzwonie i pytam.

Domyślam się o jakie ogłoszenie chodzi. Na innych forach są już ostrzeżenia na ten temat....warto podchodzić z ograniczonym zaufaniem, bo:
http://www.perfectcare24.pl/

ta "firma" - a własciwie jedna osoba ciągle mieszcza nowe ogłoszenia w internecie.
10 stycznia 2014 21:08
Chyba to właśnie o tym ogłoszeniu piszesz.Ja tak sobie niezobowiazujaco czytam,wiec na szczegóły uwagi nie zwracam.
10 stycznia 2014 21:15
Impala

Chyba to właśnie o tym ogłoszeniu piszesz.Ja tak sobie niezobowiazujaco czytam,wiec na szczegóły uwagi nie zwracam.

Impala.....haha szczegóły :D

"....UWAGA!
INFORMUJEMY ŻE Z DNIEM 22 LISTOPADA 2013 ROKU FIRMA PERFECT CARE24 ZAPRZESTAŁA DZIAŁALNOŚCI
SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA WSPÓŁPRACĘ"

(to komunikat ze strony internetowej firmy)
10 stycznia 2014 21:25
Impala ja tez tak sobie lubie przegladac ogloszenia .
Dzieki Gabrysiu za ostrzezenie !
10 stycznia 2014 21:30
Athenka,pozwoliłam sobie zajrzeć na twój profil.Imponująca znajomość językow.Mogę spytać,czy nie korci cię zmiana kraju?W opiece można wszędzie pracować.
Dodam,że bardzo lubie j.francuski.Kiedyś przez rok czasu mieszkałam nawet w tym kraju.
13 stycznia 2014 18:45
Gabrysia

Domyślam się o jakie ogłoszenie chodzi. Na innych forach są już ostrzeżenia na ten temat....warto podchodzić z ograniczonym zaufaniem, bo:
http://www.perfectcare24.pl/

ta "firma" - a własciwie jedna osoba ciągle mieszcza nowe ogłoszenia w internecie.

Przeczytałam info, że firma zaprzestała działalności.
13 stycznia 2014 19:35
Słyszałyście informację, że w tym roku mają znieść umowy śmieciowe, czyli te na których większość z nas jest zatrudniona? Czy znacie może szczegóły tych propozycji ? Jestem ciekawa co to w praktyce oznacza dla opiekunek. Oby tylko nie skończyło się obniżeniem zarobków.
13 stycznia 2014 19:44
Alina

Słyszałyście informację, że w tym roku mają znieść umowy śmieciowe, czyli te na których większość z nas jest zatrudniona? Czy znacie może szczegóły tych propozycji ? Jestem ciekawa co to w praktyce oznacza dla opiekunek. Oby tylko nie skończyło się obniżeniem zarobków.

Czyżby zbliżały się jakieś wybory,przecież to ten Rząd te umowy wprowadził.Niewielka różnica chyba pracować na czarno czy na śmieciówce.Nie myślę tu o tych co mają odprowadzane składki od najniższe krajowej,tylko o tych co mają poniżej.
13 stycznia 2014 22:01
A ja mam pytanie, czy została któraś z Was zaszczycona juz podobnym pismem z ZUS o wszczęciu postępowania wyjaśniającego
w zakresie prawidłowosci odprowadzanych przez firmę składek w tym konkretnym przypadku czytaj: moim.

Jedna strona pouczeń, 3 nastepne z bardzo szczergółowymi pytaniami, gdzie, kiedy , jak ile kto płacił legalnie,
ile do ręki. charakter wykonywanej pracy , gdzie.

Leży toto od południa u mnie na biurku i ...leży.
A ja nie wiem co będzie mniej bolało:
narazić się firmie czy ZUSOWI.
13 stycznia 2014 22:04 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

A ja mam pytanie, czy została któraś z Was zaszczycona juz podobnym pismem z ZUS o wszczęciu postępowania wyjaśniającego
w zakresie prawidłowosci odprowadzanych przez firmę składek w tym konkretnym przypadku czytaj: moim.

Jedna strona pouczeń, 3 nastepne z bardzo szczergółowymi pytaniami, gdzie, kiedy , jak ile kto płacił legalnie,

No to mnie zastrzeliłaś....
W sumie to niech wyjasniają,Ciebie tylko informują o wszczęciu postepowania. A może masz to wypełnić i odesłać?
To może zaczynają dobierac się do tyłka agencjom.Pewnie zaraz wszystkie dostaniemy takie pisemka....
13 stycznia 2014 22:06
scarlet

Ja to dostalam chyba dwa lata temu, pracowalam 3 miesiące dla tej firmy, 2-3 razy do roku otrzymuje postanowienie, potem firma sie odwołuje i od nowa. Chodzi o wysokośc skladek, dwie umowy-- sprzątanie i opieka osobno.
13 stycznia 2014 22:09
Mam 14 dni na dokładne opisanie wszyskiego i odesłanie.
Zusowi napewno nie mam zamiaru się narać,
tym bardziej że sprawa moze trafić do sądu,
a muszę podpisać się pod zeznaniem.

Jak napluję na firmę wyznając prawdę i tylko prawdę, no to same wiecie....

Biore tabletkę na sen i spadam, a wy tu moze dojdziecie do czegoś konstruktywnego.
Muszę przespać temat, a wasze rady poczytam jutro.
13 stycznia 2014 22:13 / 1 osobie podoba się ten post
Mnie tylko informują, ale zuss i tak ma wszystkie dane, bank też udostępni wyciągi z konta, urzad skarbowy, przecież na ręke nikt nie dostaje wypłaty.
13 stycznia 2014 22:13
ivanilia40

No to mnie zastrzeliłaś....
W sumie to niech wyjasniają,Ciebie tylko informują o wszczęciu postepowania. A może masz to wypełnić i odesłać?
To może zaczynają dobierac się do tyłka agencjom.Pewnie zaraz wszystkie dostaniemy takie pisemka....

Tak wypełnić .,zeznanc wszystko jak pod przysięgą, prawdę i tylko prawdę.
Mam 14 dni na to.

Tak dokładnie biorą się firemkom do du..........p.