Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

09 stycznia 2014 21:17 / 12 osobom podoba się ten post
Athenka

Kobiety wyjezdzajace na czarno zwykle :
-nie znaja niemieckiego - dlatego w firmach ich nie chca;
-maja komornika "na glowie" lub pobieraja swiadczenia w Polsce ( renty, zapomogi , zasilki... ) ;
-sa karane ;
-naduzywaja codziennie alkoholu ;

Gdyby braly do reki 1500-2000 € to Niemcy nie chcieliby za taka cene ryzykowac i wola opiekunki za 1500-2000€ lub wiecej legalnie z Agencji , z tegoz powodu panie wyjezdzajace na czarno musze miec niskie stawki aby niemiecka familia wyraznie oddczula zaoszczedzona kwote.

Moze nieco przesadzilam ale wydaje mi sie, ze to sa glowne powody. Przynajmniej u tych pan  preferujacych nielegalne zarobki, ktore ja spotkalam . Jesli macie jednak inne spostrzezenia to napiszcie .

Zapomnialaś dodać,że są grube, brzydkie,nie myja się,spia przy zapalonym świetle , nie potrafia liczyć kasy i jeżdża lewa strona jezdni.Takie są ograniczone.Gdzie im do innych pracujacych legalnie.
09 stycznia 2014 21:25 / 2 osobom podoba się ten post
Mam koleżanke,jezdzi czwarty rok na czarno,zasuwa,nie piiijjjeeee,ale jej nie zazdroszczę i nie zgadzam sie z opinia o
opiekunkach pracujacych na czarno.
09 stycznia 2014 21:34 / 1 osobie podoba się ten post
dokładnie tak:) bo widzicie, poznałam w DE  dwie kolezanki, które sa w jednym miejscu już od ponad 11 lat, wczesniej na czarno a teraz od kilku lat na legalu zatrudnione przez pdp. Zmieniaja sie co 6-7 tyg, w międzyczasie jeżdżą na inne stele ale tak,zeby pdp nie wiedział o tym:)) ale tylko on:) ma takich znajomych opiekunow, ale nie prawnych i oni nie robią im problemu. No i wiem,ze dziewczyny są zatrudniane na okres pobytu w DE tylko nigdy nie podpytałam jak to u nich jest z ubezpieczeniem w kraju:( chociaż moze mają u mężów, jedna wdowa ale coś mi swita ,ze ma chyba rente rodzinną ale pewności nie mam Mam też propozycje wyjazdu na podobnych warunkach i zastanawiam sie własnie jak to z tym ubezpieczeniem jest? bo niestety nie mam możliwosci skorzystania przy mężu:(( jestem w wolnym zwiazku hi hi a najbardziej mi chodzi o dzieci,mam ich trójkę, najmlodszy moze być u swojego taty, bez problemu(jesteśmy razem) ale córki już nie bardzo....ich tata a mój były maż, mieszka na drugim koncu polski i nic nie wie,ze ja bywam w DE i nie chcę,zeby wiedział, bo to trudny człowiek:(( a na slub wciąż nie mamy czasu:)))  

a tak w ogole to bardzo dziekuję za wszystkie podpowiedzi:)
09 stycznia 2014 21:36 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Zapomnialaś dodać,że są grube, brzydkie,nie myja się,spia przy zapalonym świetle , nie potrafia liczyć kasy i jeżdża lewa strona jezdni.Takie są ograniczone.Gdzie im do innych pracujacych legalnie.

Ale dlaczego śpią przy zapalonym świetle:)
To mi sie też zdarza jak mam "stracha":) A jestem na legalu:) Coś ze mną nie tak:)
09 stycznia 2014 21:58 / 1 osobie podoba się ten post
Ja zmieniam klimat.Niemiecki mi wybitnie nie słuzy.Może klimat to jeszcze bym zniosła gdyby był okraszony odpowiednia kwotą €. Mam dosc tych sknerusow.Zmieniam klimat i walute. Do odwaznych swiat nalezy.
09 stycznia 2014 22:00 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Ale dlaczego śpią przy zapalonym świetle:)
To mi sie też zdarza jak mam "stracha":) A jestem na legalu:) Coś ze mną nie tak:)

No właśnie o tego "stracha" chodzi,bo przeciez są zatrudnione u tych praworzadnych i przestrzegajacych przepisow pracodawcow.A tak jak swiatlo zapalone to nie pomyli nogawek w spodniach(takie gapy te na czarno) w razie "W".
09 stycznia 2014 22:02
mleczko47

No właśnie o tego "stracha" chodzi,bo przeciez są zatrudnione u tych praworzadnych i przestrzegajacych przepisow pracodawcow.A tak jak swiatlo zapalone to nie pomyli nogawek w spodniach(takie gapy te na czarno) w razie "W".

A Ja już jakies drugie dno węszyłam:::::::)
09 stycznia 2014 22:07 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

A Ja już jakies drugie dno węszyłam:::::::)

Jawhol:)
10 stycznia 2014 09:44 / 1 osobie podoba się ten post
jest jeszcze jedno wyjscie co chodzi o posiadanie ubezpieczenia zdrowotnego w ciagłosci, bo np ciagłe rejestrowanie i wyrejestrowywanie sie w UP jest uciazliwe, bo np nie mamy mozliwości ubezpieczenia sie przy mężu lub zonie( bo przecież Panowie tez tu są:)). Jest  to dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne, szczegóły pod linkiem
http://www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443
chciałam tego posta wpisać w prawie dla opiekunek ale nie ma tam jednoznaczącego wątku o ubezpieczeniu zdrowotnym a tu poruszałysmy ten temat, wiec dlatego wklejam tu:)
10 stycznia 2014 16:46
zgłoszenie do ZUS min. miesiąc przed terminem podjęcia pracy Zainteresowane Panie spełniające .....
to jest cytat z ogłoszenia o pracę.
Ponieważ ja nie pracuję na takich zasadzach(polska działalność),chciałam zapytać jak to jest?Ogłoszenie o pracę jest z terminem rozpoczęcia od 16.01.Ukazało się teraz.To jak można w ZUS-ie być miesiąc wcześniej zgłoszonym?i kto to zgłasza?firma,czy opiekunka sama?
Pytam z ciekawości,bo kto wie,kiedy i jaka wiedza się przyda w życiu.
10 stycznia 2014 16:50
Impala

zgłoszenie do ZUS min. miesiąc przed terminem podjęcia pracy Zainteresowane Panie spełniające .....
to jest cytat z ogłoszenia o pracę.
Ponieważ ja nie pracuję na takich zasadzach(polska działalność),chciałam zapytać jak to jest?Ogłoszenie o pracę jest z terminem rozpoczęcia od 16.01.Ukazało się teraz.To jak można w ZUS-ie być miesiąc wcześniej zgłoszonym?i kto to zgłasza?firma,czy opiekunka sama?
Pytam z ciekawości,bo kto wie,kiedy i jaka wiedza się przyda w życiu.

to jest tak-musisz być co najmiej 1 pełny miesiąc zarejestrowana jako bezrobotna lub mnieć ciągłość pracy,ale jak na umowę zlecenię przeskoczyć do innej firmy i jechać z biegu,aby było płacone do ZUSu wszystko czego dziś wymaga firma?

10 stycznia 2014 16:57
ania37

to jest tak-musisz być co najmiej 1 pełny miesiąc zarejestrowana jako bezrobotna lub mnieć ciągłość pracy,ale jak na umowę zlecenię przeskoczyć do innej firmy i jechać z biegu,aby było płacone do ZUSu wszystko czego dziś wymaga firma?

Dzięki.Nie wiedziałam.A czy to znaczy,ze osoba bezrobotna,bez prawa do zasiłku spełnia taki warunek?
10 stycznia 2014 17:01 / 1 osobie podoba się ten post
Impala

Dzięki.Nie wiedziałam.A czy to znaczy,ze osoba bezrobotna,bez prawa do zasiłku spełnia taki warunek?

tak,jak najbardziej,nie ważne,czy masz zasiłek czy nie.ważne jest,zarejestrowanie w Urzedzie Pracy jako bezrobotna.
10 stycznia 2014 17:54
Dzieki za info.Niestety,nie znam tak dogłębnie tego forum,bo jestem tu krótko-to po pierwsze.A po drugie,to tak z ciekawosci spytałam.Ja pracuje od 8 lat w DE,jednak nigdy przez polskie agencje.
W tamtym ogłoszeniu była ciekawa pensja,ale jak zobaczyłam ten wpis,ze miesiąc trzeba być zgłoszonym,to byłam ciekawa,jak to funkcjonuje.
10 stycznia 2014 20:30 / 1 osobie podoba się ten post
Impala , tak to stimmt :) ZUS jakies pol roku temu wprowadzil taka zasade . Aby wyjechac przez Polska Agencje jako Opiekunka musisz byc min. 1 monat ubezpieczona w Polsce ( moze byc jako bezrobotna, moze byc w "normalnej" pracy obojetnie ..) .

A jaka ta ciekawa pensja byla ? :) Tez pytam z ciekawosci :)