Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

13 stycznia 2014 22:17
scarlet

Tak wypełnić .,zeznanc wszystko jak pod przysięgą, prawdę i tylko prawdę.
Mam 14 dni na to.

Tak dokładnie biorą się firemkom do du..........p.

Wiesz w sumie to my pracownicy jesteśmy najmniej winni,ze wystawiają nam takie byle jakie zarobki. My nie ponosimy konsekwencji,bo wiadomo bezrobocie. Jak mi przyjdzie pismo z ZUS-u też napisze prawdę.
13 stycznia 2014 22:32
Scarlet,tylko nie przyznawaj się,że bierzesz jakiekolwiek pieniądze do ręki-nieważne czy tak jest czy nie-tylko oficjalne dochody.Nie znam tematu,więc zamilknę.
13 stycznia 2014 22:34 / 1 osobie podoba się ten post
No i badz tu człowieku teraz madry przez firme czy na czarno ? Jak przez firme ZUS dobierze ci sie do dupy ale na czarno tez jest ryzyko ze trafisz ciulowo chociaz i z firmy mozna chmmmmmmmmmmmmmmmmm tak zle i tak nie dobrze ojej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13 stycznia 2014 22:38 / 1 osobie podoba się ten post
Impala

Scarlet,tylko nie przyznawaj się,że bierzesz jakiekolwiek pieniądze do ręki-nieważne czy tak jest czy nie-tylko oficjalne dochody.Nie znam tematu,więc zamilknę.

To nie jest tak,że musi napisać,ze np na święta dostała dodatkowo od rodziny 50 €.
Firmy wystawiają rachunki,na podstawie tych rachunków ZUS chce znać kwotę wypłaty. Tak ja przynajmniej rozumuję.
Co my,pracownicy mamy zrobić jak jesteśmy zatrudnieni na umowę o delegacji czy oddelegowaniu,przecież pracowac trzeba,a to agencji problem,że ukrywa dochody.
Matko,ale się zdenerwowałam....
14 stycznia 2014 07:27 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

To nie jest tak,że musi napisać,ze np na święta dostała dodatkowo od rodziny 50 €.
Firmy wystawiają rachunki,na podstawie tych rachunków ZUS chce znać kwotę wypłaty. Tak ja przynajmniej rozumuję.
Co my,pracownicy mamy zrobić jak jesteśmy zatrudnieni na umowę o delegacji czy oddelegowaniu,przecież pracowac trzeba,a to agencji problem,że ukrywa dochody.
Matko,ale się zdenerwowałam....

Właśmie chodzi o te dochody z delegacji.
To nie są dochody pod stołem ja musze o nich napisać,
przeciez ZUS doskonale wie na czym polega działalność firmy.
14 stycznia 2014 07:32
Właśnie tak Andrejka,
mam dzisiaj zamiar podnieść cisnienie koordynatorowi.

14 stycznia 2014 08:14 / 2 osobom podoba się ten post
Nieopodatkowane są diety bo nie są składnikiem wynagrodzenia (koszty). Scarlet - kontaktuj się z firmą.))))
14 stycznia 2014 09:16
oj Scarlett ale sie narobilo . Nie jest to dobre dla Opiekunek. Kobiety wyjezdzaja przez Firmy , zeby legalnie pracowac a tu takie cyrki .... i problemy a moze i jakies koszty nawet ...

ivanillia, te 50€ za swieta to oficjalny dochod - prawie kazda firma daje premie swiateczna. Chyba ze rodzina dala cos do reki - ale o tym sie nie mowi, bo nikt z ZUSu Ci tego nie udowodni... .
14 stycznia 2014 10:05 / 1 osobie podoba się ten post
Athenka

oj Scarlett ale sie narobilo . Nie jest to dobre dla Opiekunek. Kobiety wyjezdzaja przez Firmy , zeby legalnie pracowac a tu takie cyrki .... i problemy a moze i jakies koszty nawet ...

ivanillia, te 50€ za swieta to oficjalny dochod - prawie kazda firma daje premie swiateczna. Chyba ze rodzina dala cos do reki - ale o tym sie nie mowi, bo nikt z ZUSu Ci tego nie udowodni... .

Napisałam,że jak dostała od rodziny na święta 50 €,a nie od agencji na święta :)

Ja sie mimo wszystko zdenerwowałam tym pismem z ZUS-u. Ja nienawidzę żadnego kombinatorstwa,zawsze wszystko płacę uczciwie,rachunki w terminie,z jakiej niby racji mam się jeszcze przed ZUS-em tłumaczyc? Niech rząd wprowadzi jednolite,konkretne przepisy i będzie po kłopocie,a tak każda firma kombinuje kosztem pracownika.
14 stycznia 2014 10:18
ivanilia40 aha
Ja tez bym sie zdenerwowala.

A jezeli w przyszlosci zniknal umowy-zlecenia to jak firmy bede zatrudniac?
Na umowy o prace - chyba ze stawki netto pojda w dol , zeby firmie zyski sie nie zmienily.
Albo - co mi sie wydaje najbardziej prawdopodobne - beda wymagac od Opiekunek by te zalozyly DZialanosc Gosp. lub niemiecka Gewerbe.
14 stycznia 2014 10:24
Athenka

ivanilia40 aha
Ja tez bym sie zdenerwowala.

A jezeli w przyszlosci zniknal umowy-zlecenia to jak firmy bede zatrudniac?
Na umowy o prace - chyba ze stawki netto pojda w dol , zeby firmie zyski sie nie zmienily.
Albo - co mi sie wydaje najbardziej prawdopodobne - beda wymagac od Opiekunek by te zalozyly DZialanosc Gosp. lub niemiecka Gewerbe.

Umowa zlecenie nie jest umową śmieciową,bo od takiej umowy odprowadzane są wszystkie sładki ZUS i podatku dochodowego.
Umowa śmieciowa to umowa o dzieło.Tam odprowadzany jest tylko podatek dochodowy.
Mnie nie przeszkadza umowa zlecenie,ale niech odprowadzane będą przynajmniej składki od zblizonej kwoty jaką zarabiamy. Rozumiem,ze to wiąze się z podnieiseniem opłat rodzinom,ale i tak większość agencji od pracownika bierze ponad 2000 €, więc na ten potatek spokojnie mają.
14 stycznia 2014 10:42
własnie podpisałam umowę z pewną"znaną"firmą, byłam w szoku!! ale to wyjazd jednorazowy i przejsciowy, bo juz mam cos innego później:)), ale "oni" o tym nie wiedzą, wiec zgodziłam sie na te warunki. W poprzedniej firmi miałam umowę zlecenie na najnizszą krajową,1600 brutto no i do tego delegacyjne. Tu umowa zlecenie średnio 1e za dzień!!! i podobno składki odprowadzane!!! no to powiedzcie mi od czego te skladki????od jakiej kwoty??? (podobno od około 43e) no oczuwiscie jescze dodatek delegacyjny za dzień, ale i tak duzo mniej niz wcześniej miałam:(( zeby nie fakt,ze to tylko po to,zeby najbizszy czas nie siedziec za darmo w domu to w zyciu bym sie nie zgodziła!!! ktos tu jeszcze wspominał o zasiłku dla bezrobotnych, no niestey, po zadnej umowie zleceniu nie nalezy sie zasiłek, bez wzgledu na długośc takiej umowy:((((ani kwoty wynagrodzenia:((
14 stycznia 2014 10:47
ivanilia40

Napisałam,że jak dostała od rodziny na święta 50 €,a nie od agencji na święta :)

Ja sie mimo wszystko zdenerwowałam tym pismem z ZUS-u. Ja nienawidzę żadnego kombinatorstwa,zawsze wszystko płacę uczciwie,rachunki w terminie,z jakiej niby racji mam się jeszcze przed ZUS-em tłumaczyc? Niech rząd wprowadzi jednolite,konkretne przepisy i będzie po kłopocie,a tak każda firma kombinuje kosztem pracownika.

Ja się też bardzo zestresowałam. Też należę do osób, które wszystko wolą mieć jasne. Ciśnienie mi tak wczoraj skoczyło, że zasnać nie mogłam. Ratowałam się tabletkami Babci na sen. Zresztą wszystko mi się ostatnio wali na głowę. mama ledwo co wyszła ze szpitala, siostra drugi raz poroniła, za to córusia mojego męża jest w 3 miesiącu ciąży (ma 18 lat), wczoraj się o tym dowiedziałam. Nie wiemy co z jej szkołą, kompletnie nic. Oczywiście wychodzić za mąż nie ma zamiaru.  I na dokładkę jeszcze ta wiadomość o ZUSie.
14 stycznia 2014 10:52
Acha ...
dzieki za info ! A czemu " na dzielo" jest smieciowa? Nigdy na takiej umowie nie pracowalam.

Z tego co wiem to Agencje biora od 1700 € od Seniora (przy bardzo lekkiej sztelli ,za Opiekunke ze slabym niemieckim) ale w wiekszosci -fakt- okolo 2000 € .... albo i wiecej
14 stycznia 2014 11:03
siwa, az smieszne 1€ dniówka dobrze ze nie 50centow !

Annika, wygladasz na bardzo mloda opiekunke ! Az zerkne z ciekawosci ile masz lat.
A co do problemow to wspolczuje. Co do córusi meza to nie da rady jeszcze usunac? To ze nie ma zamiaru wychodzic za maz-to w porzadku , slub z powodu ciazy juz rzadko jest praktykowany. Niemniej jednak takie nieodpowiedzialne dziewczyny mnie wkurzaja. Gdyby to byla moja corka to albo usuniecie albo do widzenia .

Nie wiem co poradzic wiec juz nic nie napisze, by nie stresowac Moderatora pogaduszka nie na temat !