Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

14 stycznia 2014 11:11
Athenka, to mnie własnie zastanawia, jak takie duze firmy moga na legalu zatrudniac tak opiekunki??!! w życiu na dluzszą metę nie zgodzilabym sie na taki rodzaj zatrudnienia:(
14 stycznia 2014 11:14
tak..polak potrafi, niestety:(( zastanawiam sie czy tak analizując czy na czarno czy legalnie, czy w ogole jest jakas róznica??
14 stycznia 2014 11:18
Opiekunki będą potrzebne, praca dla nich będzie. Tylko mam nadzieję, że te nowe przepisy nie odbiją się rykoszetem na zmienniczkach. Każda z nas wolałaby mieć wszystko jasne. Mam nadzieję, że to zmusi firmy do tego, aby jakoś bardziej o opiekunki zadbać. W sumie boję się, że za to jakie mamy umowy będzie nas ZUS ścigał, zamiast Firm
14 stycznia 2014 11:21
niestety miałam tak i poinformowano mnie w UP,że nie nalezy się:(

to jest tak, musi być odprowadzana skladka na fundusz pracy, ale pracujac jako opiekunka przez firmę, tak na prawdę minimalne wynagrodzenie mamy placone w czasie wyjazdu-zlecenia.Gdy jesteśmy w domu, mamy zatrudnienie-ciagłosc, ale płacone nizsze wynagrodzenie,ze tak powiem sladowe:(( i od tego juz nam nie płaca na fundusz pracy:(( no chyba,że sa firmy, które płacą ta najniższą nawet dgy jesteśmy w domu, to juz inna bajka....ale ja nie znam takiej firmy, jesli któraś zna to plissss o namiary:))
14 stycznia 2014 11:28
siwa38

niestety miałam tak i poinformowano mnie w UP,że nie nalezy się:(

to jest tak, musi być odprowadzana skladka na fundusz pracy, ale pracujac jako opiekunka przez firmę, tak na prawdę minimalne wynagrodzenie mamy placone w czasie wyjazdu-zlecenia.Gdy jesteśmy w domu, mamy zatrudnienie-ciagłosc, ale płacone nizsze wynagrodzenie,ze tak powiem sladowe:(( i od tego juz nam nie płaca na fundusz pracy:(( no chyba,że sa firmy, które płacą ta najniższą nawet dgy jesteśmy w domu, to juz inna bajka....ale ja nie znam takiej firmy, jesli któraś zna to plissss o namiary:))

Bo z tego co tu dziewczyny juz pisały wynika, ze do zasiłku liczą sie tylko całe miesiące przepracowane, czyli od 1-go do ostatniego. Jesli pracujesz tylko od 2-go juz ten miesiąc sie nie zalicza, bo nie jest cały przepracowany.

14 stycznia 2014 11:33
wisienka

Bo z tego co tu dziewczyny juz pisały wynika, ze do zasiłku liczą sie tylko całe miesiące przepracowane, czyli od 1-go do ostatniego. Jesli pracujesz tylko od 2-go juz ten miesiąc sie nie zalicza, bo nie jest cały przepracowany.

no własnie..... no więc jak to zrobić,żeby w ciągu 18 miesięcy mieć 12 składkowych?? jeżeli najczęściej jeździmy na 2 na 2 lub 3 na 3, czyli ile w de tyle w domu:(( no i kto zaczyna zawsze wyjazd 1szego danego miesiaca??
14 stycznia 2014 11:34 / 1 osobie podoba się ten post
siwa38

no własnie..... no więc jak to zrobić,żeby w ciągu 18 miesięcy mieć 12 składkowych?? jeżeli najczęściej jeździmy na 2 na 2 lub 3 na 3, czyli ile w de tyle w domu:(( no i kto zaczyna zawsze wyjazd 1szego danego miesiaca??

Bo to jest taki haczyk, zeby nam nie płacic, niestety :((

14 stycznia 2014 11:35 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea, mów tak dalej, to jak balsam na moje nerwy . Jestem starszną panikarą
14 stycznia 2014 11:39
wisienka

Bo to jest taki haczyk, zeby nam nie płacic, niestety :((

tak:((  dopóki mamy w naszym prawie takie luki to tak własnie bedzie:(( a po za tym, to wg mnie, wszystkie umowy za najnizszą krajową i ponizej, czy to umowa o pracę, czy zlecenia, dzieło i inne takie to dla mnie smieciowa i już:((
14 stycznia 2014 11:43 / 2 osobom podoba się ten post
Więc jeszcze coś ,,na uspokojenie '' - tym razem odnosnie skarbówki. Przed pierwszym wyjazdem z agencją poszłam do skarbówki po informację - co z podatkiem , jak sprawdzić czy firma dobrze rozlicza itp. Pani powiedziała mi to samo - to firma płaci za pracownika - nie jest to sprawa pracownika jeśli nie ma się działalnosci jednoosobowej. Więc - zostawić to . Tak też robię - tyle że agencja potrącała mi wszystko od najniższej krajowej- więc nie ma się do czego ani Zus ani skarbówka przyczepić.
14 stycznia 2014 11:43
cytat "Aby otrzymać zasiłek, bezrobotny musi mieć opłacane składki na Fundusz Pracy przez co najmniej 365 dni w ciągu 18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania w urzędzie pracy." Andrea, sorki, ale tak liczę i liczę i wybacz ale nie ma mozliwości w naszym systemie pracy miec wymagana ilosc dni składkowych:(( no chyba,ze sie mylę , to mnie poprwcie...
14 stycznia 2014 12:22
no zgadzam się:)) dlatego pisze,ze w systemi, w którym najczęściej pracujemy, szanse na osiągniecie tego wymogu sa znikome:))
14 stycznia 2014 12:32
tak,tak, ale wiekszosc ofert jest na wymiane tyle samo w de i w pl, tak zmienniczki działają najczęściej.Stad też wziął sie mój pomysł częstszego wyjazdy z krótszymi pauzami,zeby w razie W chociaż ten zasiłek miec.... po tym jak z kwitkiem odeszłam w UP:(( Polak madry po szkodzie.... A ty Andrea w jakim systemie jeździsz?
14 stycznia 2014 12:47
Andreaka i inne Panie , a jak macie miesiac przerwy czy tez dwa miesiace to za ten miesac (tudziez 2) otrzymujecie 1/8 wynagrodzenia czy ile ?
14 stycznia 2014 12:55 / 1 osobie podoba się ten post
rozumiem...ale juz jeździłam i nie dałam rady:(( dlatego szukam krótszych rozwiazań.Może jestem jakas nie tego:) ale pieniadze mnie nie  uskszydlają...niestety:( wiesz...może po prostu za male dzieci mam, czasem mam wrażenie,ze im krzywdę robię, bo wychowuja sie bez matki...a potem wyrzuty sumienia,ze nie wszystko mofgą mieć...i tak sie koło zamyka. Ale kroi mi sie fajna praca 6tyg na 6tyg i za dobre pieniadze.....więc jestem pełna optymizmu:))