Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

25 października 2013 20:02
Haneczka47

Mam prosbe czy moglabys podac te 2rzy warunki by uniknac tego opodatkowania niestety w telefonie nie chce mi sie ta strona otworzyc,bd prosze o pomoc,z gory dzieki

Klauzula 183 dni dotyczy w szczególności krótkotrwałego wykonywania pracy w drugim państwie, jeśli jednocześnie spełnione zostaną inne warunki wymienione w art. 15 ust. 2 umowy pomiędzy Niemcami a Polską. I tak, mimo czasowego wykonywania pracy w drugim państwie, dochody z pracy najemnej, które uzyskuje osoba mająca miejsce zamieszkania w jednym z państw, będą opodatkowane wyłącznie w państwie miejsca zamieszkania tej osoby, o ile łącznie zostaną spełnione trzy warunki. 1/ Pierwszy warunek, że odbiorca wynagrodzenia przebywa w drugim państwie przez okres lub okresy nie przekraczające łącznie 183 dni podczas dwunastomiesięcznego okresu, rozpoczynającego się lubkończącego w danym roku podatkowym.

2/ Drugi warunek, że wynagrodzenie jest wypłacane przez pracodawcę, który nie ma miejsca zamieszkania lub siedziby w drugim państwie.3/ Trzeci warunek, że wynagrodzenie nie jest pokrywane przez zakład lub stałą placówkę, którą pracodawca posiada w drugim państwie (artykuł 5 umowy niemiecko-polskiej).
Podstawa prawna:Umowa z 14 maja 2003 r. w sprawie unikania podwójnego opodatkowania w zakresie podatków od dochodu i od majątku pomiędzy Polską a Niemcami (Dz.U. z 2005 r. Nr 12, poz. 90).

Proszę zwrócić uwagę, że te trzy warunki muszą być spełnione ŁĄCZNIE. Tzn., że jeśli któregoś z tych 3 nie spełniamy to płacimy podatek w DE. Ja nie spełniam jednego z nich, bo pracuję dłużej niż 183 dni. ......ale zapłacony podatek można odzyskać. 
Muszę także dowiedzieć się w jaki sposób.
Pozdrawiam.
25 października 2013 21:31
Kurcze to wszystko takie zagmatwane ze normalnie nie rozumiem
mam gewerbe,adres zamieszkania w polsce aletylko meldunek firmy w de,chce pracowac na ccaly zegar
z biura mi powiedzieli ze moge zarobic do 16tysiecy euro rocznie jesli malzonek nie posiada dochodu (bez placenia podatku,)
22 listopada 2013 11:41 / 5 osobom podoba się ten post
Napisze jednak,po dluzszym przemysleniu i w zwiazku z tym,że koncze tu "robote"jakie wyciagnełam wnioski z mojej pogoni za kasą.Jestem zatrudniona w rodzinie na najniższej płacy- nie przekraczam progu, podatku nie odprowadzam mam oplacane najnizsze ubezpieczenie zdrowotne.Jestem na emeryturze i nie zalezy mi na płaceniu skladki emerytalnej.Wystarczy mi to co mam, bo mam sporo.A,że lubie miec kase,jestem zdrowa,sprawna więc pracuje.Pisze po to po to,żeby przedstawic moj sposb na dobrą pensje i swiety spokoj.Kasę ktorą mi wypala rodzina ma sie nijak do wykazanej w umowie.Umowa sobie a pobory moje sobie i jestem zadowolona.Otoż kilka miesiecy temu zdecyddowalam,że koncze prace dodatkowe,powiadomilam córkę mojej pdp i pojechalam do domu w sierpniu.Cały wrzesien i pażdziernik mialam telefony i meile z prosbą o powrot chociaz jeszcze raz.Przyjechalam,jestem,pracuje corka zaproponowala mi 1700 euro m-cznie,żebym tylko została.Nie są to pieniadze za darmo,pracuje tu 25 miesiecy (do dzisiaj).Zna mnie dość dobrze,że pozwala sobie na wyjazdy m-czne np.do USA.Zapracowalam sobie na to.Ale.........po co piszę,piszę po to zebyście wiedzialy,że czeste zmiany miejsc pracy nic nie dają,trzeba szukac dobrej Stelli oczywiscie zgadzam sie z tym ale jak juz macie dobrą to trzymajcie się.

Rodzina i tak oszczędza zatrudniajac mnie,poniewaz z opiekunką polecona prze agencje i tak zaplacili by wiecej.

A jeszcze co do podatku- podatek place w Polsce bo gdybym zarobila w kraju skorzystalabym z przywileju(emeryt moze dorobic nieokreslona kwote bez opodakowania) ale ze zarabiam za granica i wykazuje dochod w PIT- deklaruje dobrowolnie kwotę,musze odprowadzić minimalny podatek.

Wynika,że forma zatrudnienia jest do wyboru i we wszystkim mozna sie dogadac.A z agencja? no nie wiem,czy są sklonni dac wyższą pensję.
22 listopada 2013 12:03 / 2 osobom podoba się ten post
Rzadko są skłonni dać podwyżkę (firmy w PL ) a jeśli nawet , to o takiej stawce nie ma mowy. Moze warto przemyśleć - no chyba że gdzie indziej masz lepszą ofertę .
22 listopada 2013 12:40
Nie uwierzycie ale mojej kolezance prace w opiece na czarno pomogly zalatwic dwie panie z ... Sozial Dienstu :O te dwie panie chodza po domach seniorow, pomagaja rano i wieczorem i stad wiedza kto szuka Opiekunki w rejonie . Mi sie wydaje ze lekarz tez wie ze niektore Opiekunki sa tutaj na czarno ale przymyka oko... Takie sa moje spostrzerzenia.
08 grudnia 2013 15:45 / 1 osobie podoba się ten post
Minus pracy na czarno:
- moja znajoma z Wawy przyjechala do pracy "na czarno" do tej miejscowosci, w ktorej ja teraz jestem . Niby wszystko dogadane . Po przyjezdzie facet mial jej zwrocic za podroz ( jedna strona 155€ ) . Przepracowala jeden dzien a facet ja wyrzucil bo mu sie nie spodobala !!! I nie chcial jej oddac za bilet ani za przepracowany dzien. Ona w placz, bo nie miala przy sobie juz ani jednego euro :/ Na podroz do Niemiec sie zapozyczyla ... . Przy sobie nic ...
08 grudnia 2013 18:34 / 3 osobom podoba się ten post
Takie systuacje jak opisana zdarzają się rzadko. Większość kobiet ma przyzwoite miejsca pracy, wiem, bo gadam namiętnie z wieloma opiekunkami. Jedno mnie jednak ostatnio zadziwiło - że one zarabiając sporo więcej ode mnie (0d 150 do 400 euro) w gruncie rzeczy mają mniej więcej tyle co ja, zarabiająca niewiele ponad 1000. A to dlatego, że pracuję w systemie najbardziej dla mnie odpowiednim czyli obecnie miesiąc w D, 2 tygodnie w Polsce, a one w sporej części w układzie 2 na 2. No i jak to odkryłam, to się bardzo pocieszyłam, że nie jestem sierota, która nie umie o siebie dobrze zadbać.
08 grudnia 2013 19:29
Romano,ten system jest super ale ty musisz pracować o ponad miesiąc dłużej na te same zarobki,chyba.
08 grudnia 2013 19:53
Poznałam ostatnio opiekunke,która miała pracując na czarno taka przygode ,że ho ho-nie zyczyc nikomu!!!!Była na czarno ,w Szwajcarii,gdzies przy samej niemieckiej granicy,w rodzinie niemieckiej-dziadek agresywny bardzo,warunki mieszkaniowe i zywieniowe fatalne,za płotem rodzina kompletnie nie współpracująca,wytrzymałą 3 dni-dziadek do bicia się rwał,pieniędzy niet ,z 10 euro przy dupie.W nocy wzięła 2 torby i na piechote ,4km poszła do granicy z Niemcami,tam się zapytała gdzie jest parking dla tirów i na parkingu w nocy obudziła kierowce  zPL,powiedziała co i jak i ten ja wział do szoferki,przez CB znalazł innego ,do którego sie przesiadła na swój kierunek i w ten sposób Tirowym stopem dotarła na wieczór pod sam dom....kurcze ,ja sie uwazam za odwazna osobe ale chyba nie az tak - nie wiem czy w tej sytuacji w ogóle na ten pomysł bym wpadła.
08 grudnia 2013 21:03
To musiała byc bardzo zdesperowana, aż tak że wzbudziła litosć, albo musiała mieć wiele szczęscia, bo kierowcom Tirów nie wolno brać na stopa
08 grudnia 2013 21:04
kasia63

Poznałam ostatnio opiekunke,która miała pracując na czarno taka przygode ,że ho ho-nie zyczyc nikomu!!!!Była na czarno ,w Szwajcarii,gdzies przy samej niemieckiej granicy,w rodzinie niemieckiej-dziadek agresywny bardzo,warunki mieszkaniowe i zywieniowe fatalne,za płotem rodzina kompletnie nie współpracująca,wytrzymałą 3 dni-dziadek do bicia się rwał,pieniędzy niet ,z 10 euro przy dupie.W nocy wzięła 2 torby i na piechote ,4km poszła do granicy z Niemcami,tam się zapytała gdzie jest parking dla tirów i na parkingu w nocy obudziła kierowce  zPL,powiedziała co i jak i ten ja wział do szoferki,przez CB znalazł innego ,do którego sie przesiadła na swój kierunek i w ten sposób Tirowym stopem dotarła na wieczór pod sam dom....kurcze ,ja sie uwazam za odwazna osobe ale chyba nie az tak - nie wiem czy w tej sytuacji w ogóle na ten pomysł bym wpadła.

O Jesuuuu,ta to miala szczescie w nieszczesciu:(
08 grudnia 2013 21:17
spokojnawyspa

Romano,ten system jest super ale ty musisz pracować o ponad miesiąc dłużej na te same zarobki,chyba.

Tak dokładnie jeszcze tego nie liczyłam, może masz rację. W wolnej chwili przyjrzę się temu dokładnie, jeśli to tylko miesiąc, to i tak nie jest źle, zważywszy, że mam taki system pracy jaki mi odpowiada i wsparcie firmy, z którego czasem korzystam.
08 grudnia 2013 23:07
Marta

To musiała byc bardzo zdesperowana, aż tak że wzbudziła litosć, albo musiała mieć wiele szczęscia, bo kierowcom Tirów nie wolno brać na stopa

Wzbudziła:)Ma ok 60tki, ale wygląda poważniej i na to liczyła:):):)
09 grudnia 2013 13:29 / 4 osobom podoba się ten post
kasia63

Wzbudziła:)Ma ok 60tki, ale wygląda poważniej i na to liczyła:):):)

Czyli nie ma co przesadzać z kremami,czasem młodość się nie opłaca:)) jakie to pocieszajace:))))))
12 grudnia 2013 19:51
kasia63

az dziw bierze ze tak jej sie udalo.