Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

29 kwietnia 2013 18:38
Nie mam żalu do tej firmy bo byłam w pełni uświadomiona o warunkach i na to się zgodziłam. Wkurza mnie tylko to że funkcjonują takie "firemki" .
29 kwietnia 2013 19:19 / 1 osobie podoba się ten post
Rozumiem,no tak ,teraz ,to az strach z tymi firmami.No ok,ty sie zgodzilas,oni ciebie poinformowali,ale ilez kruczkow prawnych musi byc,skoro takich firemek Krzak jest nie malo.
29 kwietnia 2013 21:02
Jedyny żal to fakt ,że jak już firma nie mogła ściągnąć dodatku ode mnie to obsmarowała mnie do rodziny w sposób bardzo niekulturalny . Oczywiście nie powiadomiła mnie o tym fakcie wręcz przed daną sytuacja mi słodziła jaka to Ja jestem dobra opiekunka.
29 kwietnia 2013 23:28
Ja rowniez mialam stycznosc z taką formą a konkretnie z pewną wredną babą, ktora przez tel. obiecywała legalną pracę a na miejscu podała papierek, ktorym mogłam sobie wiecie co... Zero ubezpieczenia, 300 euro haraczu za znalezienie pracy. Praca u małżeñstwa za 1000 euro. Grabienie lisci, odgarnianie sniegu... Boze jaka glupia koza ze mnie była. Ale na swoje usprawiedliwienie dodam, ze to byla moja pierwsza praca w DE z jezykiem takim sobie. Jesli moge to chetnie podalabym imie i nazwisko tej oszustki ale nie wiem czy mogę. Wiem, ze jeszcze grasuje i werbuje ciagle nowe kobiety. A i sporo spraw sadowych sie toczy przeciwko niej. Wiec podawac czy nie podawac??
30 kwietnia 2013 00:02
Pola każdych oszustów trzeba piętnować i ostrzegać inne dziewczyny przed taką pośredniczką , dlatego jak najbardziej należy podawać!
30 kwietnia 2013 10:52
Pola11,
ciekawe. Oczywiscie ze powinnas podac jak ta baba sie nazywa. Nowe dziewczyny w tej branzy bardzo czesto padaja ofiara oszustów.
30 kwietnia 2013 12:46
Ta kobieta nazywa sie Beata Grucela. Ostrzegam Was przed wspolpraca z nia. Po zaplaceniu haraczu zostawila mnie samą, zero kontaktu z jej strony. Poczytajcie sobie o niej w internecie, pelno informacji na roznych forach o niej znajdziecie. Moze jeszcze jakas z Was miala z nia kontakt?
30 kwietnia 2013 13:03
Pola11, tak myslalam ze o te pania chodzi. Ale co mnie dziwi wiele przypadków takich bylo glosno, panie sie na nia skarza w Internecie a mimmo to nastepne kobiety godza sie z nia jechac.... . Ja równiez natknelam sie na jej ogloszenia w necie.

Dzwonil do mnie opiekun z Interkadry i potwierdzil ze jego zona wyjezdzala z pania Beata , co zakonczylo sie bardzo zle. Haracz za znalezienie pracy, oraz jak sie okazalo dopiero w trakcie, praca wbrew obietnicom - nielegalna , bez ubezpieczenia zdrowotnego oraz bez oplacenia podatków.

Jednak widzialam ze pozytywne opiniee. Jakies panie opiekunki chwalily pania Beate na jednym forum ze dzieki niej zarobily pare €.... .
30 kwietnia 2013 13:25 / 1 osobie podoba się ten post
Ciemna jakas jestem,bo nie rozumiem,jesli jedzie sie do pracy legalnie to nikt z zadnej firmy nie pobiera haraczu za zalatwienie pracy.Dziwne to jest troche.Osobiscie nigdy bym nie jechala na czarno.Jedzie sie legalnie,to spokojna glowa jest chociaz,ze gdyby cos,to ma sie jakies prawa,w ostatnim miejscu bylam swiadkiem,jak podziekowano pani za prace i do widzenia,bus miala na drugi dzien do domu,na szczescie miala u kogo przenocowac,bo gdyby nie,to nie wiem co by zrobila w tej sytuacji,a podziekowano jest nie dlatego,ze robila cos zle,tylko dlatego,ze trafila do takiej glupiej:)rodzinki,gdzie kazda opiekunka byla niedobra.Wiem to dokladnie,bo kawal czasu spedzilam w tej miejscowosci.
30 kwietnia 2013 13:44
mala

Ciemna jakas jestem,bo nie rozumiem,jesli jedzie sie do pracy legalnie to nikt z zadnej firmy nie pobiera haraczu za zalatwienie pracy.Dziwne to jest troche.Osobiscie nigdy bym nie jechala na czarno.Jedzie sie legalnie,to spokojna glowa jest chociaz,ze gdyby cos,to ma sie jakies prawa,w ostatnim miejscu bylam swiadkiem,jak podziekowano pani za prace i do widzenia,bus miala na drugi dzien do domu,na szczescie miala u kogo przenocowac,bo gdyby nie,to nie wiem co by zrobila w tej sytuacji,a podziekowano jest nie dlatego,ze robila cos zle,tylko dlatego,ze trafila do takiej glupiej:)rodzinki,gdzie kazda opiekunka byla niedobra.Wiem to dokladnie,bo kawal czasu spedzilam w tej miejscowosci.

to nie jest dziwne tylko firma tyle pobiera pieniazkow od rodziny ze na swoje wychodzi i na nas zarabia za to ze tam pojedziemy i pracujemy....
30 kwietnia 2013 13:57
mala

bez urazy... nie wiem czy jestes ciemna, czy tez nie ale napisalam kilka postow wyzej ze byla to moja pierwsza praca. myslalam, ze tak jest i tak trzeba. Teraz jestem madrzejsza bo zdobylam doswiadczenie i wiem czego sie wystrzegac i jak powinno wszystko funkcjonowac. Ot... cala historia ;)
30 kwietnia 2013 14:02
magdalena_k

to nie jest dziwne tylko firma tyle pobiera pieniazkow od rodziny ze na swoje wychodzi i na nas zarabia za to ze tam pojedziemy i pracujemy....

No oczywista oczywistosc:)ale nie rozumiem tego o czym pisala Pola11,w sensie tego haraczu,to rodzina placi firmie przeciez a nie my.
30 kwietnia 2013 14:11
Mala tak rodzina placi firmie. To jest tylko przyklad rodzina placi 1800euro,albo wiecej a opiekunka dostaje 1000euro albo wiecej.To sa przyklady,nie potrafie dokladnie powiedziec ile. Mam znajome ktore pracuja przez firme.Wiec policz sobie ile firma zarabia na tobie.No oczywiscie Ty masz prace. To sa przykad wiec Mnie nie zakrzyczcie.
Ot i cala historia.
30 kwietnia 2013 14:13
no jak widac sa tez nieuczciwe ,,posredniczki,, podajace sie za firme,oferujace legalna prace po czym jak sie okazuje papierek mozna uzyc w toalecie i zaplacic haracz za ,,zalatwienie,, pracy po czym zostac na tzw. lodzie.....

ludzka podlosc nie zna granic bazuja na osobach ktore nie maja bladego pojecia jak to sie ma wszystko odbyc i tak wlasnie zarabiaja pieniazki
30 kwietnia 2013 14:20
BEA

Mala tak rodzina placi firmie. To jest tylko przyklad rodzina placi 1800euro,albo wiecej a opiekunka dostaje 1000euro albo wiecej.To sa przyklady,nie potrafie dokladnie powiedziec ile. Mam znajome ktore pracuja przez firme.Wiec policz sobie ile firma zarabia na tobie.No oczywiscie Ty masz prace. To sa przykad wiec Mnie nie zakrzyczcie.
Ot i cala historia.

Zgadza sie,pewnie ze tak albo nawet o okolicach 2000euro,to zalezy ile placa danej opiekunce,ale i tak wole w ten sposob niz na czarno.