Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

28 kwietnia 2013 10:42
LenaLena19191

Hej, ahoj, witajcie!
Powiedzcie mi,  szczerze jak zwykle, czy 1200 euro na miesiąc to jest ok kasa 
za pracę dla małżeństwa w Berlinie, pan ma raka kości, pani
po operacji wyrżnięcia wszystkiego z brzucha, 
a do tego widzą to 
dla 2 opiekunek zmieniających się
co 2 tygodnie, żeby złapać oddech.

Nie mieli opieki z Polski, mają po 80+, 
nie chcą dawać zarobić pośrednikowi..

Pozdrawiam :)

Gdzieś Ty była??

Fajny układ, dwa tygodnie na dwa tygodnie, nie dłuży się, szybko zleci,Berlin blisko, co szkodzi spróbować, tylko ta kasa...
28 kwietnia 2013 16:18
Lena: To jest zdecydowanie za malo w sytuacji dwoch ciezko chorych osob do obslugi ! No i zjazdy - rodzina bedzie placic co dwa tygodnie za bilety??? Zastanawialabym sie nad takim zleceniem bez dokladnego wybadania tematu i warunkow ...
28 kwietnia 2013 18:47
Ja nie mam takiej możliwości znalezienia za czy przeciw np. legalnej pracy czy czarnej , ponieważ wyjeżdżałam z agencją i za każdym razem było to na czarno. Zarabiam teraz więcej prywatnie na czarno niż przez agencję na czarno. Nie miałam ani razu problemów z warunkami i z wypłata pieniążków
28 kwietnia 2013 18:50
Didusia a jak to jest przez agencję na czarno ?
28 kwietnia 2013 18:54
LenaLena19191 said:
Hej, ahoj, witajcie!
Powiedzcie mi, szczerze jak zwykle, czy 1200 euro na miesiąc to jest ok kasa
za pracę dla małżeństwa w Berlinie, pan ma raka kości, pani
po operacji wyrżnięcia wszystkiego z brzucha,
a do tego widzą to
dla 2 opiekunek zmieniających się
co 2 tygodnie, żeby złapać oddech.

Nie mieli opieki z Polski, mają po 80+,
nie chcą dawać zarobić pośrednikowi..

Pozdrawiam :)

Jak prywatnie to stanowczo za mało -dwie chore poważnie osoby to wieczna bieganina w dzień i w nocy. Jeśli potrzebne są na gwałt pieniądze to już Twoja decyzja , jeżeli masz inne propozycje to je wybierz- takie moje zdanie
28 kwietnia 2013 18:57
BaskaS

Didusia a jak to jest przez agencję na czarno ?

A normalnie podpisujesz nic niewarty papierek. Poprostu mówilam słabo po niemiecku praktycznie  0 lepiej angielski. A moja super agencja aby sieę na rynku utrzymać proponowala rodzinom mniejsze stawki czyli bez podatku i kasy chorych.Ot taki sobie szwindelek.
29 kwietnia 2013 17:05
Dodam że to była praca na biało-czarno. Sorrki zapomniałam o edytowaniu..
A tak pozatym podoba mi sie mój awatar.
29 kwietnia 2013 17:20
Didusia, a mi sie podoba mój Avatar.

Hmmm, sa takie Agentury co np. oficjanie sa zarejestrowane jako "Przewóz osób do Niemiec" a dodatkowo dorabiaja sobie szukajac stelli na czarno dla pan . Juz pare razy jechalam z takimi paniami. Pytam z jakiej Agencji jada, a one ze Przewoznik zalatwia prace... .
29 kwietnia 2013 17:24
Ja miałam konkretną agencję z konkretną nazwą. Twój awatar jest bardzo milusio koci.
29 kwietnia 2013 17:30
Didusia, jaka nazwa?? i co oni tak sie reklamuja jako legalna firma a w rzeczywistosci to fake ???
29 kwietnia 2013 17:34
Tak , oczywiście,że reklamują się jak normalna firma -część opiekunek jest na biało a inne w innym kolorze. O tyle jest "uczciwa " firma ,że Ciebie informuje o tej sytuacji+ dodatek od możliwości pracowania 250-300 euro za przysługę.
29 kwietnia 2013 17:39
Didusia ,co Ty wypisujesz?:O:O:O Kurcze ,to jak ,to teraz wlasciwie jest??????????????Godzilas sie na to? Mozesz dokladniej opisac forme zatrudnienia przez firme bialo+czarno,bo albo ja jestem jakas nienormalna ,albo nie zrozumialam.Ale powiem,ze az oczy wielkie zrobilam ,jak twoje wpisy w/w tematu przeczytalam.
29 kwietnia 2013 17:56
Tak zgodziłam się na to bo byłam w sytuacji podbramkowej a poza tym nie zależało mi szczególnie na legalnej pracy . Zaznaczam ,że ta sytuacja była 2.5 roku temu. Z tego co słyszałam jeszcze pół roku temu firma ta nadal tak prosperowała na zasadzie legalu i innej formy pracy. 
29 kwietnia 2013 18:12
Czyli cos w rodzaju posrednika np.Pani X+jakies cos tam odprowadzone?Dzialke pewnie odpalalas,i cos tam placili za Ciebie,bo inaczej nie rozumie,chyba ze czesc pracownikow byla w pelni legalnie ,a druga czesc w pelni nie legalnie i jeszcze dzialke za to dostala tak?
29 kwietnia 2013 18:36
Nie . Ja płaciłam działkę czyli haracz część pracowała na legalnej umowie a Ja i wiele innych pań na umowie , która miała wygląd ładnie wydrukowanego papieru toaletowego , taką właśnie miała wartość.