Komputerowe SOS

29 sierpnia 2015 22:10
WSTENGA

Mam konto na Chomiku. Chciałabym sobie ściągnąć książki. Wiecie może jak do tego stosunkują się Niemcy? Nie mam ochoty narobić kłopotów sobie lub rodzinie dlatego może ktoś mnie oświeci?

jesli nie beda to ksiazki ( publikacje) zakazane to nie ma problemu
29 sierpnia 2015 22:30 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

jesli nie beda to ksiazki ( publikacje) zakazane to nie ma problemu

Zakazane w stylu Mein Kampf?

Co do pytania - ściągałam z chomikuj książki nie raz w Niemczech i nie było problemu. Chociaż tak z lekką obawą to zawsze robię. Niby nie jest to p2p, ale kto tam ich wie, kiedy zmienią zasady. 
30 sierpnia 2015 07:46
wichurra

Zakazane w stylu Mein Kampf?

Co do pytania - ściągałam z chomikuj książki nie raz w Niemczech i nie było problemu. Chociaż tak z lekką obawą to zawsze robię. Niby nie jest to p2p, ale kto tam ich wie, kiedy zmienią zasady. 

A nie wiesz jak się odnoszę do beletrystyki? Mam co prawda opłacony abonament na ściąganie, ale coś tam nawet w Polsce oststnio dyskutowali na ten temat. A Niemcy to już dla mnie całkowita czarna magia.
30 sierpnia 2015 09:27
Nie wiem. Kiedyś, zanim się dowiedziałam, ze w Niemczech to nie ma żartów ze ściąganiem, ściągałam dużo audiobooków i książek. Filmów raczej nie, bo i tak mało oglądam. Później wyczytałam, że kary są za ściąganie programami p2p, tak z chomikuj, cy z innych stron raczej nie. Chociaż gdzieś tam wyczytałam, że ktoś ściągnął z chomikuj i kara przyszła, ale reszta użytkowników tamtego forum podawała to w wątpliwość. W każdym razie jak teraz ściągam, to unikam tytułów zagranicznych. Nie wiem, czy to różnica, ale sobie myślę, że jak zobaczą ściągnięcie Maleńczuka, to może im to nic nie powie:)  Aha - abonament na ściąganie nie ma tutaj nic do rzeczy. 
30 sierpnia 2015 10:13
wichurra

Nie wiem. Kiedyś, zanim się dowiedziałam, ze w Niemczech to nie ma żartów ze ściąganiem, ściągałam dużo audiobooków i książek. Filmów raczej nie, bo i tak mało oglądam. Później wyczytałam, że kary są za ściąganie programami p2p, tak z chomikuj, cy z innych stron raczej nie. Chociaż gdzieś tam wyczytałam, że ktoś ściągnął z chomikuj i kara przyszła, ale reszta użytkowników tamtego forum podawała to w wątpliwość. W każdym razie jak teraz ściągam, to unikam tytułów zagranicznych. Nie wiem, czy to różnica, ale sobie myślę, że jak zobaczą ściągnięcie Maleńczuka, to może im to nic nie powie:)  Aha - abonament na ściąganie nie ma tutaj nic do rzeczy. 

Uzywanie programow pere to pere jest dozwolone ale sciaganie przy pomocy tych programow filmow,piosenek czy innych plikow ktore maja prawa autorskie jest scigane przez prawo. I to nie sa zadne bajki. Moj sasiad moze cos na ten temat powiedziec. Jego dzieci sciagaly bajki i unikna tylko wysokiej kary dlatego ze zrobilo to jegp dziecko. Naprawde nie ma roznicy czy ktos sciagal Malenczuka czy AC/DC. Jesli firmy ktore dokonaly nagrania zlecily sciganie tych ktorzy sciagaja nielegalnie ich nagrania to jest to egzekwowane i to bardzo skutecznie.
30 sierpnia 2015 10:15
Chyba mówimy o czymś innym Mazury.
Nie ściągam za pomocą tych programów, tylko ze stron.
Na razie w niemieckim prawie ścigane jest udostępnianie, a nie samo ściąganie. Dlatego ściąganie z chomikuj i innych podobnych stron na razie nie jest karalne.
30 sierpnia 2015 10:25
Wichura polecam przeczytanie tego http://praxistipps.chip.de/uploaded-to-legal-oder-nicht_27771 i wszystko bedzie jasne:):)
30 sierpnia 2015 10:36
Nie ma tam nic innego ponad to, co napisałam w poprzednim poście.
30 sierpnia 2015 10:45
Ta dyskusja jest super. Ale macie przed sobą kompletne beztalencie komputerowe. Równie dobrze możecie po chińsku mnie oświecać. Nie mam pojęcia co to to p2p i jak to działa. Proszę więc łopatologicznie od mnie: jak se ściągniesz z chomika to kup worek cebuli bo posiedzisz, albo: baw się dobrze aż ci się transwer skończy.
Wszystko inne po kilku słowach mnie przerasta. Zwłaszcza jak kolega po "niemieckiemu" każe mi czytać
30 sierpnia 2015 10:51 / 1 osobie podoba się ten post
p2p polega na tym, że masz jakiś program zainstalowany na komputerze, na przykład emule, edonkey itp. Tym programem ściąga się pliki, ale jednocześnie udostępnia się je dalej. I to jest zakazane. Raczej nie masz takiego programu, bo jak jesteś zielona to skąd:) No chyba, że ktoś Ci ściągnął.
Nie powiem Ci, że ściąganie z chomikuj nie będzie ścigane. Niby nie jest, ale nigdy nic nie wiadomo.
30 sierpnia 2015 11:15
WSTENGA

Ta dyskusja jest super. Ale macie przed sobą kompletne beztalencie komputerowe. Równie dobrze możecie po chińsku mnie oświecać. Nie mam pojęcia co to to p2p i jak to działa. Proszę więc łopatologicznie od mnie: jak se ściągniesz z chomika to kup worek cebuli bo posiedzisz, albo: baw się dobrze aż ci się transwer skończy.
Wszystko inne po kilku słowach mnie przerasta. Zwłaszcza jak kolega po "niemieckiemu" każe mi czytać :tanczy:

A wiec wstega teraz tak po naszemu. Jesli chcesz legalna muze lub filmy to najlepiej kup w sklepie. Sciaganie programami p2p jest kradzieza bez wzgledu na to co ktos mowi. Gdybys ty zainwestowala duze pieniadze w produkcje filmu to napewno bys nie chciala zeby ktos sciagal za friko:):)
30 sierpnia 2015 11:54
Mam zadanie czysto techniczne - wczoraj przyjechala moja zmienniczka. Ma laptopa, podałam jej klucz do WLAN. Połączyła się z siecią ale "tylko lokalnie" co skutkuje brakiem internetu...Gdzieś jest cos zablokowane...Gdzie??? I co??? Gdzie kliknąć, żeby to ustrojstwo zadzialało... Ma ktoś na to jakąś radę? Prosimy o pomoc :)
30 sierpnia 2015 12:40 / 1 osobie podoba się ten post
Dzięki Wam bardzo za odpowiedź. Raczej nic nie mam na kompie bo kupuję książki tylko przez Allegro, albo w domu mam chomika. Nigdzie więcej.
Tego emule kiedyś dawno temu kojarzę, że był na domowym, ale coś z nim nie tak było i wyłączyli. Na lapku nie widzę czegoś takiego (ikonka).
30 sierpnia 2015 18:05
Ola55

Mam zadanie czysto techniczne - wczoraj przyjechala moja zmienniczka. Ma laptopa, podałam jej klucz do WLAN. Połączyła się z siecią ale "tylko lokalnie" co skutkuje brakiem internetu...Gdzieś jest cos zablokowane...Gdzie??? I co??? Gdzie kliknąć, żeby to ustrojstwo zadzialało... Ma ktoś na to jakąś radę? Prosimy o pomoc :)

To znaczy jest połączenie, a nie ładują się strony?

Twój laptop rozumiem łączy się przez Wi-fi. Nie macie tam kabla LAN, żeby spróbowac czy laptop zmienniczki po kablu łączy?
30 sierpnia 2015 23:03
tina 100%

To znaczy jest połączenie, a nie ładują się strony?

Twój laptop rozumiem łączy się przez Wi-fi. Nie macie tam kabla LAN, żeby spróbowac czy laptop zmienniczki po kablu łączy?

Dzięki Tina - sytuacja opanowana - rozłączyłam swój laptop oraz telefon z WLAN i wtedy u niej internet się pojawił :)  Po czym ja włączyłam swoje obydwa urządzenia i.... wszystko działa :)