Zmienniczki

22 stycznia 2015 21:30
fiona

Ja ci powiem tak kiedys codziennie na szmacie leciałam bo tak robie w domu ? ale dzieci podopiecznej nie szanują tego robią tak straszny bałagan w piątki jak sie do mamy popołudniu schodzą że szok :( więc sprzątam raz w tygodniu w sobote z szacunku do siebie samej ,nie jestem wszak putz frau

Masz rację, bo jak przychodzi taka chmara i robi bałagan to sama miałabym to w poważaniu. :)
22 stycznia 2015 21:31
fiona

ale czym ona się meczy po 18 nie rozumiem :(?

jak to po 18?
22 stycznia 2015 21:31 / 3 osobom podoba się ten post
justifig

dodam jeszcze, że tam nie ma stałej zmienniczki i nie robię tego żeby się przypodobać ale czasami tak mi się nudzi że mnie nosi. W rodzinnym domu robię jeszcze więcej więc to dla mnie codzienność.
PS. nie mam fisia na punkcie sprzątania :D

Tu gdzie jestem nie mam zbyt wielu obowiązków,bo moja pdp jest calkowicie sprawna,ale...rozkładam sobie prace na cały tydzień żeby nie pomyślała,że nic nie robię.
Sprzątaniem nadmiernym można tez sobie zaszkodzić,pierwsza opiekunka ,ktora tu była,sprzatała codzinnie cały dom czyli 3 kondygnacje,na koniec okazało się,że zniszczyła podłogi bo myła na mokro,zniszczyła dywany - bo częste odkurzanie niszczy o innych głupotach nie wspomnę.
Ogólnie zauważyłam,że moja pdp nie lubi jak biegam z miotłą między jej stopami,nie lubi jak włączam odkurzacz.
Mam rozpisany szczegółowy plan sprzątania domu,ale i tak często słyszę :" nieee,dziś nie odkurzaj,zrobisz to za tydzień".
Uprzedzam Cię tylko,że nie wszędzie będziesz pochwalona za czystość.
22 stycznia 2015 21:32 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Ogólnie to wygląda tak,że lepiej  nie pisz tego na forum, bo wyjdzie ze sie poniżasz.Lepiej lezeć w wannie z piana i pachnieć.A pdp niech sie do roboty bierze:):)
Ostatnie zdanie to żart.

Mnie także nie trzeba nic mówic . Sama patrzę co mogę jeszcze zrobić,bo zwyczajnie zanudziłabym się .Są dni, gdy  mam więcej pracy i są dni,że mam sporo wolnego.  Rodzina jest ze mnie zadowolona  . Jestem druga opiekunką .Ściągnięto mnie wcześniej niż pierwotnie planowano.Moja poprzedniczka , niestety,przez alkohol wczesniej musiała opuscic miejsce. Ale   dziadkowie oceniają ,że pracowała dobrze. Są bardzo obiektywni.Chociaz jest jeszcze jedno ale....Nie mnie to oceniać.
22 stycznia 2015 21:33
kasia63

Ale tez nie może być tak ,że pod tę niby pierwsza wszystko ustawione a drga trzaska wszystkie niewygodne dla tamtej terminy-jak ja w tym roku na BN to druga w nastepnym.Sprawiedliwie ma być!A jak nie to do widzenia!!!!

Moja zmienniczka ma się chyba ze mną za dobrze, łykam wszystkie święta jak młody pelikan i tylko Sylwestra żal xD
22 stycznia 2015 21:34
ivanilia40

Tu gdzie jestem nie mam zbyt wielu obowiązków,bo moja pdp jest calkowicie sprawna,ale...rozkładam sobie prace na cały tydzień żeby nie pomyślała,że nic nie robię.
Sprzątaniem nadmiernym można tez sobie zaszkodzić,pierwsza opiekunka ,ktora tu była,sprzatała codzinnie cały dom czyli 3 kondygnacje,na koniec okazało się,że zniszczyła podłogi bo myła na mokro,zniszczyła dywany - bo częste odkurzanie niszczy o innych głupotach nie wspomnę.
Ogólnie zauważyłam,że moja pdp nie lubi jak biegam z miotłą między jej stopami,nie lubi jak włączam odkurzacz.
Mam rozpisany szczegółowy plan sprzątania domu,ale i tak często słyszę :" nieee,dziś nie odkurzaj,zrobisz to za tydzień".

Dziękuję za rady :) Właśnie ja tak samo, ustalam sobie sama obowiązki na cały tydzień, tak jest wygodniej i oszczędniej. Czytałam często, że nie wszytskie rodziny to doceniają a szkoda.
Myślę, że mój drugi wyjazd będzie ho hooo za kilka lat, muszę najpierw się odbić , nadrobić zaległości a potem wyjeżdzać ponownie :)
22 stycznia 2015 21:34
Nie najlepiej, justifing, bo jak było ich aż 6 i żadna wg. Twojej PDP pracowita, no to babcia miała strasznego pecha, albo... Babcia była tak dobra w dawaniu zadań i poleceń, że Twoje poprzedniczki musiały ją zawodzić. Jedna nie chciała myć okien, druga wyprawić babci urodzin na 10 osób przy stole, trzecia-Urlauberin leniwa odmówiła np. posprzatania piwnicy. Wygląda to tak, że dopóki będzie Cię babcia widzieć na pełnych obrotach, będziesz w rankingu dalej najlepsza. Przetestuj babcię i powiedz jej, że należy ci się 2 godziny dziennie na odpoczynek, albo Urlaub przez jaden cały dzień.
22 stycznia 2015 21:35
Ja ci powiem tak 19 kolacja ,później o 20 babcie do łóżka kłade ,okien nie myje , odkurzę zetre kurze raz w tygodniu ,umyję podłogi wszędzie jedynie to kibelek myję po każdej wizycie babci bo lubi obsikać :(
22 stycznia 2015 21:36 / 1 osobie podoba się ten post
Ali

Mnie także nie trzeba nic mówic . Sama patrzę co mogę jeszcze zrobić,bo zwyczajnie zanudziłabym się .Są dni, gdy  mam więcej pracy i są dni,że mam sporo wolnego.  Rodzina jest ze mnie zadowolona  . Jestem druga opiekunką .Ściągnięto mnie wcześniej niż pierwotnie planowano.Moja poprzedniczka , niestety,przez alkohol wczesniej musiała opuscic miejsce. Ale   dziadkowie oceniają ,że pracowała dobrze. Są bardzo obiektywni.Chociaz jest jeszcze jedno ale....Nie mnie to oceniać.

O właśnie mam taką samą sytuację :) Jak sie coś robi to szybciej czas leci a ja cały czas zerkam na kalendarz niestety :D
22 stycznia 2015 21:38
ivanilia40

Tutaj gdzie jestem, to są po kątach porozstawiane karteczki z napisem-"nicht putzen" .W tych miejscach są postawione jakieś zabytkowe zegary.Informacja dla wszystkich, dla babci też, bo lata ze ścierką, chociaż u niej to już ma formę odruchu, dla mnie, no i dla sprzątaczki, która tu co 2 tyg przychodzi.Nie powiem, żebym się tymi dyspozycjami zmartwiła ;))
22 stycznia 2015 21:38 / 1 osobie podoba się ten post
fado

Nie najlepiej, justifing, bo jak było ich aż 6 i żadna wg. Twojej PDP pracowita, no to babcia miała strasznego pecha, albo... Babcia była tak dobra w dawaniu zadań i poleceń, że Twoje poprzedniczki musiały ją zawodzić. Jedna nie chciała myć okien, druga wyprawić babci urodzin na 10 osób przy stole, trzecia-Urlauberin leniwa odmówiła np. posprzatania piwnicy. Wygląda to tak, że dopóki będzie Cię babcia widzieć na pełnych obrotach, będziesz w rankingu dalej najlepsza. Przetestuj babcię i powiedz jej, że należy ci się 2 godziny dziennie na odpoczynek, albo Urlaub przez jaden cały dzień.

To fakt, ale jakieś 60% rzeczy nie widzi jak robię, bo jest samodzielna ale bardzo powolna i zauważa wszytsko po fakcie jak jest już zrobione, także też mam dobrze, że nikt nie patrzy mi się na ręce :) mam w ciągu dnia 3 h wolne plus jak nie mam już na prawdę co robić to 2 h dodatkowo na czytanie, uczenie się etc.
22 stycznia 2015 21:39 / 2 osobom podoba się ten post
justifig

Mleczko, ale dlaczego poniżanie się? Że ktoś (wg podopieczniej ) jest pracowity to poniżanie się? Ona się męczy nawet jak nalewa herbatę z dzbanka :D
Wiem, że rodziny tego nie doceniają, chociaż czasami są inne sytuacje. Pytam bo jestem nowa ;)

Widzę,że nowa jestes na forum poczytaj wpisy.Napisalam to w formie żartu co zresztą zaznaczyłam.Nie martw sie na zapas,że rodziny nie doceniają,to jest nieprawda.Jesteś tam potrzebna,przecież Twoja pdp to chora osoba.Pracuj tak żebyś i Ty miała satysfakcje z tej ciężkiej pracy jaką wykonuje opiekunka.Rob to co masz w umowie.
22 stycznia 2015 21:39
fiona

Ja ci powiem tak 19 kolacja ,później o 20 babcie do łóżka kłade ,okien nie myje , odkurzę zetre kurze raz w tygodniu ,umyję podłogi wszędzie jedynie to kibelek myję po każdej wizycie babci bo lubi obsikać :(

To możemy sobie rączki podać bo mam tak samo :) , plus napalenie w piecu taka "rozrywka" w ciągu dnia
22 stycznia 2015 21:41 / 1 osobie podoba się ten post
justifig

To możemy sobie rączki podać bo mam tak samo :) , plus napalenie w piecu taka "rozrywka" w ciągu dnia

no ja mam gazowe ogrzewanie :) hehe
22 stycznia 2015 21:42
mleczko47

Widzę,że nowa jestes na forum poczytaj wpisy.Napisalam to w formie żartu co zresztą zaznaczyłam.Nie martw sie na zapas,że rodziny nie doceniają,to jest nieprawda.Jesteś tam potrzebna,przecież Twoja pdp to chora osoba.Pracuj tak żebyś i Ty miała satysfakcje z tej ciężkiej pracy jaką wykonuje opiekunka.Rob to co masz w umowie.

Drogie Mleczko wiem, wiem że w formie żartu :) nie miałam na celu wyrażanie agresji :) ale tak czytam właśnie starsze wpisy i naszła mnie taka myśl " Bożeee ja chyba za dużo robię tutaj!" :):)