Ciekawostki z języka niemieckiego

09 października 2014 21:22
hagia

Tak :-) 
Ale ten Dings jest z języka potocznego Niemców, albo jak mówiła moja koleżanka z języka Kali-Mali;)

Mój dziadek poprzedni rozróżniał - Ding to było jedno, Dings więcej.
Bo od Ding normalnego to liczba mnoga jest chyba Dinge. 
09 października 2014 21:24
A moja babcia Marysia stale powtarza słowko-doch...no i coś,co ja słyszę jako-gern lub geld,jutro dam jej chyba kartkę,niech mi to przeliteruje.
09 października 2014 21:24
wichurra

ja wpisałam w Pons dings i wyskoczyły właśnie określenia 
09 października 2014 21:28
To mnie się już chyba wszystko pomyliło:)
Rzeczywiście jest Dings, jako ten tam, wihajster.
Mój dziadek był zatem nieprecyzyjny. Raz mówił Hochdeustch - Ding, a raz Umgangssprache - Dings.
09 października 2014 21:28
wichurra

Twój poprzedni pdp używał dobrego niemieckiego, to Dings z jest z potocznego.
09 października 2014 21:29
wichurra

To mnie się już chyba wszystko pomyliło:)
Rzeczywiście jest Dings, jako ten tam, wihajster.
Mój dziadek był zatem nieprecyzyjny. Raz mówił Hochdeustch - Ding, a raz Umgangssprache - Dings.

noooo ten wihajster...dobreDDDDD
09 października 2014 21:36
U nas w Wielkopolsce mówi się wihajster:)
09 października 2014 21:37
agamor

noooo ten wihajster...dobreDDDDD

Mój osobisty dziadzio mówił wihajster,  ale on używał  wielu słów, ktore pochodziły z niemieckiego, np. Wasserwaage, a już mój tata mówił poziomica.
Miło sobie przypomnieć, dzięki Wichura  
09 października 2014 21:38
wichurra

u nas na Warmii też hahahahaDDD
09 października 2014 21:42 / 3 osobom podoba się ten post
Powiedzmy sobie śmiało, w całej Polsce mówi się wihajster ;):

http://sjp.pwn.pl/sjp/;2579825
09 października 2014 21:44 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Dings też się mówiło. W każdym bądź razie używała tego moja babcia w znaczeniu "to coś".
09 października 2014 21:46 / 3 osobom podoba się ten post
amelka

A ja jak wrócę do domu, to nie będę: piekła, ani gotowała, ani nawet sprzątała też nie będę.
Po prostu nie będę robiła nic. 
Poproszę jedną panią to mi posprząta. Taka będę leniwa. W końcu może nauczę się leniuchować :-))
I czy to jest ciekawostka z języka niemieckiego?

Ja leniuchuje za pieniądze, bo jak leze sobie na prawym boku to mi kasa na konto wpływa.A domu nie mogę leniuchować, bo musze ja wydać, a na leząco to tylko zarobic mozna.Taka to ciekawostko językowa jak Twoja:)
09 października 2014 21:50 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Ja leniuchuje za pieniądze, bo jak leze sobie na prawym boku to mi kasa na konto wpływa.A domu nie mogę leniuchować, bo musze ja wydać, a na leząco to tylko zarobic mozna.Taka to ciekawostko językowa jak Twoja:)

E , dobre to je !!! na leżąco to tylko zarobić można "....dobreeeee , ale niektórzy to nawet na stojąco potrafią .....pracować - oczywiście -:)))))))))))
09 października 2014 21:53 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

E , dobre to je !!! na leżąco to tylko zarobić można "....dobreeeee , ale niektórzy to nawet na stojąco potrafią .....pracować - oczywiście -:)))))))))))

E , dobre to je !!!
09 października 2014 21:54
hagia

Mój osobisty dziadzio mówił wihajster,  ale on używał  wielu słów, ktore pochodziły z niemieckiego, np. Wasserwaage, a już mój tata mówił poziomica.
Miło sobie przypomnieć, dzięki Wichura :-) 

Mój tata cały czas mówi wasserwaga:)

Jakie jeszcze słowa z niemieckiego znacie?
Mówi się u Was rojber? U nas na niegrzeczne dzieci tak się mówi - ale rojber, znowu coś zmajstrował. 
A to od niemieckiego słowa der Räuber. Zresztą Schiller taki dramat napisał - die Räuber.

Znowu moja koleżanka z okolic Bydgoszczy na drożdżówki mówiła szneki - z pewnością od der Schnecke - bo pod spodem miały taki zawijas ślimakowy te drożdżówki.