Przepisy kulinarne

21 grudnia 2022 17:06 / 2 osobom podoba się ten post
Przyszła mi ochota na rybę po japońsku. Tylko nie wiem, ile tych ryb kupić ??
 
22 grudnia 2022 11:35 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Przyszła mi ochota na rybę po japońsku. Tylko nie wiem, ile tych ryb kupić ??
 

Wg przepisu to pół tony żywej ryby, którą musisz oskrobac i wypatroszyć .Potem.umyc i ręcznikiem papierowym  pozbawić wilgoci 
 . Smażyć, nie wolno mrozić .
 
Masz zajęcie ,  nie będziesz się nudził 
 
22 grudnia 2022 12:11 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Wg przepisu to pół tony żywej ryby, którą musisz oskrobac i wypatroszyć .Potem.umyc i ręcznikiem papierowym  pozbawić wilgoci 
 . Smażyć, nie wolno mrozić .
 
Masz zajęcie ,  nie będziesz się nudził 
 

Jestem już padnięty 
22 lutego 2023 16:29 / 1 osobie podoba się ten post
22 lutego 2023 22:39 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Porady...
 
https://smakosze.pl/wlej-2-lyzki-w-trakcie-duszenia-mieso-po-kwadransie-bedzie-miekkie-rm-170223

Nie słyszałam o tym, ale wypróbuję
27 lutego 2023 13:42 / 7 osobom podoba się ten post
Dzisiejsza zupa z soczewicą była tak smaczna,że chcę się z Wami podzielić przepisem. Naprawdę warto spróbować,nie tylko wegetarianom może posmakować.
 Nie mam jakichś stałych ilości składników,wszystko prawie na oko?,na koniec można doprawić po swojemu.
 Zupa z czerwoną soczewicą,mlekiem kokosowym i pomidorami
------------------------------------------------------------------------
1. pokroić drobniutko 1 cebulę,posiekać drobniutko czosnek,ja wzięłam 2 duże ząbki
2. 1  dużą marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki
3. w garnku rozgrzać olej kokosowy, może być inny. Ile,sami  musicie zobaczyć,jak za mało to dodać
4. na rozgrzany olej wrzucić cebulę,chwilę smażyć mieszając,dodać czosnek i przyprawy- spory kawałek            
    (3-4cm?) startego imbiru,sól,pieprz, czubatą łyżeczkę kolendry,łyżeczkę kurkumy,niepełną łyżeczkę
    curry. Wszystko mieszać razem,dodać startą marchewkę,opłukaną czerw.soczewicę (ok 3/4 szklanki) 
    Chwilę wszystko razem podsmażyć. Cały czas mieszać. Już pachnie cudnie,zamknąć drzwi od kuchni 
    jeśli takie są ?.
5.  Wlać butelkę passaty albo innych pomidorów z kartonika czy słoika. Można dać z puszki,siekane,
    ale wtedy będą kawałki a ja jednak wolę przetarte. Dodać puszkę mleka kokosowego,dzisiaj miałam 
    3/4 puszki i też ok. Dolać trochę gorącej wody. Nie wiem ile,na początek może szklankę.
    Zagotować,zamieszać,gotować na średnim ogniu czy na 3 na elektrycznej . Zupa jest gęsta,u mnie 
    taka ma być. Ale trochę wody jeszcze dolewałam. Gotować aż soczewica będzie miękka. Dzisiaj
    gotowałam prawie godzinę,ale jak w domu soczewicę wcześniej namoczyłam,to idzie dużo szybciej .
6.  Spróbować,dosmaczyć po swojemu,może rozcieńczyć jak ktoś chce ,posypać siekaną kolendrą
    jeśli akurat się ma i ...Smacznego 
              Z tych proporcji wyszło mi 3 pełne talerze ,dokładkadla Giseli (tak jej smakowała ) i trochę zostało.  Trochę to tak może na 2 małe porcje. Jutro coś z nią pokombinuję i zrobię 3 porcje. A może zjemy dzisiaj na kolację?
Ilość można sobie samemu dobrać,najważniejszy smak,a tutaj przyprawy i,co tam dużo gadać,dobra passata ,ten smak wydobywają.
              Jak ktoś chętny na kotlety z Berg Linsen ,to też mogę wrzucić przepis. Z wyglądu jak prawdziwe mielone a w smaku...dla mnie mniam.
 Smartek popsuty to,niestety ,fotek nie zapodam☹️. Z tabletem nie chce mi się przy garach latać.
 
27 lutego 2023 15:02 / 4 osobom podoba się ten post
Dziękuję 
27 lutego 2023 15:49 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Dziękuję :-)

Bitte Bitte 
05 kwietnia 2023 12:50 / 5 osobom podoba się ten post
Zrobiłam ćwikłę . W życiu za żadne skarby świata nie tarlabym chrzanu na tarce 
Zrobiłam w cwaniaku  Super dosmaczony ,konsystencja taka jak trzeba 
 Co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu,.że zakup był trafiony . Polecam .
 
05 kwietnia 2023 23:41 / 5 osobom podoba się ten post
Jakiś czas temu obiecałam przepis na pulpety jaglane. Oto i on  Taki nie bardzo precyzyjny?
-szklankę kaszy jaglanej wrzucić na sitko i porządnie płukać pod bieżącą wodą,najlepiej dobrze ciepłą
-opłukaną kaszę zalać 3 szklankami wody,lekko posolić,gotować do wchłonięcia całej wody. Najlepiej jak będzie taka trochę kleista a nie sypka
-1 dużą cebulę pokroić w drobną kostkę,1 dużą marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach
- cebulę zeszklić,lekko posolić,dodać startą marchewkę i razem smażyć na średniej mocy aż marchewka trochę zmięknie
- lekko przestudzoną cebulę z marchewką dodać do przestudzonej kaszy(nie musi być zimna)
-wszystko razem zblendować. Nie musi być bardzo gładko,ale wtedy lepiej się lepi
-doprawić tak,jak się lubi i w zależności od sosu,w jakim chcemy je podać. Do tego jak do königsberger klopse,dałam tylko sól i pieprz,do pomidorowego,to co lubimy z pomidorami,u mnie obowiązkowo tymianek. Jeśli smażę je jako mini  kotleciki ,przyprawiam bardziej wyraziście-kolendra,kumin,curry,papryka słodka,płatki chilli,sporo wędzonej.
-z masy robię małe klopsiki,jak za rzadka,to dodaję trochę mąki,najczęściej kukurydzianej ale chyba może też być zwykła. Jeśli mają to być kotleciki to panieruję lekko w bułce albo kaszce kukurydzianej. Jak klopsiki do sosu,to nie panieruję
-rozgrzewam olej na patelni,tak trochę więcej,na oko ok 2cm głębokości
-klopsiki czy kotleciki smażę na średnim ogniu na ładny ,złoty kolor ,obracając na wszystkie strony. I gotowe. Można podgrzewać w różnych sosach,u mnie najczęściej pomidorowy lub pieczarkowy. A ostatnio zrobiłam jak königsberger klopse,w sosie z kaparami i były tak smaczne jak żadne inne 
      Zapomniałam o najważniejszym. Jeśli mają to być kotlety,to dodaję jajko i bułkę tartą,tyle,żeby były wiecie jakie,takie co się dają formować i nie rozwalają się. Możliwe,że bez jajka też się udadzą,klopsiki przecież się trzymają kupy?. Pasuje do nich każda surówka czy sałata,taka jak do mielonych. U mnie najczęściej buraczki na ciepło,zimą kiszona kapusta,a przez cały rok moja ulubiona z pora,jabłka i marchewki.
Dobra wiadomość to taka,że usmażone można zamrażać . Jak już robię to od razu więcej. Zamrażam,później tylko wrzucić do sosu i obiad w ciągu...,no w takim czasie,ile gotują się ziemniaki gotowy?.
 
06 kwietnia 2023 14:00 / 3 osobom podoba się ten post
Podam Wam przepis na soczystego łososia.Filety że skóra kładziemy do zimnego żaroodpornego:z dołu masło dość grube plastry, sól, pieprz i u góry to samo.Przykrywamy.Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy góra i dół na 200 i na oko zależy od porcji ryby.Dogladac ale mniej więcej zanim się nagrzeje to ok godzina, potem można zmniejszyć i trochę dac odparować.Do tego sałatka z roszpunki z pomidorkami i rzodkiewka. Cos fantastycznego. 
06 kwietnia 2023 15:15 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Przyszła mi ochota na rybę po japońsku. Tylko nie wiem, ile tych ryb kupić ??
 

06 kwietnia 2023 16:45 / 3 osobom podoba się ten post
Ide  bo mam zamiar zrobić 7 żeby były do mojego gotowanego jutro żurku na sobotę aż 3szt farbuje buraczkami,  kurkuma, fasolka ziel.