27 lutego 2014 23:46 / 1 osobie podoba się ten post
Kropka69ja sie do końca na tym nie znam, ale w agencji mi powiedzieli że mogę tylko 6 m-cy w roku, żeby uniknąc podwójnego opodatkowania. Mam normalną , tzw "Umowe o pracę tymczasową". No i jak sie tak dokładnie policzy, tzn podzieli te składki z 6 takich"bogatych" miesięcy na 12 miesięcy w roku, to nie wiem czy ta emerytura taka wysoka wyjdzie...
No tak, ale pracując przez 6 miesięcy w roku, przez cały rok masz składki od średniej krajowej. Tymczasem dziewczyny, które pracują na umowy zlecenia mają odprowadzane składki tylko za okres, kiedy w Niemczech pracują - i są to w najlepszym razie składki od najniższej krajowej (tak mi się wydaje) - dużo ma od jeszcze niższych stawek te składki odprowadzane. No a jak nie pracują, to nie mają żadnych składek.
Pracując na umowę o pracę mają też przeważnie składki od najniższej krajowej, a jak jadą do domu to przechodzą na jakąś 1/8 etatu i wtedy te składki też malutkie są.
Uważam więc, że Ty, ze swoimi składkami przez cały rok od kwoty 1850 to masz naprawdę nieźle to ustawione.