Płaca dla opiekunki w PL

15 września 2014 15:46
Jasne, ze ściema i jasne, że nie kupuje.
to jest przeliczanie euro na złotówki i złotówki na euro.
Gdyby nie to, nie byłoby dyskusji o NBP.
15 września 2014 16:01 / 1 osobie podoba się ten post
a to dobre..hee..jak się tłumaczą agencje że kupują euro od banku..a w czym płaci się w Niemczech..??Pytanie za 100 euraczy..haa,to jest strasznie głupie tłumaczenie..ja nie mogę..hiiiiaaa.!!
15 września 2014 16:18
Gabrysia

Nie, nie jest to kurs kupna NBP - jest lepszy :)

Kurs średni jest ustalany przez bank centralny danego państwa realizujący politykę walutową. W PL jest to NBP -ogłaszany jest codziennie ok. południa. Tym kursem kierują się wszystkie inne banki i kantory (oczywiście wchodzą też inne czynniki typu podaz i popyt na poszczególną walutę itd.)

Do kursu średniego dodaje się prowizję sprzedazy i wychodzi kurs sprzedaży banku,
i odejmuje się prowizję zakupu = kurs zakupu banku.

To tak baaaardzo obcesowo, aby zrozumieć :))))

Czyli kurs średni NIE JEST przeciętną z danego dnia.

Średni kurs NBP jest najkorzystniejszym przelicznikiem w naszym przypadku (zawsze się o niego ubiegałam, ale agencje nie chcą stosować). 
Z ciekawości wichurka, co to za agencja że sama oferuje taki kurs?

Skorki Gabrysia - w błąd wprowadziłam niechcący - sprawdziłam umowę i nie ma kursu średniego, tylko po prostu kurs NBP z ostatniego dnia miesiąca. Mam nadzieję, że to kurs skupu będzie.
15 września 2014 16:22
wichurra

Skorki Gabrysia - w błąd wprowadziłam niechcący - sprawdziłam umowę i nie ma kursu średniego, tylko po prostu kurs NBP z ostatniego dnia miesiąca. Mam nadzieję, że to kurs skupu będzie.

Będzie, będzie .....tylko kurs skupu to ten najniższy !
15 września 2014 16:27
Tez mam tak jak wichurra,ale ostatni raz,kiedy biore w zlotówkach.Zakładam konto walutowe,doszlam do wniosku ze zawsze lepiej Euro mieć i samemu wymieniac ,kiedy sie chce.W mojej firmie mozna tak,lub tak,decyduje opiekunka.Ja chcialam w zlotowkach,bo wydawalo mi sie to prościej.Teraz wiem z prosciej nie znaczy lepiej.
15 września 2014 16:27
No jak - kurs skupu jest wyższy niż kurs sprzedaży przecież. Do tej pory też miałam kasę w euro i wszystko było jasne - no ale inna firma, inne zasady. Jednak muszę zapytać, czy jednak w euro by mi nie przesayłali. Ale to już przy kolejnym kontrakcie.   
15 września 2014 16:30
wichurra

No jak - kurs skupu jest wyższy niż kurs sprzedaży przecież. Do tej pory też miałam kasę w euro i wszystko było jasne - no ale inna firma, inne zasady. Jednak muszę zapytać, czy jednak w euro by mi nie przesayłali. Ale to już przy kolejnym kontrakcie.   

A jakim cudem?
NBP potrąca sobie prowizję od kursu średniego = kurs kupna
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursyc.html

15 września 2014 16:33 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

no co ty Wichura, kurs skupu jest niższy od kursu sprzeadaży

15 września 2014 16:38
bieta

no co ty Wichura, kurs skupu jest niższy od kursu sprzeadaży

No racja - ja to sierota jestem:)
15 września 2014 16:39
Ola55

I w tym jest odpowiedź - Twoją siostrę zatrudnia pracodawca norweski - ma korony, nas zatrudnia polska agencja - i ...jest różnie. W zależności od agencji i podpisanej umowy - wyplata jest w złtówkach lub w euro. Pamiętaj - nas nie zatrudnia Niemiec...

no to ja nie rozumiem,ale Niemiecka rodzina płaci w euro a nie w złotówkach wiec dlaczego agencje wam to przeliczaja na złotówki ??? Co do mojej siostry to ona tez wyjezdża z polskiej agencji,ale zapotzrebowanie na pracownika wysyła do tej agencji firma norweska i to ona przelewa kasę do agencji a agencja na konto pracownika w koronach,dlatego nie rozumiem,dlaczego te wasze agencje przeliczaja wasze pieniądze,no taka ciemna chyba jestem...
15 września 2014 16:41 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

No racja - ja to sierota jestem:)

Jaka znowu sierota, toż my tutaj jedna wielka rodzina : siostry, bracia, nawet OJCA tu mamy (na szczęśćie i nieszczęście) :))))))))
15 września 2014 17:01
oj....my wszyscy to sierotki Maryśie..hiiii.!! Aj tam...z tymi płacami to jest jeden wielki bajzel...hii..
15 września 2014 17:13 / 1 osobie podoba się ten post
iwunia

no to ja nie rozumiem,ale Niemiecka rodzina płaci w euro a nie w złotówkach wiec dlaczego agencje wam to przeliczaja na złotówki ??? Co do mojej siostry to ona tez wyjezdża z polskiej agencji,ale zapotzrebowanie na pracownika wysyła do tej agencji firma norweska i to ona przelewa kasę do agencji a agencja na konto pracownika w koronach,dlatego nie rozumiem,dlaczego te wasze agencje przeliczaja wasze pieniądze,no taka ciemna chyba jestem...

iwunia ,to jest wyższa "szkoła akrobacji -placowej" :)
15 września 2014 17:20 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

A jakim cudem?
NBP potrąca sobie prowizję od kursu średniego = kurs kupna
http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursyc.html

to nie prowizja - nazywa sie to spread walutowy i jest to wyrazona w % różnica pomiędzu kursem kupna a kursem sprzedaży danej waluty i to jest zysk banku . Nie jest to prowizja . Wybierajac bank do założenia np konta złotówkowego i konta walutowego wystarczy zapytać jaki mają spread . Im wyższy tym gorzej .
15 września 2014 17:25
aldona

Liczy sie,sa odprowadzane skladki do ZUS i masz liczone  do emerytury, tyle tylko ,ze skladki odprowadzane jak w niektórych firmach od kwoty 1100 czy 1500 jest to samobójswto w bialy dzień.:):)zadna rewelacja od najniższej krajowej rowniez nie jest.,no ale tak pracuje b duzo osób.
Na zleceniu nie masz urlopu platnego ani chorobowego.

Jeżeli zgłosisz zleceniodawcy chęć potrącania dobrowolnej składki na ubezpieczenie chorobowe to po 90 dniach należy Ci się zasiłek chorobowy. Wysokość składki 2,45%.