Zwrot niemieckiego podatku

30 października 2012 20:41
Niewykluczone ,a slyszalam że dlatego pracodawcy wymagają gewerbe od pracownika aby w razie czego uniknąc odpowiedzialności prawnej,bo zakłada sie ,że ktoś samozatrudniony ma obowiązek znac przepisy prawne i pracodawca za niego nie odpowiada.
W przypadku opiekunek jest troche inaczej,bo chodzi o to aby te przebywanie calodobowe u podopiecznego jakos zatuszowac,bo to jest wlasnie niezgodne z prawem
30 października 2012 20:47
Nie wolno opuszczac domu???co ty masz za prace!
30 października 2012 20:56
hmmmmm wiele jest takich miejsc, gdzie przerwa jest tylko teoretyczna, bo podopieczna z demencją świruje w ciągu dnia! Nie mozna jej zostawić ze względu na bezpieczeństwo!
30 października 2012 21:02
Nierzadko zdarza sie ,ze w takich sytuacjach opiekunka jest pozostawiona sama sobie bo rodzina ma to gdzies,a przeciez trzeba wyjsc ,odetchnac,chociazby po to aby moc pozniej lepiej pracowac i aby samemu fiola nie dostac
10 listopada 2012 20:07
Alutka-a jak tam twoj zwrot podatku-cisza??
10 listopada 2012 20:23
no wlasnie co tam z tym zwrotem ? pewnie dostalas i juz przepilas!!!
10 listopada 2012 22:56
Tino, pracujacym w opiece, nalezy sie przerwa 10 godzinna..... na regeneracje sil psychiczno-fizycznych, inni majacy nietypowe godziny pracy... maja na to 11h.
Niemieckie prawo gwarantuje wszystkim pracujacym w opiece..... jeszcze raz powtorze 10 godzin na odpoczynek!!!!

10 listopada 2012 23:02
Kika1, 10h - czyli 8h spanie i 2 h przerwa
10 listopada 2012 23:29
Nie, nie tak.... po polozeniu babuni do lozka np. o godz. 22.oo masz prawo do 10 godzinnego nieprzerwanego odpoczynku:)

Jesli jest ktos zmuszony do pracy w nocy, oczywiscie powinien sie domagac dodatkowej zaplaty...

Wiem, ze realia sa inne ale o tym trzeba przynajmniej z przelozonym rozmawiac....

Zeby nie mysleli, ze Polacy to gesi i..... swoich praw nie znaja:)))
11 listopada 2012 00:27
Nie, nic nie dostałam i nie przepiłam, bo ja juz nie piję:). Narazie cisza, w poniedziałek zadzwonie... Kaya, ja na mini jop pracowałam w tym roku, w ubiegłym na umowę o prace, za 1200 eu netto i od tej kwoty ubiegam się o zwrot!
11 listopada 2012 02:26
Alutka, I know it !!! ale czemu zawsze mowisz mini jop ?`??? a nie mini job ????

Kika1, ja mam akurat lajtowa stelle, ale wiem jak niektore dziewczyny musza skakac przy babce z demencja na 106 albo co gorsza przy malzenstwie gdzie niby opieki wymaga tylko jedno, a drugie "lekkiej pomocy " !

A z tego co mowila mi Bürofrau nasza, to przy opiece dzien w dzien nalezy sie caly dzien wolny raz w tygodniu . No ale o tym wiekszosc opiekunek moze pomarzyc tylko !
11 listopada 2012 10:57
W umowie stoi 38,5 godz.
policz zatem ile nadgodzin masz......
powinny byc platne....
popros ksiegowego pod koniec urzedowania o rozliczenie sie z nich:)))

11 listopada 2012 11:36 / 1 osobie podoba się ten post
tak ,o swoje prawa należy sie upominać,aby faktycznie nie zaczac zasuwac na granicy swoich fiżycznych możliwosci.Niemiecke rodziny mają niestety tendencje do angażowania Polek we wszystkie mozliwe prace,bo tak taniej,a jezeli jeszcze dziewczyna sie nie skarży to tym lepiej,nie robia z problemem nic ,mimo ze doskonale wiedza jaka jest sytuacja.Na tym miejscu ,gdzie jestem czas wolny w ciagu dnia wyegzekwowalam na "wydre" ,po prostu jak corka przychodzila ,to od razu wychodzilam i wracalam po dwoch godzinach,zrobilam tak ,bo rozmawiajac z corką o czasie wolnym,kobita wymyslala za kazdym razem powod dla którego nie może tych dwoch godzin z matką posiedzieć.No cale szczeście dotarło,ale teraz babci z racji demencji rytm spania zaczął się zaburzac,więc trzeba będzie upomnieć się o dodatek.
11 listopada 2012 13:38
Tina40, swietnie ze tak egzekwujesz swoje prawa. Moja frau kiedys na poczatku powtarzala czesto ze jak mi cos nie pasuje to znajdzie sobie inna Polke ktorej bedzie pasowac. Na szczescie dotej pory przychodzila jej przyjaciolka a ja sie ulatnialam, ale teraz niestety ona juz nie moze przychodzic tak czesto jak kiedys i to na cale dnie ( a moze tez i nie chce - w koncu tez nie jest najmlodsza a pozatym jej ciotka tez ma ponad 90lat).

Poki co dumam ile mi sie dostanie zwrotu podatku . Mieisecznie niiecale 100 e oplacam podatk. 8 miesiecy - 100 €. Chciaalbym dostac jak ALutka z 500€ zwrotu, akurat bede potrzebowac gotowki w kwietniu ... :(
11 listopada 2012 13:59 / 1 osobie podoba się ten post
Kaya ,na pewno ze swoim niemieckim ,znajdziesz inną ,lepszą stelle.A ta babka ,którą się opiekujesz to niezły okaz,nie dość ,że Cię szantażuje mowiąc ,że znajdzie inną ,to jeszcze robila Cię w konia tyle czasu.Na przyszłość konsultuj umowy z niezależnym prawnikiem,nie od rodziny i trzymaj zawsze rękę na pulsie,i nie daj się nabierać na jakiś patent,że jesteś dla nich jak corka ,wnuczka czy diabli wiedzą co jeszcze.