Zwrot niemieckiego podatku

11 listopada 2012 19:51
Kaya- masz raję pisze się: MINIJOB- przez B na końcu!!!!!!!:):)

Anna, jak tylko cos będę wiedziała dam znać:)
11 listopada 2012 20:25
Witam ja tez czekam i sledze wszystko co piszesz Alutka na temat zwrotu pozdrawiam i trzymam kciuki obys odzyskala
11 listopada 2012 21:00
Alutka, ja zawsze mam racje :) Nasz Steuerberater powiedzial , ze zwrot podatku nalezy sie tylko i wylacznie podatnikowi a nie pracodawcy. Ja postraszona Twoja historia upewnilam sie czy Finanzamt wysle mi zwrot czy babce.

Anna77, nawzajem :=)
11 listopada 2012 21:01
Oj Kayu, dajesz się robić w konia do kwadratu :)
Jeżeli rzeczywiście jesteś na swoim wyżywieniu, to dlaczego Steuerberater podwyższył ci podstawę do opodatkowania a co gorzej również ubezpieczeń o ryczałt 216e (pełne bezpłatne wyżywienie)?
Przecież płacisz składki za coś, z czego nie korzystasz!
To niech ci w takim razie babka da ten ryczał do ręki -przynajmniej pokryjesz sobie koszty wyżywienia.

A do tego zmieniły ci się warunki pracy (czas) mocno na minus ......i też NIC?
Robią Cię jak mogą.......
11 listopada 2012 23:14
Mija , mmmm :(( Steuerberater powiedzial ze nikt mi nie uwierzy ze wikt mam na swoj koszt !! bo to nie tylko zarcie, ale tez np. uzywanie kuchenki , czajnika , ekspersu do kawy . o zesz !!" mam na serio dosc ! chociaz roboty jako takiej tu niewiele, wstawanie o 10.00 , babke idzie spac przewaznie o 22.00 - wiec Ruhe 12 godzin ( oprocz tego ze wstaje w nocy do wc sobie babka kilka razy :SSS ) i jeszcze klotnie z sasiadka !!! Rodzina jest spoko ale mieszka daleko i nie mam z niej porzydku.

Ale juz nie chce mi sie o tym naciagac , bo i tak w Nowym Roku koncze te stelle , wiec po co sie rozwodzic . Nie wiem kogo oni zatrudnia po mnie za tyle e, moze tez beda kombinowac z MiniJOb, ale jaka to MiniJob 7dni w tyg. Ciekawe co na to Steuerberata by powiedzial.

A Ty Miju zadowolona ze swojej stelli ?? :)
12 listopada 2012 00:37 / 2 osobom podoba się ten post
Kayu –ja w tej chwili jestem w domu, więc nie mogę ci odpowiedzieć czy jestem zadowolona ze Stelli :)
Wiesz co, już nie da się czytać: bo Steuerberater powiedział……..mnie to przypomina: bo Grucela powiedziała że legalnie….

To jest Steuerberater babki (przez nią opłacany) i działa na jej korzyść. Jak widać, to babcia ma na wszystko pieniądze……opłaca Bürofrau, Steuerberatera , tylko na opiekunkę jej brakuje? Nie dość że płaci prawie tylko połowę, to jeszcze wyżywienia nie daje, bo za dużo jesz ? (ryczałt żywieniowy to 216e –ty więcej przejesz?).
To, co piszesz, ze zywienie to „uzywanie kuchenki , czajnika , ekspersu do kawy” jest śmieszne! –przecież to wchodzi w Verpflegung (hotelowe).

A wiesz, że tego typu umowa podlega pod przepisy prawne,
-że jest tabela minimalnych zarobków, które bazują na 38,5 godz. tygodniu pracy?
-że masz prawo do płatnego urlopu min. 26 dni w roku?
-że obowiązuje ciebie 1mczne pisemne wypowiedzenie liczone od końca miesiąca –a nie tylko: ja powiedziałam lekarzowi, babce …

O naiwności młodzieńcza !!! :) :)

http://www.arbeitsagentur.de/nn_655192/Dienststellen/besondere-Dst/ZAV/arbeiten-in-deutschland/DE/arbeiten/amz/arbeitgeber/amz-haushaltshilfen-entgelttabelle.html
12 listopada 2012 14:26
"Bo Grucela powiedziala, ze legalnie " :D Tak, przezrem zdecydowanie wiecej niz 216 € .

Dzieki za link !! BArdzo mi sie przyda !!! Zgadza sie to ja mam minimalnie , bo babka brutto placi cos ponad 1400 € miesiecznie !

Wazne jest ze nalezy mi sie platny urlop !!! Wlasnie sie nad tym zastanawialam ju z jak z kasa za urlop gdyz jak wiesz jestem tutaj do lutego po czym pauza ok. 6 tygodni ( najkrotcej bede 4 tygodnie , ale moze byc ze 6 ) . takze za 26 dni babka ma mi zaplacic????

Potem jak wroce na 1 miesiac to pisze wypowiedzenie , i w maju moge odejsc legalnie, tak ???

:)))
12 listopada 2012 15:52
1) Kayu 219€ to 51,10/1os./tydz. –za to 1 osoba wyżywi się super i dostatnio –nawet jakby jadła za 2ch –nie chodzi o jakieś extrazachcianki, bo każda z nas coś tam specjalnego nieraz sobie dokupi. Twoja prywatna sprawa, jeśli się na to godzisz.

Ale najbardziej wkurzające jest co innego ….napiszę w wolnej chwili. Rozumiem, że zgadzasz na niższe warunki finansowe, ale tu robią cię w bambuko pod każdym względem –i to ma być legalne?

2) Mylisz pojęcia. Wynagrodzenie brutto, a łączny koszt pracodawcy –to zupełnie coś innego (ta tabela dot. Twojego wynagrodzenia brutto).

3) Oczywiście, że ci przysługuje pełnopłatny urlop z pełnym ubezpieczeniem –proporcjonalnie do przepracowanych miesięcy, możesz sobie to wyliczyć dokładnie, np. przepracujesz 10 mcy (od maja 11 do lutego 12 wł) to masz prawo do 22 dni płatnego urlopu, tzn. 26:12x10 =22

Resztę mogę napisać w wolnej chwili, ale już w innym wątku –bo nas stąd Mod przegna :) to jest wątek o zwrocie podatku.

Żeby było na temat, dodam tylko: to żadna łaska Steuerberatera, czy Finanzamtu że zwrot trafi na twoje konto. To ty jesteś podatnikiem, z twojego wynagrodzenia jest on potrącany i TYLKO TY masz prawo go otrzymać. U Alutki było inaczej, bo wystawiła pełnomocnictwo na konkretną osobę.

12 listopada 2012 16:37
Miju, dziekuje Ci bardzo !!! Wlasnie taki przyklad jak podalas obowiazuje mnie ! Gdyz jestem tutaj od 1 maja i bede do lutego ( prawdopodobnie do 21.02 , ale moze byc tez tak ze do 28.02 :) , czyli pelne 10 miesiecy , czyli za 22 dni urlopu nalezy mi sie kasiora . dobrze wiedziec za wczasu :) Bo rodzinka o tym na pewno sama z siebie nie wspomni . :* :* :*

Alutka, ile moze sie jeszcze TWoja sprawa ciagnac ????
12 listopada 2012 18:23
Alutka, teraz mi przyszło do głowy że i Ty chyba masz prawo do płatnego urlopu :) Za 2 miesiące to by było 5 dni -bo jako dojrzała 30tka masz 30 dni za rok. To całe 200e netto!

Może warto zadzwonić do prawniczki, dopóki sprawa w grze....
12 listopada 2012 18:37
Mija :* :) Jak milo ze pomyslalas o Alutce , 200 € na dwie, to po stówie dla kazdej :)

ALe kasiora sie szykuje :)))
12 listopada 2012 18:40
haha....na jakie 2 ? myślisz o Alutce i o sobie ...czy o mnie :)

Zobaczysz jeszcze, jaki ja Ci rachunek wystawię za te porady! :) :) :)
12 listopada 2012 18:57
Bo ALutka powiedziala ze sie podzieli ze mna wszelka dodatkowa kasa . Mijo, a Ty co w polsce porabiasz ???

Alutka, obys tylko nie podpisala przypadkiem ZRZECZENIA zwrotu podatku przy tym pelnomocnictwie :((((
12 listopada 2012 19:15
E tam....będzie dziewczyna miała na pokrycie prawnika i jeszcze kapkę zostanie.

Ja od kilku dni leżę w łóżku z zapaleniem oskrzeli ....a żeby było zabawniej zaraził mnie lekarz (stomatolog). Za późno się zorientowałam, bo bym mu już na wstępie zwiała z fotela.....

Głos straciłam, kaszlę okropnie, więc z nudów siedzę w necie, szukam pracy i czytam fora.

Kaya, ty jesteś gdzieś z okolicy Wwy -skąd dokładnie?
12 listopada 2012 19:52
Ty Mija, jestes taka obrotna na pewno znajdziesz fajna i oplacalna stelle :=)

Wiesz gdzie jest Wyszków??? 40km na wschod od Warszawki .