Druki A1

17 listopada 2013 20:57
hogata76

To zanczy,ze jak ja,w roku 2013 przepracowalam 8 m-cy(wiecej niz 183 dni),musza mi doslac druk do Niemiec oprucz pitu-11?
Ja nie pracuje ciagiem,tylko  w sytemie 2 na 1 i co wtedy?Praca na umowe zlecenie,w momencie kiedy konczy mi sie kontrakt,juz nie pracuje,co wtedy?
Kurcze juz tak osiwialam,ze masakra:(

Wydaje mi sie że wtedy bez Pitu polskiego. Tylko od razu rozliczenie niemieckie? Bo nie rozlicza się tylko tych 2 miesiecy nadwyżki ale całe 8 m-cy w Niemczech.
17 listopada 2013 21:02
MeryKy

Wg mnie to Agencja musi wystawić druk abyśmy się mogli rozliczyć. Zamiast Pit 11 musi nam wystawić inny druk do rozliczenia w Niemczech. Pytałam się mojego niemieckiego kuzyna i w Niemczech tak jak u nas zakład pracy musi przesłać specjalny druk na podstawie którego się rozliczamy. Więc jeżeli firma jeszcze istnieje to nie ma problemu. Gorzej jak już np. padła :(
No a dziewczyny które mają własną działalość zarejestrowaną to oczywiście jak przekroczyły 183 dni muszą same brać sprawy w swoje ręce. Bo one są dla siebie zakładem pracy i muszą wszystko ogarnąć i się rozliczyć.

Ale przecież nie ma juz podwójnego opodatkowania!!!Te ,które pracują przez polskie agencje ,na polskich umowach/zlecenie,umowa o pracę ,o dzieło/ nie rozliczają się w D  tylko w PL!  Te ,które jak ja, mają polską dział.gosp.i umowę z rodziną również rozliczają się w PL.Tylko te ,które pracują przez niemieckie agencje i mają niemieckie umowy ,oraz te na niemieckiej gewerbie rozliczają się w D! I te 183 dni dotyczy właśnie tych ostatnich Jeśli źle rozumuję to proszę mnie poprawić.
17 listopada 2013 21:04
kasia63

Ale przecież nie ma juz podwójnego opodatkowania!!!Te ,które pracują przez polskie agencje ,na polskich umowach/zlecenie,umowa o pracę ,o dzieło/ nie rozliczają się w D  tylko w PL!  Te ,które jak ja, mają polską dział.gosp.i umowę z rodziną również rozliczają się w PL.Tylko te ,które pracują przez niemieckie agencje i mają niemieckie umowy ,oraz te na niemieckiej gewerbie rozliczają się w D! I te 183 dni dotyczy właśnie tych ostatnich Jeśli źle rozumuję to proszę mnie poprawić.

Jasne że nie ma podwójnego opodatkowanie dlatego jak przekroczysz 183 dni masz się rozliczać tylko w Niemczech a nie w Polsce.
17 listopada 2013 21:07
A te pobrane w PL zaliczki,to chyba są w takim przypadku do zwrotu.Ale w sumie mam mętlik i nic nie wiem:((
17 listopada 2013 21:09 / 1 osobie podoba się ten post
MeryKy

Jasne że nie ma podwójnego opodatkowanie dlatego jak przekroczysz 183 dni masz się rozliczać tylko w Niemczech a nie w Polsce.

A na jakiej podstawie skoro nie jestem tu zameldowana i swoją dzial.gosp.mam zarejestrowana w kraju????Moja ksiegowa coś chyba by o tym wiedziała?
17 listopada 2013 21:09 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

No kurcze,tez wlasnie tak myslalam.Nie ma juz podwojnego opodatkowania,tez caly czas bylam przekonana,ze jesli pracuje w Polskiej agencji,to rozliczam sie w Polskim Urzedzie Skarbowym.Ja sie w Polsce wszystkiego jednak wywiem dokladnie,bo nie bede spokojna.
17 listopada 2013 21:14
kasia63

A na jakiej podstawie skoro nie jestem tu zameldowana i swoją dzial.gosp.mam zarejestrowana w kraju????Moja ksiegowa coś chyba by o tym wiedziała?

Jeżeli pracujesz prywatnie i sie nie meldujesz to nikt do tego pewnie nie dojdzie.

Dziewczyny ja sadziłam że przeczytałyście te linki co Emilia podała?

Jeszcze raz przeczytaj że aby rozliczać się w Polsce muszą być spełnione łącznie 3 warunki a pierwszym z nich jest nieprzekroczenie 183 dni w roku podatkowym.
http://www.finanzamt.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=72:klauzula-183-dni&catid=36:podwojne-opodatkowanie&Itemid=76
17 listopada 2013 21:15
hogata76

No kurcze,tez wlasnie tak myslalam.Nie ma juz podwojnego opodatkowania,tez caly czas bylam przekonana,ze jesli pracuje w Polskiej agencji,to rozliczam sie w Polskim Urzedzie Skarbowym.Ja sie w Polsce wszystkiego jednak wywiem dokladnie,bo nie bede spokojna.

Ja też sie bede dowiadywać i licze że do maja mojej firmy nie zlikwidują? :(
17 listopada 2013 21:16
No i chyba,niestety meldunek nie ma tu nic do rzeczy.
17 listopada 2013 21:17
MeryKy

Jeżeli pracujesz prywatnie i sie nie meldujesz to nikt do tego pewnie nie dojdzie.

Dziewczyny ja sadziłam że przeczytałyście te linki co Emilia podała?

Jeszcze raz przeczytaj że aby rozliczać się w Polsce muszą być spełnione łącznie 3 warunki a pierwszym z nich jest nieprzekroczenie 183 dni w roku podatkowym.
http://www.finanzamt.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=72:klauzula-183-dni&catid=36:podwojne-opodatkowanie&Itemid=76

Kochanie ja pracuje przez agencje i nie jestem zameldowana w DE.Juz nie bede drazyc,pojede w Polsce do odpowiednich osob i sie dowiem konkretnie jak to wyglada prawnie.Juz sie nie nakrecam.
17 listopada 2013 21:24
Dziewczyny, poleccie jakieś ubezpiczenie prywatne, jaką firme polecacie i ile to kosztuje mniej wiecej.
17 listopada 2013 21:24
No,muszę się wypytać dokładnie!Cały czas się w PL rozliczam i nie było problemów żadnych.Od N.Roku i tak chyba na gewerbe przejdę,jeszcze sie zastanawiam:)
17 listopada 2013 21:30
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/309852,jak_rozliczac_pracownika_w_zagranicznej_delegacji_sluzbowej.html
17 listopada 2013 21:33
hogata76

Kochanie ja pracuje przez agencje i nie jestem zameldowana w DE.Juz nie bede drazyc,pojede w Polsce do odpowiednich osob i sie dowiem konkretnie jak to wyglada prawnie.Juz sie nie nakrecam.

Na tej stronie: http://www.finanzamt.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1447&Itemid=176
Jest informacja że, „Pracodawcy z siedzibą w Polsce, którzy delegują chociażby jednego pracownika do Niemiec w celu zrealizowania umowy o dzieło lub wykonania usługi, mają obowiązek zgłoszenia tego pracownika w Niemczech. Obowiązek ten wynika z § 18 ustęp 1 Arbeitnehmer-Entsendegesetz - niemieckiej ustawy o delegowaniu pracowników (AEntG)”. Więc Agencje muszą nas zgłaszać?

I jeszcze na polskie stronie też mowa o 183 dniach: http://www.pit.pl/praca-zagranica/

Podsumowując jeżeli Agencje muszą nas zgłaszać bo grozi im za to duża kara to Niemcy mają wszystkie nasze dane.

17 listopada 2013 21:37
Tylko dlaczego agencje nie powiadamiaja nas o tym fakcie?chyba mamy prawo to wiedziec?