hogata76Dokladnie o to Kasiu chodzi.
Historia z zycia wzieta,ja Wam na zjezdzie o trym ch<ba opowiadalam.
W poprzednim miasteczku,poznalam kobiete-polke,ktora pracowala jako opiekunka.Dlaczego?Juz Wam powiem...
Miala emeryturke i mogla sobie spokojnie zyc,ale....:( Jej syn pojechal z kumplami do DE ,nie wiem czy do pracy..Nie wazne.Mial EKUZ-turystyczne....Mial powazny wypadek ,obcielo mu nogi.Pomoc byla udzielona natychmiast,operacja itd.Potem helikopter do PL i dalsze leczenie.Za helikopter dostal owy chlopak rachunek kilka tys.Euro.
Sam nie jest w stanie tego zarobic,a Jego matka jezdzi do DE zeby spalcic dlug:(
Po to wlasnie sa te prywatne ubespieczenia.
Basiu, nie masz racji, zresztą sama sobie zaprzeczasz (porównaj twój pierwszy post).
Generalnie EKUZ nie pokrywa transportu sanitarnego do kraju, ani transportu zwłok - wręcz sam zachęca do wykupienia dodatkowego ubezpieczenia w tym zakresie.
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/wypoczynek/wyjezdzam-do/niemcy
Wyjątkowo może udzielić indywidualnej zgody w określonych warunkach, ale zgoda musi być przed, a nie po fakcie:
„EKUZ nie zapewnia pokrycia przez NFZ kosztów transportu medycznego do Polski. Niemniej jednak zgodnie z przepisem art. 25 ust. 3 pkt 2 ustawy o świadczeniach, Prezes NFZ lub dyrektor oddziału wojewódzkiego NFZ może wydać wnioskodawcy, na wniosek podmiotu uprawnionego, zgodę na pokrycie kosztów transportu do miejsca leczenia lub zamieszkania w kraju - najtańszym środkiem komunikacji możliwym do zastosowania w aktualnym stanie zdrowia, gdy przewidywane koszty leczenia za granicą przewyższają koszty transportu i leczenia w kraju.”
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/faq/wypoczynek-w-panstwach-czlonkowskich-ue-efta#t108n333
-(pytanie 10)
https://www.ekuz.nfz.gov.pl/transport-transgraniczny/transport-powrotny-w-celu-kontynuacji-leczenia-rozpoczetego-w-innym-panstwi
Czyli Hogata – Twoja znajoma miała i tak ogroooomne szczęście w tym nieszczęściu, ze NFZ w ogóle sfinansował leczenie (pewno podano inne okoliczności wypadku, a nie pracę).
BasiaBur, pozwoliłam sobie zajrzeć na Twój profil, piszesz: „… posiadam duża wiedze także z zakresu prawa pracy i prawa cywilnego” - naprawdę nie wiem skąd czerpiesz informacje, bo niektóre typu: „opiekunce pracującej zagranicą należy się EKUZ jak psu buda –są jak najbardziej prawdziwe, inne są poplątane albo wręcz nieprawdziwe (tylko o ratowaniu życia lub zdrowia –bo to sugeruje wyłącznie wypadki). Tego typu informacje są rozpowszechniane na stronach prywatnych ubezpieczycieli – wiadomo w jakim celu.
Wierz mi, ja też się orientuję w prawie i umiem czytać przepisy, a akurat nad tymi spędziłam wiele dni i nocy chcąc pomóc koleżance, która poważnie zachorowała –pisałam o tym kiedyś. Z powodu braku EKUZ i bzdurnej interpretacji agencji o karcie 2 razy wypisywała się ze szpitala na własne żądanie, skróciła pobyt aby dalej leczyć się w PL – dopiero tu u nas zaczął się kabaret, do tej pory z tym się zmaga.
Podsumowując:
-EKUZ daje ubezpieczenie powszechne w danym państwie (takie jak np. dla Niemców ubezpieczonych w AOK) i wcale nie ma ograniczonego koszyka świadczeń – dla mnie jest to podstawa.
-można się dodatkowo ubezpieczyć , aby uniknąć dopłaty do usług medycznych , takiej jakie obowiązują Niemców: 10e/dzień pobytu szpitalnego, leczenie ordynatorskie itd.
-można się doubezpieczyć na wypadek transportu sanitarnego do PL,
-następstwa nieszczęśliwych wypadków: leczenie jak najbardziej obejmuje, pozostałe: rehabilitacja, utrata zdrowia itd. –też pod warunkiem, że ma się EKUZ pracownika oddelegowanego (z A1).
Na pewno nie obejmuje dodatkowych świadczeń, jakie proponują niektóre prywatne polisy NNW typu: pomoc domowa, opieka nad dziećmi i osobami niesamodzielnymi …..dodatkowe świadczenia za każdy dzień niezdolności do pracy (po wypadku) , dodatkowe odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu (oprócz zusowskiego) itp. – różne polisy mają różny zakres. Ale z tym też uwaga, bo wszystko jest ograniczone do sumy ubezpieczenia, a ta zależy od ceny polisy.
Każda z nas ma swój rozum i decyduje czy warto się doubezpieczyć. Generalnie jest podobnie jak z wykupieniem dodatkowego ubezpieczenia w kraju.
Ja uważam, że karta EKUZ jest wystarczająca, ewentualnie można dokupić NNW z opcją transportu sanitarnego.
A gł. ograniczenia karty EKUZ wynikają z niewłaściwego jej użycia : albo NFZ się dopatrzy, że ktoś wyjeżdża do pracy na kartę turystyczną (brak A1), albo koś pod przykrywką pracy wyjeżdża po to aby się leczyć zagranicą …..bo wiadomo jak to u nas jest z leczeniem (miesiącami czeka się na wizyty lekarskie, badania, latami na szpital/operacje).
do Basi :)
piszesz:...."Poza tym wklejenie linków chyba pomoże wielu dziewczynom - ale bywa i tak , że język urzędowy nawet dla osoby bardzo chcącej zrozumieć co jest napisane - jest kompletnie niezrozumiały - wiec niekiedy pisze się na skróty , nie zgłębiając się dokładnie w szczegóły ale tylko po to żeby nagłośnić problem"
Basiu - ja przede wszystkim objaśniam, a wklejam linki na potwierdzenie tego co piszę ......bo rzeczywiście krąży wiele mitów na ten temat zresztą rozpowszechnianych gł. przez agencje które nie są w stanie uzyskać A1 (muszą spełniać pewne warunki) i przez prrywatnych ubezpieczycieli - bo mają w ym interes.