Uwaga na oszusta w HOMBURG-ERBACH

25 listopada 2014 20:20
Gosia 1234

Tej strony życia nie znam.
A nie mozna sobie wypłatę zazyczyć na konto kogoś z rodziny np. ?
To sa przecież składki i lata pracy ktore uciekają bezpowrotnie.

Ale z konta kasa ucieka jeszcze szybciej 
Można na czyjes konto,ale trzeba mieć zaufaną osobę,a nie każdy taką ma
25 listopada 2014 20:20 / 1 osobie podoba się ten post
BaskaS

Malgi możesz rozwinąc myśl z tym nie opłacaniem funduszu pracy ?

Basiu, firma która Cię zatrudnia na niecały etat nie ma obowiązku płacić za Ciebie składek na FP. Tylko składki od najniższej krajowej ( w tej chwili to od 1680zł) muszą być opłacane również na FP i FGŚP (Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych).Warto jeszcze zabiegać o zapłatę składek chorobowych ( te pobierane są od naszej części wypłaty), bo nigdy nie wiadomo co się w pracy może zdarzyć i kiedy będzie potrzebny zasiłek chorobowy.
25 listopada 2014 20:20 / 7 osobom podoba się ten post
Gosia 1234

Nie znasz i lepiej nie poznawaj. Co z tego, ze wyplata bedzie na kogos tam, do ZUS jakies skladki wplywaja z umowy i to komornikowi wystarczy, zeby odnalezc firme zatrudniajaca i tak po nitce - do klebka ...
25 listopada 2014 20:25
Gosia 1234

Acha , to jeszcze inaczej. Trochę pracy a trochę dodatku aktywizacyjnego. No tak to niezłe rozwiazanie.
Ja mam nadzieje ze mi jakoś szybciej prześla wszystkie dokumenty na zakonczenie współpracy :(
Co do firmy to zadzwon i przypomnij sie, chociaż nie wiem którą Ty masz koordynatorkę. Ja z P. Justyną nigdy nie miałam problemów.

Ja też nie miałam do tej pory problemów, a do p. Justyny nawet maila wysłałam, którego ona dalej posłała i... cisza od dwóch dni. A dzwonić to już mi się nie chce, muszę trochę oszczędzać, na telefonach również
25 listopada 2014 21:15
ORIM

juz ci tlumacze.Aby otrzymac swiadczenie z RUP (kuroniowka) musisz w ciagu 24 miesiecy posiadac zatrudnienie na 12 miesiecy.Jednak nie wszystko jedno jakie zatrudnienie.W ciagu tych 24 miesiecy musisz miec przez 12 miesiecy odprowadzana pelna skladke ZUS od przynajmniej minimalnego wynagrodzenia.Jesli tak nie jest i skladka jest nizsza to okres ten zalicza sie jako bezskladkowy i i uzyskujesz prawa do zasilku

I uzyskujesz prawa do zasilku, chyba NIE uzyskujesz prawa do zasilku.
A bezskladkowy to oznacza, ze zadnych skladek ZUS nie zalicza do emerytury na ten przyklad?
Chodzi tu chyba o skladki na Fundusz Pracy.
25 listopada 2014 21:18
emilia

Nie znasz i lepiej nie poznawaj. Co z tego, ze wyplata bedzie na kogos tam, do ZUS jakies skladki wplywaja z umowy i to komornikowi wystarczy, zeby odnalezc firme zatrudniajaca i tak po nitce - do klebka ...

Komornik niczym detektyw Rutkowski)
Patrz jaki dochodzeniowo-sledczy.
25 listopada 2014 21:23 / 3 osobom podoba się ten post
Marta

Ale z konta kasa ucieka jeszcze szybciej:-) 
Można na czyjes konto,ale trzeba mieć zaufaną osobę,a nie każdy taką ma

Mozesz na moje, spoko.
25 listopada 2014 21:25
Na razie nie mam do czynienia z komornikiem,ale kto wie

Tylko jakoś tak dziwnie ci z oczu patrzy...

25 listopada 2014 22:15 / 2 osobom podoba się ten post
Gosia 1234

Gosiu, 
jak masz umowę z firmą,
to komornik Cię znajdzie przez ZUS i wysyła do firmy pismo o zajęciu wynagrodzenia,
firma musi  wtedy nalezne Ci wynagrodzeni lub jego część przekazywac do komornika.
Wolne od tego zajęcia jest tylko część wynagrodzenia wypłacana jako dieta.

Tak samo komornik rozsyła do wszystkich większych banków zapytanie o twoje konta
i tez je blokuje, wtedy nawet dietę zabiera.

Ja to tak obeszłam, ze mam umowe zlecenie z firmą na symboliczne 400 zł,
reszta jako dieta.

To co z umowy zlecenia komornik zabiera,
dieta wpływa na konto męza,/firma moja nie ma z tym żadnego problemu/ bo moje jest zablokowane.

Co do kuroniówki, to po 20 latach przepracowanych  należy się 120% podstawowej
i po 50 roku zycia jest wypłacny przez 12 cy, dlatego Np. Kasi63 mąż miał więcej i dłużej płacone.
Od tego jest liczony ten dodatek aktywizacyjny, w tym wypadku odpowiednio równiez wiekszy.

Sama brałam taki jak zaczęłam pracę w opiece.

26 listopada 2014 09:15
scarlet

Gosiu, 
jak masz umowę z firmą,
to komornik Cię znajdzie przez ZUS i wysyła do firmy pismo o zajęciu wynagrodzenia,
firma musi  wtedy nalezne Ci wynagrodzeni lub jego część przekazywac do komornika.
Wolne od tego zajęcia jest tylko część wynagrodzenia wypłacana jako dieta.

Tak samo komornik rozsyła do wszystkich większych banków zapytanie o twoje konta
i tez je blokuje, wtedy nawet dietę zabiera.

Ja to tak obeszłam, ze mam umowe zlecenie z firmą na symboliczne 400 zł,
reszta jako dieta.

To co z umowy zlecenia komornik zabiera,
dieta wpływa na konto męza,/firma moja nie ma z tym żadnego problemu/ bo moje jest zablokowane.

Co do kuroniówki, to po 20 latach przepracowanych  należy się 120% podstawowej
i po 50 roku zycia jest wypłacny przez 12 cy, dlatego Np. Kasi63 mąż miał więcej i dłużej płacone.
Od tego jest liczony ten dodatek aktywizacyjny, w tym wypadku odpowiednio równiez wiekszy.

Sama brałam taki jak zaczęłam pracę w opiece.

No prosze jakas Ty oblatana skarlet :))))  Dzięki za info bardzo przydatne jedno i drugie
Jednak jak sie chce to można... Bogu dzieki ja nie mam spraw u komornika. Temat rozwinął sie w zwiazku z pracą na czarno.

26 listopada 2014 09:33 / 3 osobom podoba się ten post
amelka

Komornik niczym detektyw Rutkowski:-))
Patrz jaki dochodzeniowo-sledczy.

A nie lepiej zamiac stosowac kombinacje alpejskie spłacić własne długi i mieć sw. spokoj.Przeciez dług nie spłacany rośnie systematycznie, bo jakies odsetki karne są.Nigdy nie brałam kredytow ponad moja zdolność czyli wypłacalność.Wolałam jechać z duszą na ramieniu do pracy w opiece jak kredyt brać.A były takie czasy,że kazdy grosz sie liczył.Za duzo bym straciła biorąc beztrosko pozyczkę -ale kiedyś Asik pisała,że z komornikiem mozna tez iść na ugodę i spłacać w miarę możliwości.
26 listopada 2014 10:06 / 3 osobom podoba się ten post
Chyba nie mogłabym żyć z myslą,że nic nie posiadam a jak dokonam zakupu to musze ukrywać,na kogoś kupować, jakies wiecznie wybiegi stosować.Myslę,że to nie sa jakieś zawrotne kwoty do spłacenia, bo przeciez miedzy nami nie właścicielek upadłych wielkich firm.Lepiej teraz przed zmianą umów dogadać sie z komornikiem spisac jakąś ugodę i spłacac regularnie a on nie będzie grzebał w naszych kontach.Wybiegi i ucieczka od spłaty zadłużenia nic nie da.A szczególnie bank nie popuści.Spłacić i odetchnąć z ulgą.Swiat napewno wyda sie o wiele lepszy jak nie będzie tego pana w ramonesce" jako współwłaściciela" konta.
26 listopada 2014 10:07 / 5 osobom podoba się ten post
Długi sie tworzą nie tylko z beztrosko branych pożyczek
To tak na marginesie,aby nie wyszlo na to ze jak ktos komornika ma,to sam sobie winien...
26 listopada 2014 10:10 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Długi sie tworzą nie tylko z beztrosko branych pożyczek
To tak na marginesie,aby nie wyszlo na to ze jak ktos komornika ma,to sam sobie winien...

tez na marginesie. Jak biorę cos to wiem,że muszę oddać.I szukalabym sposobu na zwrot a nie na ucieczke wiedząc o konsekwencjach.
26 listopada 2014 10:19
mleczko47

tez na marginesie. Jak biorę cos to wiem,że muszę oddać.I szukalabym sposobu na zwrot a nie na ucieczke wiedząc o konsekwencjach.

Mleczko ja  dostałam pismo z ZUS-u że mam nie zapłacone składki za pół roku i że sprawa trafiła do komornika..... najlepsze jest to ,że moja  księgowa opłaca mi te nie małe składki co miesiąc..... Dzwoniłam do niej .... była w Zusie ze wszystkimi świstkami i co okazuje się ,że oni nie mieli nic zaksięgowane niby wszystko poprawili a do mnie po miesiącu przyszło pismo od komornika o zajęciu konta na poczet tych składek.... Znowu wizyta księgowej w Zusie i znowu stwierdzenie ,że oni nie mają ich zaksiegowanych ...... Po rozmowie z komornikiem i przedstawieniu mu wszystkich dokumentów odblokował mi konto :) a koszty komornicze poniesie ZUS :):)