Tej strony życia nie znam.
A nie mozna sobie wypłatę zazyczyć na konto kogoś z rodziny np. ?
To sa przecież składki i lata pracy ktore uciekają bezpowrotnie.
Malgi możesz rozwinąc myśl z tym nie opłacaniem funduszu pracy ?
Acha , to jeszcze inaczej. Trochę pracy a trochę dodatku aktywizacyjnego. No tak to niezłe rozwiazanie.
Ja mam nadzieje ze mi jakoś szybciej prześla wszystkie dokumenty na zakonczenie współpracy :(
Co do firmy to zadzwon i przypomnij sie, chociaż nie wiem którą Ty masz koordynatorkę. Ja z P. Justyną nigdy nie miałam problemów.
juz ci tlumacze.Aby otrzymac swiadczenie z RUP (kuroniowka) musisz w ciagu 24 miesiecy posiadac zatrudnienie na 12 miesiecy.Jednak nie wszystko jedno jakie zatrudnienie.W ciagu tych 24 miesiecy musisz miec przez 12 miesiecy odprowadzana pelna skladke ZUS od przynajmniej minimalnego wynagrodzenia.Jesli tak nie jest i skladka jest nizsza to okres ten zalicza sie jako bezskladkowy i i uzyskujesz prawa do zasilku
Nie znasz i lepiej nie poznawaj. Co z tego, ze wyplata bedzie na kogos tam, do ZUS jakies skladki wplywaja z umowy i to komornikowi wystarczy, zeby odnalezc firme zatrudniajaca i tak po nitce - do klebka ...
Ale z konta kasa ucieka jeszcze szybciej:-)
Można na czyjes konto,ale trzeba mieć zaufaną osobę,a nie każdy taką ma
Gosiu,
jak masz umowę z firmą,
to komornik Cię znajdzie przez ZUS i wysyła do firmy pismo o zajęciu wynagrodzenia,
firma musi wtedy nalezne Ci wynagrodzeni lub jego część przekazywac do komornika.
Wolne od tego zajęcia jest tylko część wynagrodzenia wypłacana jako dieta.
Tak samo komornik rozsyła do wszystkich większych banków zapytanie o twoje konta
i tez je blokuje, wtedy nawet dietę zabiera.
Ja to tak obeszłam, ze mam umowe zlecenie z firmą na symboliczne 400 zł,
reszta jako dieta.
To co z umowy zlecenia komornik zabiera,
dieta wpływa na konto męza,/firma moja nie ma z tym żadnego problemu/ bo moje jest zablokowane.
Co do kuroniówki, to po 20 latach przepracowanych należy się 120% podstawowej
i po 50 roku zycia jest wypłacny przez 12 cy, dlatego Np. Kasi63 mąż miał więcej i dłużej płacone.
Od tego jest liczony ten dodatek aktywizacyjny, w tym wypadku odpowiednio równiez wiekszy.
Sama brałam taki jak zaczęłam pracę w opiece.
Komornik niczym detektyw Rutkowski:-))
Patrz jaki dochodzeniowo-sledczy.
Długi sie tworzą nie tylko z beztrosko branych pożyczek
To tak na marginesie,aby nie wyszlo na to ze jak ktos komornika ma,to sam sobie winien...
tez na marginesie. Jak biorę cos to wiem,że muszę oddać.I szukalabym sposobu na zwrot a nie na ucieczke wiedząc o konsekwencjach.