Uwaga na oszusta w HOMBURG-ERBACH

25 listopada 2014 18:07
ORIM

ja mam ha ha Jak to sie mowi kto pracuje ten ma hihi.Pewnie tak jest.Ja dostawalem takie dodatki zawsze jak zmienialem firme.

No tak, Ty tylko o sobie hahahaaha.......cały facet ))))))
25 listopada 2014 18:10 / 1 osobie podoba się ten post
Gosia 1234

Poznałam ostatnio W moim miasteczku Opiekunkę z Polski która pracuje na czarno.Jest tutaj rzekomo takich czarnych więcej bo jakaś obrotna Polka wynajduje tu miejsca i ściąga kobiety z PL. Nie rozumiem tych kobiet w ogóle.
Ta którą poznałam mówi bardzo dobrze po niemiecku, dostaje 1200 Euro miesiecznie, nie ma ubezpieczenia, nie dostaje dodatku za dni świąteczne, musi siedzieć najmniej 3 miesiace bo tylko po takim okresie ma zwrot za dojazd.
Jaka w tym logika ?????? A jak sie domyślam to musiała "odpalic" coś pośredniczce albo robi to co miesiac.

W mojej miejscowości 4 panie "na czarno" ,które znam osobiscie, zarabiaja od 1500 do 1800 euro do ręki (przy 2pdp) bez pośrednika,ze slabym niemieckim, są tez tu inne panie "na czarno",których nie znam,ale podobno pracują za 1200euro .Mam tez jedną znajomą(niemiecki dobry),która jezdzi przez "pośrednika" za 1200/1250euro (z czego 50€ dla tego pośrednika co miesiąc),a rodzina pokrywa koszty polisy turystycznej na wszelki wypadek jako forma ubezpieczenia zdrowotnego
25 listopada 2014 18:11 / 1 osobie podoba się ten post
Gosia 1234

No tak, Ty tylko o sobie hahahaaha.......cały facet ))))))

nie tylko o sobie ale o wszystkich ktorzy normalnie pracuja przez caly czas."Pracusie skoczki" co pracuja 3 miesiace w roku sie na to nie zalapia i dobrze
25 listopada 2014 18:28
ORIM

nie tylko o sobie ale o wszystkich ktorzy normalnie pracuja przez caly czas."Pracusie skoczki" co pracuja 3 miesiace w roku sie na to nie zalapia i dobrze

Masz racje, teoretycznie wystarczy pracować 2x1 i miec zatrudnienie przez 1,5 roku.
Ja jednak ten "pracuś skoczek" bo pracuję 1x1 i nic mi sie nie nalerzy :(
25 listopada 2014 18:33 / 1 osobie podoba się ten post
Gosia 1234

Czyli rozumiem ze wazne jest tez w jakim rejonie mieszkamy ( jak duże jest bezrobocie) i ile lat przepracowaliśmy.
A koniec końców ten dodatek aktywizacyjny jest kwotowo wiekszy od zasiłku normalnego czy nizszy ?
..ot jaka dociekliwa jestem :)))

U męża był wyższy ,ale troszke tylko,od rejonu tez chyba zalezy/powiatami zdaje się/,ale to juz nie pamietam. A kwota w ogóle to głównie od lat przepracowanych,znaczy od stażu .Mysmy zdziwieniu byli ,ze to taka duża kwota była bo myslelismy ,że góra 300-400 zl to będzie.Może tez miało jakies znaczenie ,że całe te 33 lata w warunkach szkodliwych,nie wiem.
Najlepiej to sie w swoim PUP o szczegóły dopytać-te przepisy wszystkie to raz ,że sie zmieniają,dwa że każdy PUP niestety interpretuje inaczej,no i jesli zalezy to od regionu zamieszkania to u Ciebie może byc inaczej trochę niz u nas.

25 listopada 2014 18:35
Gosia 1234

Masz racje, teoretycznie wystarczy pracować 2x1 i miec zatrudnienie przez 1,5 roku.
Ja jednak ten "pracuś skoczek" bo pracuję 1x1 i nic mi sie nie nalerzy :(

oj tam zaraz nic ha ha 
25 listopada 2014 18:40 / 3 osobom podoba się ten post
ORIM

oj tam zaraz nic ha ha 

Orim za szybko odpisujesz i nie moge cofnąc sie zeby błedy ortograficzne poprawic.
Szkoda ze nie ma Romany to już bym linijką po łapach oberwała.:)
25 listopada 2014 19:04 / 3 osobom podoba się ten post
Gosia 1234

Orim za szybko odpisujesz i nie moge cofnąc sie zeby błedy ortograficzne poprawic.
Szkoda ze nie ma Romany to już bym linijką po łapach oberwała.:)

Hi hi hi,prosisz i masz.Linijką po łapkach:)NALEŻY Ci się:):):)

ps.Zastępstwo musi być:)
25 listopada 2014 19:16 / 5 osobom podoba się ten post
Gosia 1234

Poznałam ostatnio W moim miasteczku Opiekunkę z Polski która pracuje na czarno.Jest tutaj rzekomo takich czarnych więcej bo jakaś obrotna Polka wynajduje tu miejsca i ściąga kobiety z PL. Nie rozumiem tych kobiet w ogóle.
Ta którą poznałam mówi bardzo dobrze po niemiecku, dostaje 1200 Euro miesiecznie, nie ma ubezpieczenia, nie dostaje dodatku za dni świąteczne, musi siedzieć najmniej 3 miesiace bo tylko po takim okresie ma zwrot za dojazd.
Jaka w tym logika ?????? A jak sie domyślam to musiała "odpalic" coś pośredniczce albo robi to co miesiac.

Ma komornika na karku,więc chce mieć pieniąde w kieszeni a nie na koncie.
Choc 1200 na czarno, z dobrym niem. to faktycznie mało jest.
25 listopada 2014 19:22 / 4 osobom podoba się ten post
Gosia 1234

Ale Ty nie musisz jej rozumieć.. Wystarczy, że ona wie, co robi :).

25 listopada 2014 19:26 / 1 osobie podoba się ten post
Niektórzy posiadają renty więc taka forma jest dla nich najkorzystniejsza ... A kto dziś komu do końca prawdę mówi ;-)
25 listopada 2014 19:26 / 1 osobie podoba się ten post
Marta

Ma komornika na karku,więc chce mieć pieniąde w kieszeni a nie na koncie.
Choc 1200 na czarno, z dobrym niem. to faktycznie mało jest.

Tej strony życia nie znam.
A nie mozna sobie wypłatę zazyczyć na konto kogoś z rodziny np. ?
To sa przecież składki i lata pracy ktore uciekają bezpowrotnie.
25 listopada 2014 19:56 / 4 osobom podoba się ten post
Dziekuje Wam obojgu, Tobie Kasiu i Tobie ORIM, bylam ciekawa wlasnie jak to dziala, bedac w PUP-ie zarejestrowanym jako bezrobotny. Czyli jestesmy w PUPIE prawdziwej, nic nam sie nie nalezy.
25 listopada 2014 20:02 / 1 osobie podoba się ten post
Gosia 1234

Orim przeczytaj Kasie 63 uwaznie. Trzeba miec prawo do zasiłku dla bezrobotnych.
Po skonczeniu zlecenia nie masz automatycznie w RUP żadnego prawa do zasiłku

Gosia, to nie jest tak! Jak masz prawo do zasiłku i znajdziesz sobie sama pracę to możesz ubiegać się o ten zasiłek aktywizacyjny, przyznawany tylko na okres albo pracy, którą znalazłaś, albo na taki czas, ile Ci zostało do odebrania zasiłku dla bezrobotnych. Po zakończeniu zlecenia idziesz znów do PUP i wracasz na swój zawieszony zasiłek. Bo przecież miałaś go wypracowany we wcześniejszej firmie i nie wykorzystałaś go w całości - tylko zawiesiłaś. Potem znajdujesz pracę w innej firmie i znowu możesz starać się o zasiłek aktywizacyjny. A jak skończysz następne zlecenie to znowu możesz wrócić  na swój zasiłek. Ja właśnie mam zamiar wrócić po roku pracy w wiadomej firmie, ale... panie w biurze nie śpieszą się z wysłaniem mi świadectwa pracy, niestety... Zapomniały chyba sobie o mnie.
25 listopada 2014 20:15
Malgi

Gosia, to nie jest tak! Jak masz prawo do zasiłku i znajdziesz sobie sama pracę to możesz ubiegać się o ten zasiłek aktywizacyjny, przyznawany tylko na okres albo pracy, którą znalazłaś, albo na taki czas, ile Ci zostało do odebrania zasiłku dla bezrobotnych. Po zakończeniu zlecenia idziesz znów do PUP i wracasz na swój zawieszony zasiłek. Bo przecież miałaś go wypracowany we wcześniejszej firmie i nie wykorzystałaś go w całości - tylko zawiesiłaś. Potem znajdujesz pracę w innej firmie i znowu możesz starać się o zasiłek aktywizacyjny. A jak skończysz następne zlecenie to znowu możesz wrócić  na swój zasiłek. Ja właśnie mam zamiar wrócić po roku pracy w wiadomej firmie, ale... panie w biurze nie śpieszą się z wysłaniem mi świadectwa pracy, niestety... :-( Zapomniały chyba sobie o mnie. :-(

Acha , to jeszcze inaczej. Trochę pracy a trochę dodatku aktywizacyjnego. No tak to niezłe rozwiazanie.
Ja mam nadzieje ze mi jakoś szybciej prześla wszystkie dokumenty na zakonczenie współpracy :(
Co do firmy to zadzwon i przypomnij sie, chociaż nie wiem którą Ty masz koordynatorkę. Ja z P. Justyną nigdy nie miałam problemów.