Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

21 lutego 2025 21:19 / 5 osobom podoba się ten post
Mleczko

Lubię z ziemniakami tak jadal mój teść.
Raz skosztowałem i teraz jadam od czasu do czasu . Na talerzu dodaje pokrojony czosnek .

Ja raczej jadam z makaronem taki czysty klarowny rosół ale ten też był dobry i ta wołowinka w nim  ale nie był klarowny było w nim wszystko też.różne warzywa. Jutro też będziemy go jadły bo zostało .
22 lutego 2025 08:30 / 5 osobom podoba się ten post
Mam ochotę na kapuśniak z zasmażką i oczywiście suszone grzybki dodam . Dla kontrastu zrobię naleśniki z dżemem malinowym . 
22 lutego 2025 16:30 / 4 osobom podoba się ten post
 Dziś  moja PDP miala zupke ,do tego surówka, trzy małe  tak powiem pizze,do tego jogurt ja tradycyjnie coś lekkiego czyli surówka i budyn z banana i owoce do tego wraz z pdp
22 lutego 2025 17:06 / 4 osobom podoba się ten post
Rodzina u której jestem nie przestrzega jedzenia potraw rybnych w piątki. Wczoraj udusiłam żeberka za którymi nie przepadam. Podopieczna zajęła się ziemniakami, z warzyw zaproponowała ogórki konserwowe. Dzisiaj powtórka z rozrywki.
22 lutego 2025 17:12 / 3 osobom podoba się ten post
nincia

Wcięło mi długiego posta więc krótko,córka pdp przyniosła ugotowany rosół ale z ziemniakami więc będziemy go jeść:-)

Nie jadłam rosołu z ziemniakami. Żeberka ledwo przechodzą mi przez gardło. Miałam zrobić sobie jajko sadzone ale nie chciałam wprowadzać złej atmosfery. Podopieczna miła więc jakoś się dostosuję do jej menu.
22 lutego 2025 17:16 / 5 osobom podoba się ten post
Anetaaa

Rodzina u której jestem nie przestrzega jedzenia potraw rybnych w piątki. Wczoraj udusiłam żeberka za którymi nie przepadam. Podopieczna zajęła się ziemniakami, z warzyw zaproponowała ogórki konserwowe. Dzisiaj powtórka z rozrywki.

Ja w domu i tutaj ryby jem wtedy,kiedy mam mam na nie ochotę ,może być nawet niedziela 
Ciepło,ale pada,siedzimy w domu i ciągle coś podjadamy ,więc głodne nie jesteśmy i nic nie gotuję. Zrobię sałatę i tosty hawajskie,dawno nie jadłyśmy, wciągniemy je  z apetytem
22 lutego 2025 21:22 / 3 osobom podoba się ten post
Anetaaa

Nie jadłam rosołu z ziemniakami. Żeberka ledwo przechodzą mi przez gardło. Miałam zrobić sobie jajko sadzone ale nie chciałam wprowadzać złej atmosfery. Podopieczna miła więc jakoś się dostosuję do jej menu.

Nie musisz się zmuszać do jedzenia potraw, które Ci nie smakują. Masz prawo ugotować sobie coś innego - choćby jajko sadzone - jak lubisz
24 lutego 2025 11:24 / 4 osobom podoba się ten post
Mam zamrożone ukraińskie pielmieni to dzisiaj zrobię na obiad .
Szkoda, że nie potrafię zamieścić zdjęcia są jak cukiereczki , piękne 
Nie przypisuje sobie takich zdolności kulinarnych , robiła to Ukrainka , z którą pracowałam w jednej firmie 
Zawsze jej pomagałam w zawiłych sprawach to mi się odwdzięczyła .Przyniosła mi chyba ze 100 szt  .Smaczne  

24 lutego 2025 11:27 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ja w domu i tutaj ryby jem wtedy,kiedy mam mam na nie ochotę ,może być nawet niedziela :-)
Ciepło,ale pada,siedzimy w domu i ciągle coś podjadamy :oczko1:,więc głodne nie jesteśmy i nic nie gotuję. Zrobię sałatę i tosty hawajskie,dawno nie jadłyśmy, wciągniemy je  z apetytem:mniam:

No i zabiłeś mi klina .

Jutro zrobię rybkę panierowania i będzie to dorsz, bo mam w zamrażarce do tego ziemniaki tłuczone i surówka z kiszonej kapuchy  
25 lutego 2025 09:36 / 3 osobom podoba się ten post
Saltimbocca  z piersi kurczaka dla mnie,dla pdp i Jej syna z cielęciny. Mnie cielęcina rośnie w buzi i nie mogę przełknąć . Do tego sałata i, albo risotto,albo ryż ,ugotowany zwyczajnie i tylko wymieszany z masłem,groszkiem i parmezanem . Chyba jednak bez risotto,nie chce mi się długo w garnku mieszać i jednocześnie sznycelków pilnować 
25 lutego 2025 10:53 / 4 osobom podoba się ten post
U mnie kapusta kiszona i kielbaska smazona,ziemniaki tłuczone i jogurtJa jeszcze nie wiem czy kapuste kiszona będę jadłam czy coś innego zrobię sobie
25 lutego 2025 10:55 / 5 osobom podoba się ten post
Jestem dziś sama więc zjem to co został od wczoraj mielony i sałata bez ziemniaków 
26 lutego 2025 13:38 / 4 osobom podoba się ten post
Zupa krem z ciecierzycy z kabanoskami(walają się w lodówce),grzankami i natką. Jajka sadzone na szpinaku,do tego bagietka. Seniorka dzisiaj narzekała,że za mało jajek je. To prawda,ja nie jestem mocno "jajowa".Jak ktoś będzie miał ochotę ,do bagietki mam pastę z pieczonej fety,pomidorów i czosnku 
26 lutego 2025 14:00 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Ja w domu i tutaj ryby jem wtedy,kiedy mam mam na nie ochotę ,może być nawet niedziela :-)
Ciepło,ale pada,siedzimy w domu i ciągle coś podjadamy :oczko1:,więc głodne nie jesteśmy i nic nie gotuję. Zrobię sałatę i tosty hawajskie,dawno nie jadłyśmy, wciągniemy je  z apetytem:mniam:

Oczywiście, ja również. Na przykład dzisiaj jadłyśmy sałatkę z tuńczykiem. Podopieczna lubi krzątać się po kuchni. Dałam jej warzywa do pokrojenia. Tuńczyka, groszek i kukurydzę miałyśmy z puszki. Odrobina majonezu, jogurtu, przypraw i obiad gotowy
27 lutego 2025 07:58 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś będzie rybka  ziemniaczki tłuczone I szpinak i budyn.A ja  chyba mam ochotę na coś innego prostego mo,e platki owsiane z owocami