Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

17 stycznia 2025 09:10 / 1 osobie podoba się ten post
Smażone filety rybne z ziemniakami, surówka z kiszonych ogórków.
17 stycznia 2025 09:15 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Co to,nikt nic nie gotuje? Wszyscy jeszcze na poświątecznej diecie?:oczko: Skąd mam czerpać inspiracje ?
Kupiłam wątróbkę czyli "wytrąbkę ":-). Będzie smażona z cebulką i jabłkiem. Do tego tłuczone ziemniaczki z dużą ilością natki. I weißkrautsalat. Gotowa w metzgerei kupiona.

W weekend starsza wnuczka będzie robić zapiekankę kalafiorową. Nie wiem czy to dobra inspiracja, nie znam przepisu ale ma być dobre. Jestem zaproszona.
17 stycznia 2025 09:44 / 1 osobie podoba się ten post
Magdalenka

W weekend starsza wnuczka będzie robić zapiekankę kalafiorową. Nie wiem czy to dobra inspiracja, nie znam przepisu ale ma być dobre. Jestem zaproszona. :-)

Wczoraj przyjechała córka pdp i przejęła  kuchnię do jutra włącznie 
18 stycznia 2025 18:39 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj zrobiłam ponad 100 pierogów ruskich .Już są obgotowanie i zamrożone 
Dwa duże Gefrierbeutel wypakowane, że ledwie  zasnęłam  Allzweck  
Teraz będę jadła i jadła i jadła , bo lubię 
19 stycznia 2025 08:36 / 3 osobom podoba się ten post
Zastanawiam się co by zrobić na obiad ?

Jak myślicie ? 
19 stycznia 2025 13:07 / 3 osobom podoba się ten post
Gulasz, ziemniaki i sałata z sosem winegret. 
19 stycznia 2025 14:05 / 3 osobom podoba się ten post
A ja drugi dzień potrawkę czy gulasz, tzw. Geschnetzeltes . Ziemniaki, mizeria, pomidorki etc. Babcia zje zawsze trochę więcej ode mnie, haha. To mnie cieszy
19 stycznia 2025 17:00 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Wczoraj przyjechała córka pdp i przejęła  kuchnię do jutra włącznie :radosc:

To dobrze, masz więcej czasu dla siebie. Ja wstawiłam dzisiaj rosół.
19 stycznia 2025 18:03 / 2 osobom podoba się ten post
Magdalenka

To dobrze, masz więcej czasu dla siebie. Ja wstawiłam dzisiaj rosół.

Dokładnie tak było . Od czwartku nie gotowałam,dopiero dzisiaj. Właśnie zrobiłam sobie przerwę i odeszłam od kuchni. Tutaj jemy obiadokolację o 19-tej. Dzisiaj  małe ziemniaczki ugotowane bez obierania i później wrzucone na patelnię,zrumienione na masełku i posypane natką. Do tego schabowe pod pierzynką. Najpierw krótko podsmażone ,bez panierowania w bułce i jajku tylko oprószone mąką, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,posmarowane sosem majonezowo-keczupowym, na to pieczarki podsmażone z cebulką i przykryte tartym żółtym serem. Do piekarnika na pół godziny. A na przystawkę sałata z winegretem mandarynkowym,bo mandarynki też do niej wrzuciłam . Nie miałam keczupu,dodałam do majonezu trochę koncentratu i trochę sambala i sos tez smaczny wyszedł .
A wczoraj się tak objadłam,że spać nie mogłam . Byłyśmy w japońskiej restauracji. Wiedziałam że za bardzo się objadam,ale wszystko było tak pyszne,że nie mogłam sobie odmówić . Cóż ,kara musiała być,wszak obżarstwo to chyba jeden z grzechów głównych 
19 stycznia 2025 20:13 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dokładnie tak było :-). Od czwartku nie gotowałam,dopiero dzisiaj. Właśnie zrobiłam sobie przerwę i odeszłam od kuchni. Tutaj jemy obiadokolację o 19-tej. Dzisiaj  małe ziemniaczki ugotowane bez obierania i później wrzucone na patelnię,zrumienione na masełku i posypane natką. Do tego schabowe pod pierzynką. Najpierw krótko podsmażone ,bez panierowania w bułce i jajku tylko oprószone mąką, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,posmarowane sosem majonezowo-keczupowym, na to pieczarki podsmażone z cebulką i przykryte tartym żółtym serem. Do piekarnika na pół godziny. A na przystawkę sałata z winegretem mandarynkowym,bo mandarynki też do niej wrzuciłam :oczko:. Nie miałam keczupu,dodałam do majonezu trochę koncentratu i trochę sambala i sos tez smaczny wyszedł .
A wczoraj się tak objadłam,że spać nie mogłam . Byłyśmy w japońskiej restauracji. Wiedziałam że za bardzo się objadam,ale wszystko było tak pyszne,że nie mogłam sobie odmówić . Cóż ,kara musiała być,wszak obżarstwo to chyba jeden z grzechów głównych :-)

Jedź na zdrowie. W mojej rodzinie lubują się w orientalnych potrawach. Jednak ja wolę nasze polskie.
19 stycznia 2025 20:19
Magdalenka

Jedź na zdrowie. :-) W mojej rodzinie lubują się w orientalnych potrawach. Jednak ja wolę nasze polskie.

Lubię orientalne,ale nie za często . Raz w tygodniu gotuję tutaj coś azjatyckiego, bo pdp też lubi 
20 stycznia 2025 10:09 / 1 osobie podoba się ten post
Magdalenka

Jedź na zdrowie. :-) W mojej rodzinie lubują się w orientalnych potrawach. Jednak ja wolę nasze polskie.

Też wolę ,dlatego jestem zdrowa i ładna 
20 stycznia 2025 10:15 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Też wolę ,dlatego jestem zdrowa i ładna :-)

A ja czasem ładna,czasem nieładna ,zależy co jem . Na szczęście zdrowa jestem 
20 stycznia 2025 10:21 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Zastanawiam się co by zrobić na obiad ?

Jak myślicie ? 

Nic mi nie podpowiedzieliscie to nie napiszę co dzisiaj gotuje na obiad .  Powiem tylko ,że przyprawy już są wystawione , co spowodowało, że zapach jak w dobrej restauracji rozniósł się po mieszkaniu .
Zawsze przed użyciem otwieram pojemniczki i szpatułką przemierzam przyprawy . Chyba winko będzie do obiadu , bo trochę tłustawy obiadek .Tłuszcz jako nośnik jest niezbędny w organizmie ,no i nie da się tego zrobić na postno  ( qrde jakie stare słowo ).
20 stycznia 2025 10:22
Uciekł temat więc przywracam .