Powitajki przy kawie 75

19 września 2023 18:08 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Tak umownie,bez jakichś podstaw prawnych,to chyba 100 euro minimalnie na tydzień ,na dwie osoby. Wszystko zależy od portfela seniorów i od tego,jak są szczodrzy :-)

Tak umownie... Na fb jeszcze się czyta, że niektóre opiekunki godzą się na 50 euro, szok 
19 września 2023 20:22 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Tak umownie... Na fb jeszcze się czyta, że niektóre opiekunki godzą się na 50 euro, szok 

Faktycznie szok,nie wiem,co można z tym zrobić
20 września 2023 05:54 / 5 osobom podoba się ten post
Doberek środowo,bo wiadomo -środa minie, tydzień zginie.Pogoda wczoraj zrobiła się jesienna,Seniorka nawet na spacer nie chciała.Zobaczymy,co przyniesie dzisiejszy dzień.
20 września 2023 07:09 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry. . Ja dzisiaj zrobię małe zakupy i będę się pakować. 
Spokojnego dnia dla Was wszystkich. 
20 września 2023 07:55 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry witam, pozdrawiam i życzę dobrego, spokojnego dnia 
20 września 2023 10:04 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w środę,a jak środa,to ...wiadomo co 
Aż chce się powiedzieć,"a nie mówiłam?". Przynajmniej ja już narzekam,że zimno,tylko 13 st z rana,kawę piję szybciej niż zwykle,bo szybciej stygnie pita na tarasie. Ale nie odpuszczam. Ciepły szlafrok,skarpety,rytuał poranny musi być,nie ma,że chłodno. Rękawiczek,póki co,nie potrzebuję . Chcę,żeby ciepło wróciło,słoneczko pliss?
Dobrego dnia wszystkim życzę 
20 września 2023 12:48 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Nie ma czegoś takiego

Myślę że jest i już kiedyś tu ten temat był poruszany . W Niemczech jest takie minimum w prawie . Bo jak wyżyć za 60 euro na tydzień na 2 osoby a podopieczny ma demencję i kiedyś to może wystarczało i myśli że jest tak dalej? Pozdrawiam.
20 września 2023 13:38 / 3 osobom podoba się ten post
Artur

Myślę że jest i już kiedyś tu ten temat był poruszany . W Niemczech jest takie minimum w prawie . Bo jak wyżyć za 60 euro na tydzień na 2 osoby a podopieczny ma demencję i kiedyś to może wystarczało i myśli że jest tak dalej? Pozdrawiam.

Chyba nawet Luke wstawiał tutaj kiedyś jakieś tabelki. Dobrze pamiętam?
A co Twój polski czy niemiecki koordynator na te 60 euro?
20 września 2023 13:54 / 2 osobom podoba się ten post
Jakaś Pani pokazała te tabelki kiedyś. 80 euro to ja wydaje co najmniej w domu na siebie . Chodzi tylko o jedzenie i picie . Ją wydaje na szteli 80 na nas dwoje , odchudzam się. ? W necie nie mogę tego znaleźć. Jest to ważne, myślę.

20 września 2023 15:49 / 3 osobom podoba się ten post
Artur

Zgadza się, tylko że krążą tabelki na fb... Teraz ktoś znający się na przepisach niemieckich zakwestionował to, gdyż nas rzekomo to nie dotyczy. Więc więcej ostrożności zalecam, żeby nie było tak, że ktoś to rodzinie przedstawi i okaże się, że my nie mamy racji.
Uważam, że sprawa dogadania się z rodziną czy pdp jest najistotniejsza.
Jeżeli będzie zbyt mocny upór rodziny, to twardo przedstawić sytuację agencji. 
Zawsze ostatnia opcja to wyjechać. Oczywiście w porozumoeniu z agencją. 
20 września 2023 16:41 / 1 osobie podoba się ten post
Artur

20 września 2023 17:03 / 1 osobie podoba się ten post
Do tego dawno dotarłem
 Piszę o prawnych zasadach . Dzisiaj , kurczak z rożna, bo lubi . 6.35 x 2 13.70 i precel 85 x 2 ,15.40  plus śniadanie 2.20 , kolacja 2 ,20 . Ją jenm raz dziennie . 19.8 . 100 euro na tydzień ? Też piję wodę i jem owoce jak i podopieczny i lody jak jest ciepło 
Reasumując to 100 na tydzień nie wystarcza bo jeszcze są inne koszta . Co Wy na to , jestem ciekaw?

20 września 2023 17:21 / 2 osobom podoba się ten post
Ty dotarłeś ale czy dotarło?

"Opiekunki, które są w miejscu pracy, gdzie ich zdaniem, stawka żywieniowa jest zbyt niska, szukają przepisów prawnych w tej sprawie. Takich przepisów niestety nie ma."
21 września 2023 05:45 / 4 osobom podoba się ten post
Pozdrawiam serdecznie czwartkowo.Rano chwila trwogi,bo Seniorka schowała gdzieś kupioną wczoraj kawę.Dobrze,że było jeszcze trochę w puszce.Teraz już wdycham cudowny aromat i rozkoszuję się ciszą w domu.Planów żadnych nie mam,tylko Erika jedzie po poludniu na urodziny prawnuka.I tak zleci dzień,a od jutra odliczanie ostatniego tygodnia.
21 września 2023 06:49 / 4 osobom podoba się ten post
Witam.   i czwartek już mamy. Całą noc śniło mi się spotkanie klasowe z liceum. Kilka twarzy rozpoznałam. Próbowaliśmy sobie przypomnieć imiona i nazwiska uczniów. Chyba demencja senna dopadła nas. 
Boże ile to już lat od skończenia liceum. Niektórych już nie ma  ? wielu w świecie daleko przepmbywa. Nic to trzeba zejść na ziemię i zaraz wstawać i kolejny dzień pracy zaczynać. Dziś mam trochę prac porządkowych plus zakupy. 
Wszystkim życzę spokojnego i pogodnego dnia.