Powitajki przy kawie 75

15 września 2023 06:57 / 5 osobom podoba się ten post
Zaspałam ! Dzień dobry przed kawą.Dobrze, że nie odliczam,bo znowu narobiłabym harmideru.Dzien zapowiada się sloneczny, choć czuć już jesienny chłód.Szybko mijają tu mi dni.Wczoraj głównodowodzaca corka spytała mi się,czy nie wrociłabym tu No i mam co myśleć.Pogodnego, miłego piatku Wszystkim życzę.
15 września 2023 07:24 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry  zapowiada się piękny, słoneczny dzień, w przerwie , pozdrawiam wszystkich w piątek, weekendu początek 
15 września 2023 09:38 / 5 osobom podoba się ten post
Witam w piątkowy ,rześki,słoneczny poranek. Już bez ciepłego szlafroka na tarasie,o poranku,posiedzieć się nie da,zaraz jeszcze skarpety będą potrzebne . Kawa też szybko stygnie. Czy to w domu,czy w pracy,to czas przy kawie,czytanie wiadomości z kraju i ze świata,naszego Forum,to moje ulubione chwile w ciągu dnia. Lubię powolne,nieśpieszne poranki. Jutro i w niedzielę będzie miał miejsce jesienny festyn w mieście. Muszę dzisiaj stolik u Włocha zarezerwować bo trudno pewnie o miejsce będzie. Cóż ,seniorka nie da rady długo między kramami się szwendać,trzeba będzie gdzieś przysiąść . Dzisiaj przejdę się do OBI,chcę część ogrodową odwiedzić. Wczoraj wzięłam się za nieużywaną,zadaszoną część tarasu. Fajne miejsce,z przeszkloną ścianą z dwóch stron,barem i kominkiem,duży stół i krzesła. Dzieci seniorki mają swoje duże domy,balkony ,ogrody to u matki sprzątać im się nie chce. A tu chociaź wszystko naprawdę ładne,to więcej kurzu i brudu niż szkła na stole. Wypucowałam wszystko,uporządkowałam,nawet spociłam się trochę przy tej robocie. Świeczuszki i inne pierduszki porozstawiałam,tylko kwiatów mi brakuje w pustych,ładnych osłonkach na doniczki i dzisiaj chcę jakieś nabyć drogą kupna. To ja najczęściej korzystam i będę korzystała z tego miejsca w deszczowe dni. Szkoda tylko,że wifi słaby zasięg tam ma. Podopieczna zadowolona,poopowiadała mi,jak kiedyś to miejsce było ukwiecone i jak tętniło życiem,kiedy żył jeszcze jej mąż. Po prawie 1,5 tygodnia zauważam coraz więcej. Demencja tutaj też się ma coraz lepiej. Na początku pomyślałam ok,coś się zaczyna,ale teraz wiele wskazuje na to,że to coś zaczęło się już dawno. Ma też problemy z ciśnieniem,miesiąc temu lekarz podwoił dawkę leku na jego obniżenie,ale coś kiepsko działa. Ciśnienie ma tendencję do skoków,skacze bardzo wysoko,gdybym nie miała kontaktu z dziećmi,to dzwoniłabym już kilka razy na pogotowie,bo 220 wydaje mi się groźne. A tu tylko mam jej prysnąć do buzi nitro i tyle. Kilka razy dziennie mierzę seniorce ciśnienie i co najmniej dwa razy dziennie Nitrolinqual jest w użyciu. Jest już brany pod uwagę inny lek. W poniedziałek zadzwonię do lekarza i opowiem co się dzieje,niech on decyduje. Uzgodniłem to juź z dziećmi pdp. Nie wiem czy na wiele się to zda,bo musiałaby pewnie odstawić alkohol i nieodłączne papierosy. A tego nie zrobi na pewno. Sama mówi że zawsze miała wysokie ciśnienie i już się do tego przyzwyczaiła,swoich upodobań zmieniać nie będzie. Zdziwiona jestem jej dobrym samopoczuciem,nie ma żadnych oznak że ciśnienie jest tak wysokie,że może nawet stanowić zagrożenie życia. Ubezwłasnowolniona nie jest,dzieci też uważają że mama trybu życia nie zmieni,bo całe swoje życia taki jego styl prowadziła. No to niech tak zostanie,nie jestem tu od edukowania tym bardziej że sama też palę i nie ma znaczenia,że te "zdrowsze" Heetsy . Kończę kolejną kawę(co też zdrowe nie jest?) i jeszcze pół godzinki mam tylko dla siebie.
Życzę Wam dobrego dnia a Kice jutro bezpiecznego dojazdu do domu i wspaniałego urlopu. Trzymajcie się i o trochę więcej forumowej aktywności proszę 
16 września 2023 04:53 / 5 osobom podoba się ten post
Doberek sobotnio,kiepsko spałam.Erika jeszcze przede 23cią zjechała na dół,do kuchni.Przy okazji stłukła dwa jajka?.Dzisiaj tylko przepiorę jej rzeczy,obiad i fertig.A teraz kawa,bo bez kawy człek jest niemrawy.Pogodnej soboty Opiekunowo.
16 września 2023 06:39 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry.  Dziś duszowanie seniorki później trzeba ogarnąć mieszkanie obiad i jakoś zleci. Wszystkim życzę spokojnego i pogodnego dnia. 
16 września 2023 07:38 / 5 osobom podoba się ten post
Witam w słoneczną sobotę moja ulubiona pogoda temperatury oscylują maksimum 25 stopni świeci słoneczko nie ma upałów aczkolwiek noce już są chłodne. Wczoraj dzień spędziłam bardzo aktywnie wybraliśmy się do Karpacza i ambitnie zaczęliśmy wędrówkę od świątyni Wang poprzez schronisko Samotnia następnie Akademicka strzecha dom Śląski i wyżej na sam szczyt Śnieżki zajęło nam to 4 godziny. Piękne są te nasze góry Uwielbiam takie wędrówki i spędzanie czasu aktywnie. Życzę wszystkim udanej soboty tym pracującym jak najmniej stresu wypoczywającym relaksu.

16 września 2023 07:49 / 4 osobom podoba się ten post
A teraz spójrzcie Jak wygląda na samym szczycie Śnieżki obiekt zamiast tętnić życiem niszczeje wszystko stanowi wręcz żałosny obraz nie ma toalet nie ma restauracji nie ma możliwości napić się gorącej czekolady bądź herbaty Przykro patrzeć.

16 września 2023 07:57 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry mamy weekend ,nie przepracowujmy się  spokojnej soboty życzę wszystkim 
16 września 2023 08:04 / 4 osobom podoba się ten post
TaAnna

A teraz spójrzcie Jak wygląda na samym szczycie Śnieżki obiekt zamiast tętnić życiem niszczeje wszystko stanowi wręcz żałosny obraz nie ma toalet nie ma restauracji nie ma możliwości napić się gorącej czekolady bądź herbaty Przykro patrzeć.

Polubiłam post, ale to nie znaczy,że podoba mi się.Rzeczywiscie żal,że tak to wszystko marnieje.Byłam na Śnieżce jako 7letnie dziecko.
16 września 2023 09:03 / 5 osobom podoba się ten post
Witam wszystkich ☀️. I znów weekend,mój kolejny w Bensberg. Dzisiaj zaczyna się festyn jesienny i potrwa dwa dni.  Po 11tej wybieram się sama do centrum,żeby spokojnie pochodzić i popatrzeć co na straganach wystawiają. Duszowanie seniorki raz w tygodniu,więc wymyśliłam,że będzie to środa. W sobotę wyszłabym z domu dopiero ok 13tej,bo trochę to trwa,po prysznicu jeszcze pomagam się ubrać,uczesać i umalować . Takim sposobem sobota od 11tej do 16tej wolna. Jak w każdy inny dzień oprócz środy. Muszę zrobić zakupy na jutro,jeszcze nie wymyśliłam,co będziemy jeść. Sobota zleci a jutro chcę się w końcu wybrać do Mediterana,w upały nie chciało mi się maszerować,mam kawałek drogi do przejścia ,ok 30-40 min. Jeszcze nie obcykałam,czy jakiś autobus obok przejeżdża . Oby mi się chciało i na planach nie skończyło. Wczoraj w restauracji była z nami koleżanka seniorki,Polka z Krakowa,mieszkająca tutaj od 30 lat. Fajnie nam się rozmawiało więc Pdp zaprosiła ją na obiadokolację. B. Ma tyle ciekawych rzeczy do opowiadania,moje klimaty-medytacje,kręgi,czary-mary . Na dzisiaj umówione jesteśmy u Włocha, moja I. Zaprosiła ją "na jedzenie"?. Dowiedziałam się przy okazji,że to B. dotrzymywała seniorce towarzystwa we wspólnych wyjściach,kiedy mnie tutaj jeszcze nie było.Koleżanka,koleżanką,ale tutaj nie ma nic za darmo i ...dostawała za to pieniądze oraz moja Pedepcia płaciła rachunki w kawiarniach czy restauracjach.Dla mnie to nie do pomyślenia,żeby koleżanka płaciła mi za to,że chcę z nią spędzać czas. Cóż ,każdy ma inne podejście i w sumie,obie na tym korzystały. I.miała towarzystwo,a B. dorobiła sobie trochę. Jedna ma pieniądze,druga emerytka z niewielką emeryturą,na częste wyjścia do lokali pozwolić sobie nie może,więc krzywda nikomu się nie stała.  Mimo wszystko,jest to dla mnie nie zrozumiałe.
No to zaczynamy weekend,niech będzie spokojny i dobry dla wszystkich
17 września 2023 05:23 / 5 osobom podoba się ten post
Doberek niedzielnie,zaczynam drugi tydzień u księżnej Sissi ?.Nie jest żle,powiem nawet,że spoko i oby tak do końca. Kawa już pachnie,a ja zabieram się za przeglad Fb,Interii,Pudelka i rozwiazywanie quizów ?.Wszystkim życzę pogodnej niedzieli.Ach tak, dziś też rocznica agresji Rosji na Polskę w 1939 roku.Też trzeba pamiętać ?
17 września 2023 07:23 / 5 osobom podoba się ten post
Witam jeszcze z moich pracowitych "wczasów leczniczych"
Pogoda dopisuje, grzybki dopisują, chociaż pomału się kończą.
Codzienne spacery nad morzem, a wcześniej spacery po nadmorskim lesie trochę mnie wykończyłytrzeba będzie w domu od środy trochę odpocząć
Firmy dzwonią z ofertami, ale na razie jeszcze miesiąc mam wiele spraw w domu do załatwienia - ogródkowe i towarzyskie.
Trzymajcie się ludkowie i nie przemęczajcie się
17 września 2023 08:06 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry.  Chyba mogę zaśpiewać , że to prawie " ...ostatnia niedziela". Pisze prawie bo prosiłam wczoraj dzieci seniorki żeby dały info do agencji abym wyjechała w piątek na wieczór lub sobota rano. Syn z synowa i córka z zięciem mają tu być w piątek na wieczór. Nie dość że ciasno to może być wesoło. Seniorka jeszcze nie wie że idzie do Haimu i po to właśnie przyjadą żeby jej to oznajmić spakować i w poniedziałek 25 września zabrać ją. Po co ja mam być świadkiem tego dla niej pewnie szoku bo ona jeszcze nic o tym nie wie. Nie moja już to bajka. Wszystkim rozpowiada , że ja jadę na 3 tygodnie i wracam do niej. Nikt jej z tego nie wyprowadza bo po co wzmagać w niej agresję.  Niestety info od rodziny do agencji poszło takie , że seniorka w domu nie toleruje żadnej opiekunki. Zastanawiam się jak ona będzie funkcjonować w Haimie? Nic to . To już nie moja w tym głowa. Ja już mam akcept do nowej seniorki od 15 października. 
Wam wszystkim życzę cudownej spokojnej niedzieli. Ja zaraz uciekam na spacer . 
Ps. Wczoraj tutaj było święto że krowy z górnych partii gór były sprowadzane w doliny i teraz mam wesoło za oknem. ? Dzwonią od rana do nocy tymi dzwoneczkami. 
17 września 2023 09:59 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w bardzo słoneczny,niedzielny poranek. Kawka pod czystym niebem w kolorze ciemnego błękitu wypita,wszelkie niuwsy przeczytane,urodzinowe życzenia też już koleżance z Bonn złożyłam. Jeszcze cisza,seniorka doleża ale zaraz dzień się zacznie i dla niej
Uff,ile emocji podczas wczorajszego śledzenia w Onecie,transmisji na żywo z walki naszych siatkarzy o złoty medal na ME! To nie to samo,co oglądanie,ale nerwy te same. I mamy to,złote krążki dla naszych złotych chłopaków . Gdyby jeszcze nasza reprezentacja w piłce kopanej chociaż na trochę zbliżyła się do kolegów odbijających piłkę. Raczej nie ma na to szans.
Nie zazdroszczę Dusi,jeśli musiała by zostać i uczestniczyć w poinformowaniu Jej Pdp ,że wielka zmiana w życiu ją czeka. Trzymam kciuki żeby wcześniej wyjechała! Fajnie czytać,że Maluda w końcu trafiła na pasujące Jej miejsce,bo że u Luke dobrze i spokojnie,to nawet przez chwilę nie zwątpiłam.
Przyjemnej,słonecznej niedzieli życzę 
17 września 2023 10:26 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry witam wszystkich w ciepłe, słoneczne przedpołudnie i życzę spokojnej niedzieli